fredag 28 mars 2014

Järnets språk

Varför kallas myrberg för "myran"
För att han alltid var i farten och orkade göra allt utan att bli trött.

vad heter myrans affären och var ligger den
myrbergs järn och den ligger mitt i stan

hur ser arbetsplatsen ut 
det var stort och det var fullt med skruvar och hammare.

Vad har myran för arbetsuppgift 
Att hjälpa folk med skruvar och bultar. Han står bakom disken

har myran speciella kläder
Ja, han har på sig en grå överrock

leta i texten efter

yrkesskicklighet - Ja han hjälper tanten

yrkesstolthet  -när han vissa upp allt han äger och han säger till henne att han har den bästa järnaffären

yrkesjargong -

news in levels

Bråkade pander level 3


Vad är det som pågår? Oh, det är bara två galna pandor som bråkar i kina .Ja bråkar kolla nedanför två pandor var hittade på kameran som låg i naturreservatet i västra kina.
naturreservatet hade gömt ett antal kameror runt om i gården där dom galna/vilda djuren lever.Efter att ha organiserat och fixat videon från mars hade personalen 8 kameror med bilder från dom galna stora pandorna. En kamera gick sönder av en stor panda tog fotton av två stora pandor som leker.Det är första gången bilder har


Förutom dom stora pandorna,Tog kameran bilder på hotade arter,Består av en apa
Okej då ser vi bråket en gång till.



This is about 2 pandas that was wrestling on a videotape . The owner has put 8 different cameras around the yard, and the cameras have filmed the pandas and endangered species animals. I think that its strange that the pandas were wrestling and that they could filmed it. Its god that they filmed the endangered species because they may die soon. 

Svåra ord:endangered species – utrotade djur



Väldigt stort barn level 3

Nu för tiden så brukar mammor ge deras barn godsaker men denna mamma i colombia har get hennes barn för mycket.Ja, träffa Santiago! Han är 8 månader gammal och väger 20 kg
Santiago får nu hjälpa av chubby hearts foundation och kommer få hjälp med alla dom saker som har fått han att väga så mycket.Doktor Salvador palacio säger att han har fått för mycket mat och mjölk.Han har mattsmältnings syndrom och med andra ord att han går upp i vikt, och han lider också av lung problem och ångest.Och han kan inte motstå mat. Lager av fett har hindrat han att kunna rulla över,kruppa eller att kunna göra andra physical kunskaper.Detta gör sa att Santiago mamma till att söka hjälp.
Jag är rädd först av allt,för att det är svårt att böra runt honom.Han ser väldigt söt ut så här men hans liv är inte bra.Så jag tycker att han borde få hjälp,så att han 
kom komma tillbacka till hans normala vikt. Doktorn siktar på att ge Santiago en sträng grönsaker och frukt juce.

Vi tror på mamman att ska ta hand om honom.Vi har alla specialister och våran åtagande är färdig. 
Vi måste hjälpa han så att han klara av att göra physical spel.Vi måste vara i en diet och måste hjälpa han med maten för att familjen inte får in så mycket pengar.
Doktorna tror att sandiego kommer att tappa 8 kilo på 6-12 månader.
inte klar

länkar : http://www.newsinlevels.com/products/very-big-baby-level-3/
http://www.newsinlevels.com/products/pandas-wrestle-level-3/

onsdag 26 mars 2014

Snart sexton !

1.Vad anser d om historien med lakritsbåtarna? Hur skulle du ha gjort?
Svar: Ifall jag visste att man inte fick köpa godis så skulle jag inte gjort det för att jag prao där och jag måste följa deras regler men ifall jag inte visste det så skulle jag nog ha köpt det  men ifall jag var i den sitsen så  skulle jag nog ha sagt sanningen för att det är alltid bäst med sanningen och ifall jag ljög så tror jag att hon skulle märka det på mig och då skulle jag bara få mer skit och hon skulle blir argare ,men efter som att hon var van med att ljuga så är det svårt att säga sanningen.

