onsdag 26 mars 2014

Hårt och mjukt vatten

Det finns olika slags vatten som inte vi folket tänker på så mycket,Hårt och mjukt vatten. All slags vatten inne håller kalcium och magnesium. Ifall vattnet är mjukt så är det ungefär 2-5 dH och ifall det är hårt så är det ungefär  10-20 dH. Det finns vatten som är mitt i mellan lite mjukare och lite hårdare.Det är en ganska stor skillnad på hårt och mjukt vatten som vi människor märker mest, att på mjukt vatten när man exempel tvättar kläder eller något så behöver man inte lika mycket tvättmedel men på hårt vatten så behöver man mycket mer för att det ska bli rent.
Ett ställe i Halmstad som heter Svanfors har dom 9 dH alltså hårt vatten men i Falkenberg exempel skogstorp eller Glommen har vi bara 3 dH alltså mjukt vatten. Det är hårt vatten just  Halmstad för att vi har källvatten och i Halmstad så har vatten källorna mycket kalcium och då får vattnet det också för att stenarna har mycket kalcium. Det finns en sak som kalas pH värdet och det är hur vattnet är det normala är 7-8 och ifall det är mindre 7 är det surt och kan fräta och ifall det är över 8 så är det också frätande. Vårt vatten är också frätande först men när det går i vatten ledningarna så får det lite metall i sig och då blir den normalt och då kan vi dricka det och i Halmstad så är det sur för att det finns mycket kalcium men eftersom vattnet rinner i en metal rör så blir det normalt pH värde och man kan dricka med men det är fortfarande hårt eller mjukt och i detta fallet hårt.
1dH - 10 mg kalciumoxid


















Länkar: http://www.svensktvatten.se/Vattentjanster/Dricksvatten/For-dig-som-soker-information/Hart-eller-mjukt-vatten/¨ http://www.lbva.se/kundtjanst/vanligafragor/hartellermjuktvatten.4.2a6655cf1385cbac811800072463.html         



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar