tisdag 26 maj 2015

Min slöjd uppgift



En topp 


Här är en skiss på en pleplum topp som jag tycker var fin.Detta är den toppen som jag först fundera på att göra.Jag har  en liknande i linne i en tröja och det är där jag fick iden i från. Detta då jag tycker min tröja är lite tråkig och föreställde mig  en sommrig tröja med en  fräsch färg. Detta har  bidragit till att jag valde vitt, detta då vitt blir fint till alla färger och ser sommrigt ut enligt mig.
 Jag tänkte använda mig utav  ett material som var elastiskt då jag tror det skulle bli enklare att få till volangerna i nederdelen som jag var väldigt nyfiken på att testa göra.  Efter ett tags funderande över hur jag skulle göra dessa volangerna så känndes det som om det skulle ta väldigt lång tid att få toppen att se ut om jag vill. Det var även många i klassen som gjorde toppar så jag ville vara lite unik och göra något annat.




En klänning 


Jag ändra mig ganska fort så jag ville ha ett mer praktiskt plagg. Därför började jag sedan design på en maxiklänning. Detta då jag mest använder mig utav klänningar och kjolar till vardags. Jag har själv många klänningar i chiffong och det är för att det är ett väldigt bra tyg speciellt på sommaren, Men även för att  chifffong material ser elegant och lyxigt ut. Jag tycker även att klänningen får en fin form och ett fint fall när det är chiffongmaterial tillskillnad ifrån bommullstyg. Chiffong består utav silke och rayon.Efter som chiffong inehåller silke så får man inte tvätta med högre än 30 -40 grader. En viktig sak att tänka på är att man inte ska använda sig utav sköljsmedel.





Min svarta Maxi cardigan 


Jag valde att göra en svart maxi cardigan för att jag gillar att använda sådana. Jag tycker att dom är enkla att stayla och passar på alla. Det kan både se uppklätt och vardagligt.
 Jag använde mig utav chiffong tyg vilket jag har gjort förut med en kjol. Jag valde chiffong tyg till cardiganen för att det är sommar snart och chiffong är tunt och enkelt så man kan slänga den öven typ en klänning. Det är även transparenet vilket jag tycker är fint och det ser mer uppklätt ut.
Jag valde just en cardigan för på sommaren har j
ag ofta klänningar och efter som det oftast blåser i sverige behöver man något över och då kommer en cardigan bra till hands. Cardiganen är inte bara praktisk utan väldigt fin också.






Cardigan i olika mönster 


Jag målade även min Cardigan i tre mönster för att hitta den jag gilla mest. Detta var kul och man var tvungen  att vara kreativ för att hitta några mönster som passa en. Jag ville egentligen ha en cardigan med ett coolt mönster på så att den inte bara är en färgad men efter att jag kolla i våra kataloger där vi ska beställa ifrån fick jag nöja mig med dessa. Detta är ett exempel på ett mönster jag gärna skulle villa ha







































Jag fick först ta mått på längden av minna armar och från axeln ner till knäna för att se vilken storlek jag behöver. Detta då jag ville ha en lång cardigan då det är modernt och fint
När jag har hittat rätt storlek fick jag hitta en mall som liknar min model. Detta var svårt och ingen modell föll mig i smaken då jag letade efter en modell på en cardigan som var lång och öppen, samt inte har knappar.

Efter en stund funderande så valde jag att ta en jackas modell. Detta då den påminde om min cardigan och jag tänkte att jag kunde göra om den, så att jag kunde designa min cardigan utifrån min orginalskiss. Det fanns dock nackdelar med  jackmodellen. Detta då den inte hade den formen som jag ville ha. Jag var ute efter en form som inte var figursydd med inte heller oversize utan något mittimellan. En form som framhäver min egen form men som inte sitter åt så mycket. Jackmodellen hade en ganska löst sittande form vilket jag verkligen inte ville ha och det är för att det är en jacka, en jacka har oftast tjockare matriall som tar upp mer plats men efter som jag använde mig utav ett så tunt tyg så blev den för stor .

Jag löste problemet med att den var för lös i formen genom att klippa bort ett par centimeter och därmed göra den figursydd.  När jag hade ritat av model i rätt storlek fick jag klippa ut den. För att kunna klippa ut tyget från modellen måste man först lägga till sömsmål och det gör man för att när man syr så kommer man annars att sy på tyget man behöver och cardiganen kan bli för liten.

Det var extra svårt med detta tyget för att det rör på sig väldigt mycket och eftersom det är så tunt så ser man inte linjerna man målar bra. Detta leder till att man kan klippa fel och  cardiganen blir mindre i storleken.

Jag kände att jag ville utmana mig själv lite och därmed lägga till ytttligare ett moment på min cardigan. Jag skulle  göra fickor.Jag ville ha enkla stora fickor på sidorna för att det både är praktiskt och fint.  Jag har aldrig tidigare gjort fickor så det blev en någonting nytt för mig.