2.Hur är Ulla, Angelikas handledare? Beskriv henne 
Svar: Jag tycker att Ulla var ganska sträng i början Angelika fick bara städa och inte göra något roligt. Hon var ganska kal och ville inte snacka med henne, hon blev snällare med tiden vilket var bra för Angelika. 

3. skriv en egen diskutionsfråga till texten
svar: Ifall du var Angelika skulle du säga i mot Ulla ifall du bara fick städa?
   


Hårt och mjukt vatten

Det finns olika slags vatten som inte vi folket tänker på så mycket,Hårt och mjukt vatten. All slags vatten inne håller kalcium och magnesium. Ifall vattnet är mjukt så är det ungefär 2-5 dH och ifall det är hårt så är det ungefär  10-20 dH. Det finns vatten som är mitt i mellan lite mjukare och lite hårdare.Det är en ganska stor skillnad på hårt och mjukt vatten som vi människor märker mest, att på mjukt vatten när man exempel tvättar kläder eller något så behöver man inte lika mycket tvättmedel men på hårt vatten så behöver man mycket mer för att det ska bli rent.
Ett ställe i Halmstad som heter Svanfors har dom 9 dH alltså hårt vatten men i Falkenberg exempel skogstorp eller Glommen har vi bara 3 dH alltså mjukt vatten. Det är hårt vatten just  Halmstad för att vi har källvatten och i Halmstad så har vatten källorna mycket kalcium och då får vattnet det också för att stenarna har mycket kalcium. Det finns en sak som kalas pH värdet och det är hur vattnet är det normala är 7-8 och ifall det är mindre 7 är det surt och kan fräta och ifall det är över 8 så är det också frätande. Vårt vatten är också frätande först men när det går i vatten ledningarna så får det lite metall i sig och då blir den normalt och då kan vi dricka det och i Halmstad så är det sur för att det finns mycket kalcium men eftersom vattnet rinner i en metal rör så blir det normalt pH värde och man kan dricka med men det är fortfarande hårt eller mjukt och i detta fallet hårt.
1dH - 10 mg kalciumoxid


















Länkar: http://www.svensktvatten.se/Vattentjanster/Dricksvatten/For-dig-som-soker-information/Hart-eller-mjukt-vatten/¨ http://www.lbva.se/kundtjanst/vanligafragor/hartellermjuktvatten.4.2a6655cf1385cbac811800072463.html         



måndag 24 mars 2014

Hur styrs Falkenberg

1. Förklara ordet: kommun.
Svar: det betyder gemensam 

2. Hur många kommuner finns det i Sverige? 
svar:290 

3. Ge exempel på att kommunerna skiljer sig åt. 

Svar: storleken och vad dom snackar om 

4. Nämn fakta om kommunens föregångare. 

Svar:Socken 

5. Vilka var fördelarna med de små kommunerna? 

Svar: Alla känner varandra och alla känner sig hemma när man och att man inte har lika mycket pengar att rör sig med 

6. Vilka var nackdelarna? 

Svar:Att det är lite folk och dom får lite pengar.

7. Vad innebär det att kommunen har självbestämmanderätt?

Svar:Att dom själva får styra sitt verksamhet 

 8. Vad måste kommunen erbjuda sina invånare?

Svar: skolundervisning och sköta renhållningen 

9. Nämn fakta om kommunvalet.

Svar:det sker den tredje söndagen var fjärde år 

10. Nämn fakta om kommunfullmäktige.

Svar:kommunens motsvarighet till riksdagen, den högsta beslutande organet i politiken.

 11. På vilket sätt är kommunstyrelsen det viktigaste organet? 

Svar:det är viktigaste politiska organet i  kommunen 

12.  Vad gör nämnderna? 
Svar: det är vissa som hjälper dom i kommunen så att dom kan hålla reda på allt. Alla ar ett eget område exempel skolar,sjukvård eller fritid.

13 Vilken är kommunens viktigaste inkomstkälla? 

Svar: kommunal skatt 


14. Nämn fakta om bidrag som kommunen får. 

Svar:

15. Vad är ett landsting. 
Svar:  Det är nästan som en kommun dom har också landstingsfullmäktige som landstingsstyrelse och nämnder.

16. Vilka är landstingens viktigaste uppgifter? 

Svar:

fredag 21 mars 2014

Novell


                                   En vanlig dag...



Jag vakna en vanlig fredags eftermiddag eller det var vad jag trodde. Jag öppna min dagboken och tänkte skriva lite men jag märkte att Familjen var stressade som vanligt och jag hörde hur alla skrek ”bussen går skynda” eller ” ta på dig skolan börjar snart ”. Jag gick in i köket och dom hade glömt att lägga fram min mat, jag skällde och då märke dom jag fick min mat som dom har gjort vissa gånger förut, och så fort dom gick ut så blev huset vanligt igen. 

Jag hade tråkigt som vanligt och visste inte vad jag skulle göra jag gick fram till tv, och det var kanal 1 som var på. Jag satte mig framför tv och det var nyheter som var på. Dom snacka om en hund som blev påkörd. Först märkte jag inget men efter ett tag så kolla jag noga och såg att det var grannens hund.Jag blev blev förvirrad och visste inte vad jag skulle göra. Jag leta efter ett fönster eller dör att komma ut med så att jag kan gå till grannarna och då såg jag att vardagsrummets fönster var öppet jag sprang ut till granars. 

Dom hörde att jag var utanför och dom öppna.Lisa som var mamman var väldigt ledsen och jag sprang fram till henne, hon blev glad och jag sprang vidare till den lila barnet som var 4 år och heter Maja. Hon var väldigt ledsen och satt och grät. Jag försökte trösta henne och då märkte jag att familjen snart kommer hem, Jag så att klockan snart var 2 så jag sprang hem igen.Jag han skriva lite i dag boken och då hörde jag att familjen kom hem.Jag sprang fram och dom blev glada vi gick ut och lekte och sen på kvällen när barnen skulle sova skriv jag lite mer i dagboken och nästa dag var samma, lika stressig och jobbig men en sak jag vet är att jag alltid kommer älska dom.  

torsdag 20 mars 2014

Tyska meningar

1.am Samstag habe ich erst um Zhen Uhr Gerfrühstückt
2. ich habe eine freunde und dann besucht
3. er wohnt im Zentrum 
4. Wir gehört Musik gespielt und haben Tischtennis 
5.am Nachmittag  wir haben gejoggt ein bisschen 
6.ich war zu hause wieder um sechs Uhr 
7. am Abend ich zusammen mit Peter und Monica habe geferiert  

onsdag 19 mars 2014

Veckans nyhet

                                                             Fakta 


Det var inte så länge sen ett flyg plan kom bort, det heter Malaysian.
Det var ett flyg som var på vägg till Peking och bara kom bort, man hade spårat den hela tiden men efter ett tag så kom den bort. Man vet inte vad som har kunnat hände eller hur den kom bort man letar fortfarande. Najib Razak  hade ett tal i lördags morgonen och han tror att flygplanet kanske har kapats i mitten, det finns massor utav olika förslag på vad som har hänt med flygget men ingen vet exakt. Poliserna har sökt i genom dom två piloternas hus och hittar inte något.  Nyhetskanalen CNN säger att amerikanska underrättelsetjänstemän  är bakom det försvunna planet. Det finns vissa som tror att planet har åkt till månen vilket man inte kan för att det inte finns någon syre där och då kommer inte planet kunna åka för att planets motor behöver syre.