Därefter fick jag prov sy för att mitt tyg är så tunt och rör sig mycket kan det vara svårt att sy. Jag träna och fick känslan för det snabbt.  Det som kändes annorlunda ifrån de andra tygerna som jag i de tidigare terminerna använt var att det inte var lika stabilt och det var enkelt att sy fel och svårt att åtgärda. Jag syde inte med en vanlig symaskin utan använde mig utav en speciell. Denna maskin består utav 4 trådar och var extra bra för mig efter som mitt tyg hela tiden..... och ifall man använder sig utav denna så klipps det bort och kanterna blir fina och raka.

Jag börja sy på sidorna men det uppkom ett problem. När jag sydde blev det inte som det brukar.  någon hade använt den efter mig så var pedalen uppe och det kolla jag inte utan börja sy. Det blev fel och jag var tvungen att klippa bort en bit och sy om igen. Det är synd eftersom det påverkar min cardigans storlek och jag har lärt att jag alltid ska kolla pedalen.
Jag har inte hinnit sy på armarna en utan hoppas att jag hinner det nästa vecka och blir klar innan vi slutar annars får jag ta med den hem och göra klart.





















söndag 19 april 2015

Scientologi


Fakta 

Scientologi är en religion som skapades 1952 i USA av en man som heter L. Ron Hubbard. 
Ordet Scientologi betyder ”kunskap om vetande ”. Religionen ger människan en väg till frihet.

Människan består av ett sinne, en Theran och en fysisk kropp.  I sinnet sparas allt du ser. Thetan kan inte dö så när en människa dör så lämnar den kroppen och tar sig in i en annan kropp. 

För att kunna vara med i religionen måste man gå med i olika kurser som T.ex. kan vara hur man slutar att ta droger eller hur man blir en bättre människa. Detta gör så att människan mår bra och har ett bättre liv. Allt detta filmas och kommer kunna komma ut ifall man bestämmer sig för att slutar denna religion och därför tror jag att många är rädda för att både gå med i religionen och att lämna den.

Denna religionen är inte till för alla då den kostar väldigt mycket, det kan kosta upp till 70 -75 000 kr per år. Detta tycker jag är konstigt då dom säger att dom vill hjälpa alla och vill allas bästa men ifall dom vill hjälpa alla så tycker jag att dom borde ha ett mycket billigare pris så att alla kan vara med även dom lite fattigare. Ifall man jämför priset på Scientologi kyrkan och den Kristnaförsamlingen så är den kristnaförsammlingen mycket mer praktisk för alla som är lite mer fattiga eller inte vill lägga så mycket pengar per år. Jag tror att dom skulle få väldigt många mer människor ifall dom sänkte priset. Väldigt många säger att denna religion utnyttjar människorna för pengar,vilket är förståeligt då jag själv inte tycker att det är värt att lägga 70 -75 000 kr per år för att vara med en religion.

Scientologerna är väldigt hemlighets fulla och lurar människor, dom är kända för att "ta människor från gatorna" vilket menas med att dom pratar med folk i gatorna och försöker att få med dom. Väldigt många unga människor är med i denna religion och en anledning för detta är att dom har blivit lurade.

Egna åsikter 

Jag har blandade åsikter om denna religionen. Jag tycker att den är bra på det sätt att dom vill allas bästa och vill att alla ska må bra dom tror även att det inte finns några dåliga människor och att alla är bra.Det är en liknelse till dom 3 världsreligionerna då alla tre också villa människornas bästa.

Religionen har fått väldigt mycket dålig kritik över att det är för dyrt och om hur svårt det kan vara att lämna religionen. Det kan kosta upp till 70-75 000 kr per år vilket är väldigt mycket. Dom fattigare människorna kan inte vara med i religionen. De är många kändisar som är med en är Tom Cruise. Will och Jade Smith har även blivit anklagade för att vara med i religionen för att dom har donerat massa pengar och öppnat flera skolor, men dom förnekar detta.Jag tror att scientologerna känner mycket på detta och får många människor att vara med i religionen.

En anan dålig sak är att ifall man bestämmer sig för att lämna religionen så kan detta vara väldigt svårt. Dom kan T.ex. släppa ut alla videos dom har på dig vilket är många då dom filmar allt du gör och alla kurser.Detta tycker jag är chockerande för att dom vill allas bästa och ifall dom verkligen skulle de skulle dom inte försöka förstöra ditt liv genom att släppa ut allt om dig. Ifall dom verkligen ville ditt bästa skulle dom bara låta dig vara och önska dig ditt bästa. Jag skulle själv inte villa vara med i denna religionen med

Ifall man bestämmer sig för att lämna religionen så kommer dom att släppa ut alla videor på en, Dom filmar allt man gör. Detta tycker jag är chockerande för att dom säger att dom vill alls bästa och att det inte finns några onda människor men ifall dom vill ens bästa så borde man inte förstöra ens liv ifall man lämnar religionen utan man borde respektera ens åsikt och hoppas att den man ett bra fortsatt liv.