                                                 Egna åsikter


Jag tycker att detta är konstigt man vet inte vad som har kunnat hända och att bara ett flyg
kommer bort. Jag tror att dom som har gjort något med planet om det är piloten eller om det är människor/grupper som har gjort något så har dom planerat det bra för att man kan inte ens spåra det. Eller som vissa tror så man inte kan spåra det för att det är på marken eller ligger under havet vilket jag inte tror på så mycket just för att man har redan letat i havet och det sägs att den inte finns där. Om jag skulle vara passagerare på planet så skulle jag vara väldigt rädd och undra vad som händer.





brev till...

Amal Saleban
Ginstväggen 14 D
311 33 Falkenberg

Goddag

Jag skriver till dig angående hundar. Många med mig tycker inte om hundar på sistone, det handlar om att hundar går runt utan koppel vilket många tycker är fel. Det finns fela stycken som är rädda för hundar vilket jag är själv. Jag och många andra skulle bli väldigt glada ifall man kunde ändra på det.
Jag tycker detta för att jag själv har varit med i en händelse som är väldigt förskräcklig, Jag var ute en fredagseftermiddag och så ser jag ett par hundar sitta runt en bänk men ägaren sittandes på bänken. Hundarna var utan koppel och börja skälla och jag blev rädd, hundarna börja bli väldigt aggressiva och jag vet inte varför jag kan klara detta men tänk om ett litet barn var själv det skulle var liv rädda och detta är inte bra för du skulle inte barnet villa gå ut.
Jag och många andra skulle bli väldigt glada ifall ni tog tag i detta.. jag hoppas du tar hänsyn till detta och

Med vänliga hälsningar
Amal Saleban

















Förorenat dricksvatten (Örebro)

                                   Förorenat dricksvatten (Örebro)


 i Örebro den 16 mars hade avlopps vatten kommit till dricks vattnet. Det hade blivit en läcka, folket kunde inte dricka det och vissa har blivit mag sjuka och efter som sjukhusen fick problem så fick vissa patienter till andra sjuk hus. Folk fick koka sitt vatten för att dricka det.
Svampen i öre bor har en toalett gått sönder och avlopps vattnet har kommit in i svampen (vattenton)
parasiter (cryptoporudium)

                                                  öster sund 

Orsaker 

 - parasiter
 - bakterie
 - kemikalier
 - e-colie

fix it 

uv-ljus  (ultraviolet ljus)
filter dödar dom

tisdag 18 mars 2014

the full monty

The full Monty – Questions and exercises

How has Sheffield changed in the last twenty-five years? Why has it changed?
Before people had jobs and now all the facteris has closet and no one has jobs now

Why is Gaz angry about the Chippendales at first? Why does he change his mind?
because he want to have al the audience around him, its way hi and his friends started the group

What kind of relationship do these couples have?
-Gerald and Linda – I think that the don't have a good relationship because the don't say things to each others and they do not look like they like each other

-Gaz and Mandy - a bad relationship because they are not married and Mandy wants gaz to pay money because Nathan lives whit her but gaz don't have a job and he is on the dole

What importance do these have in the story?
-The video Flashdance
-Arsenal offside trap
-the film Singing in the rain

Why doesn't Gaz want to tell Alan the reason for hiring the Working Men's Club?
I think that he is embarrassed to say that he don't have money because ha don't have a job

Why is Dave worried about taking part in the show?
Because he don't like his body and he think that he is to fat.

How does Dave become a different person after his conversation with Jean?
I think that he needed that compliment because he was down and hi was thinking that he was to big and when he got that compliment he believed in him self.

Why doesn't Gaz want to go on stage? How does Nathan make him change his mind?
He was embarrassed because it was a lot of boys and he did not think that he thought that it was going to be just girls

How have the men changed since they formed the stripper's group?

I think that the have bin close friends and that the  

 

torsdag 13 mars 2014

Hur styrs Sverige

 1. När har vi val till riksdagen?
svar: första tisdagen i oktober 

 2. Vilka får rösta i riksdagsvalet?
svar: Dom parti som kommer med 

 3. Nämn fakta om riksmötet.
svar: Det är ett möta där dom partier som folket har valt, 

 4. Vad gör talmannen? 
svar:  Han leder riksdagen, han får inte vara med i debatter eller när man svarar ja/nej

5. Varför har riksdagen 16 utskott? 
svar:För att det är enklare, dom har 16 olika områden.

6. Nämn några utskott.
svar: Miljö och om skolan 

7. Nämn något om kompromisserna i utskotten. 
svar:Man måste dela, man kan inte ha alla på sin sida 

8. Förklara uttrycket: betänkande. 
svar:När utskottet förslag kommer till riksdagen 

9. Hur många sitter i Sveriges riksdag?
svar:349 

10. Förklara uttrycket: acklamation. 
svar: ett omröstning 

11. Nämn fakta om voteringar. 
svar: så att dom som säger ja reser sig

12. Vad gör statsministern? 
Svar. Han bestämmer vem som ska vara i regeringen  

13. Vad kallas statsministerns medarbetare?
svar: statsråd eller minister 

 14. Vad gör ett departement? 
svar: är dom i regeringen som jobbar med olika saker.

15. Ge exempel på ett departement. 
Svar: skola eller sjukvård 

16. Vad innebär en monarki? 
en kung eller regering som styr landet 

17. Nämn fakta om kungens makt. 
Svar: Han får inte rösta.

18. Vilken är kungens viktigaste uppgift?
Svar: Att representera Sverige som deras statscheef 

onsdag 12 mars 2014

bortbytingen

Sammanfattning 

Denna historia handla om en familj som hade ett litet barn, men mamman tappa barnet när hon red på sin häst.Hon gick av och leta men hon hitta bara en troll unge och tog hand om det som om det var hennes barn.Hennes man var inte glad över att mamman tog hand om barnet, han ville piska barnet till döden eller låta det svälta men mamma fortsate ta hand om det. En dag så brann dras stuga upp och mamman gick tillbaka in för att rädda trollet. Pappan gav upp och gick sin väg, han såg ett litet barn och börja prata med han och då fatta han att det var sitt eget och blev glad  och gick tillbaka till mamma. Barnet levde som trollungen och mamman tog hand om troll ungen så tog troll mamman hand om barnet,Men efter som mamma tog bra hand om troll ungen så hade barnet det bra hos troll mamman.


Diskussionsfrågor 


1.Varför tog mamman så bra hand om troll barnet ?

2. Vad skulle du ha gjort om du var pappan? 

3.  Tycket du att berättelsen sluta bra,eller skulle den sluta på ett anat sätt?

4. 

måndag 10 mars 2014

debatartikel frågor&svar

varför skriver han debattartiklen "just nu"?
svar:ungdomsfyllan, För många ungdomar kan köpa vad dom vill i det flesta butiker vilket är fel

Vad står förkortningen UNF för?
svar: Ungdomens nykterhetsförbund

Vad är grundproblemet till ungdomsfylleriet,enligt Damberg?
Att det finns allt för lite saker för ungdomarna att göra på sin fritid.

Hur skulle man kunna lösa det problemet tycker han?
fler drogfria fritidsaktiviteter och mötesplatser för ungdomar

vilka andra orsaker till ungdomsfylleriet räknar Damberg upp?

illegala alkoholförsäljningen

vilka åtgärder måste till för att minska ungdomsfylleriet hävdar han?



varför kväver UNF att folkölet ska säljas på systembolaget 

för att det inte är den största berusnings drycken för ungdomar

vilka tes driver Robert Damberg i sitt artikel 
Att folköl är dåligt att sälja för ungdomar

var i artikeln presenterar han sin tes för första gången 

sida 72

skriv ner ett sakargument som damberg använder 
Att ungdomar dricker öl

torsdag 6 mars 2014

Ukraina och Ryssland


Bakgrund 


Just nu så går det väldigt mycket snack om Ryssland och Ukraina.Det finns en ö som heter Krim och där finns det många som kallar sig för ryssar och nu så har ryssland skickat militärer och det är väldigt oroligt där. Och dom som bor där får inte rör sig som dom vill och Ukraina har sagt om det fortsätter som dom gör så kanske det blir krig. Det har varit så ganska länge för att Ryssland inte vill att Ukraina ska vara med i FN och Krim har ju varit Rysslands förut och Det var ... som gav bort Krim.


Eget resonemang 


Jag tycker att att Ryssland har fel för att dom gav bort Krim och dom har redan mycket mark och behöver inte mer men Ukraina inte har så mycket. Jag skulle inte våga bo eller vara i Ukraina för att det är så oroligt. Men om jag var Ryssk så skulle jag villa att demostrera för att jag tycker att dom har fel men jag kan fatta att man inte vågar för att dom har så hög makt.Jag tycker att Ryssland ska sluta och låta Ukraina vara och låta dom vara med i FN om dom vill. Men omRyssland inte vill det så kan dom dela på Ukraina och ge en del till Ryssland så skulle allt att sluta och då skulle dom få vara själv men jag kan fatta att dom inte vill för att dom har inte så mycket mark och så ska dom dela det dom har med ett land som är ett utav världens största land.
Jag




Länder runt omkring 

Jag kan tror men hoppas inte att han attackerar några länder runt om kring eller något för att exempel Sverige har inte förberett sig så bra, vist dom har skickat några plan och militärer men det kommer inte att räcka för att skydda oss om Ryssland.
Jag tycker inte heller att Obama som är USA president ska lägga sig i för att dom båda är två stora länder och man vet inte vad som kan hända.







onsdag 5 mars 2014

Olika talesätt,liknelser och uttryck

"Att vara ute och cykla"



att vara ute och cykla betyder att man inte vet vad man ska göra men är osäker
















"Att vara ute på hal is"



att man inte är säker 





















"Att slå huvudet på spiken" 



När man gör en sak rätt.














"Att dansa efter någons pipa"

Att man gör samma sak som alla andra











"Att dra sitt strå till stacken"

att man hjälper till





















"Att må som en prins"

Att man mår bra 












"Att hålla god min"


att man undviker att man mår dåligt 





















"Att vända kappan efter vinden"

Att man försöker härma andra och vara perfect 














"Att spara på krutet"

Att man ska ta det lite lugnt 




















Att sopa något under mattan 


Att man gömmer sina problem eller människor som stör han/hon



Man ska inte kasta sten i ett glashus  

man ska inte säga till någon att den inte får göra något om man gör det själv





Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken 



Man ska inte ta något för givet det är lång vägg dit och men vet inte vad som finns där.














Man ska inte gå över ån efter vatten 

Att det kanske är bra här, man behöver inte gå långt för att hitta något som är bra här 

















Skratta bäst som skrattar sist 

Man ska inte reta någon för man kan gå ut för samma sak 











Tomma tunnor skramlar mest 






man ska inte snacka mycket ifall det inte är bra 















Man ska inte dra alla över en kant 


bara för att en kines gråter så ska man inte tro att alla kineser gråter 









Äpplet faller inte långt från päronträdet  


Att man likar sina föräldrar 
















Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv där i 


att man inte ska göra en sak 

















tisdag 4 mars 2014

Konstruktioner

belastning - hur mycket vikt föremålet tål
kondition -
rost - metal  rostar
korrosion -
Fackverk - en slaks metal.
valvbro - jord av stenar, i valv typ hål
bågbro - bro som är som en båge
fackverksbro - trianglar eifeltonet
hängbroar  -  öresuntsbron


                                                Belastning


hur stor belastning klarar en konstruktion ?
beror på: material,materialets tjocklek samt form och kondition (rost,korrosion) 
Hur man väljer att konstruerar med aktuella material. 
Vilka yttre påfrestningar klarar en konstruktion?
beror på:vind,nederbörd, belastning av fordon typ vibrationer