Källor 


http://bitterblondin.se/2012/07/04/hollywoodkandisar-som-ar-scientologer/ 
Denna källan är en sekundär källa för att hon har hittat källorna på internet och inte har intrejuvat dom själv. Denna källan var enkel att förstå. Denna källan är inte så trovärdig för att hon kan ha hitta på saker som inte är sanna.

http://www.scientologi.se/what-is-scientology/basic-principles-of-scientology.html
Denna källan är en sekundär källa för att dom har använt sig utav flera källor. Denna Källan var enkla att förstå och hade mycket fakta. Denna källan är trovärdig för att den har flera bra källor bakom sig.

http://www.scientologi.se/what-is-scientology/the-practice-of-scientology.html
Denna källan är en sekundär källa för att att dom  har använt sig utav flera källor. Denna Källan var enkla att förstå och hade mycket fakta.Denna källan är trovärdig för att den har flera bra källor bakom sig.


http://www.scientologi.nu/wis/html/part12/Chp36/
Denna källan är en sekundär källa för att att dom har använt sig utav flera källor. Denna Källan var enkla att förstå och hade mycket fakta.Denna källan är trovärdig för att den har flera bra källor bakom sig.

https://www.youtube.com/watch?v=orqvVf8JPMQ
Denna källan är inte trovärdig för att vem som helst kan lägga ut saker där.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Scientologi
Denna källan är en sekundär källa för att att dom har använt sig utav flera källor. Den är inte så trovärdig för att alla kan skriva på den hemsidan. Denna Källan var inte så enkel att förstå och den hade mycket fakta.

http://religionsfroknarna.se/?page_id=730

https://www.youtube.com/watch?v=_3X2Mbm9Ih4
Denna källan är inte trovärdig för att vem som helst kan lägga ut saker där.

http://www.algonet.se/~xxix/scn-hur.html


dialekter (ej klar)

2. Varför användes dialekter så ofta i reklam 
Svar: Jag tror att man använder dialketer på reklamerför att man vill vissa produkten man vill sälja vilket i detta fallet handlar om mat. Dom använder skånska för att i Skåne odlar man mycket mat och jag tror att dom menar på att sakerna är fräscha och inte har massor utan konserveringsmedel på sig. Jag antar att det är ett bra sätt att få uppmärksamhet för att det funkar.

https://www.youtube.com/watch?v=6R7s-hUcgfU

3.Beskriv din egen dialekt 

hans-hanses
Bytte-böt


4. Vilka dialektord kan du i andra dialekter?vad betyder de?Hur har du lärt dig dom

Svar:jag har lärt mig dessa orden för att folk i min omgivning använder dessa orden. Orden kommer från rinkebysvenskan
guzz -tjej


5.Tycker du att det är bra eller dåligt att tala dialekt? motivera

Svar: Jag tycker att det både bra och dåligt. Det är bra för att alla pratar inte likadant och man kan höra vart människor kommer ifrån utan att behöva fråga men det kan också vara svårt för att man kan inte förstå allt. Men det kan vara svårt för att ifall en människa inte kan så bra svenska och pratar med någon från Skåne kan det vara väldigt svårt att fatta varandra.


6. Fungerar det att prata dialekt i alla sammanhang ?
Det funkar väll i de flesta situationer men inte alla. Ett exempel är ifall det är en människa som inte kan så bra svenska och en människa från Skåne som ska pratar kan det vara svårt för personen som inte kunde så bra svenska att förstå.


7. vilken är din favorit dialekt ?
Svar:


8.Ditt favorit-dialektord ?
Svar:


9.Var finns dialekterna kvar idag ?
Svar:skånska



geografi prov




1. Skriv rätt siffra på raden efter varje linje



Gibraltar sund   1



Saharaöknen    4



 Arabiska halvön    2



Godahoppsudden    8



Guineabukten     5



Victoriasjön     7



Medelhavet   10



 Atlanten     6



Röda havet   3



indiska oceanen     9









 2. Kan en befolkningspyramid användas för att ta reda på:


Hur stora olika årskullar är? Ja/Nej


Hur många turister som besöker ett land? Ja/Nej


Hur stor andel av befolkningen som kan läsa och skriva? Ja/Nej


 Hur stor invandring och utvandring ett land har? Ja/Nej


 Hur fördelningen mellan kvinnor och män ser ut i olika årskullar? Ja/Nej


 Hur stor andel av befolkningen som arbetar med jordbruk? Ja/Nej


Hur stor andel av befolkningen som är barn? Ja/Nej










3. Studera befolkningspyramiderna för Japan år 1950 och 2010. 

a) Vilka förändringar har skett? Kryssa för två alternativ.


 Andelen barn i åldern 0-10 år har ökat.

 Andelen personer över 60 år har minskat.

 Medellivslängden har ökat.

 Kvinnornas andel av befolkningen har ökat kraftigt. 

 Kvinnorna föder i genomsnitt färre barn. 




b) Vilka förändringar kommer att ske enligt prognosen? Kryssa för två alternativ.

Japans befolkning kommer att minska.

Medellivslängden för kvinnor kommer att öka. 

Medellivslängden för män kommer att sjunka.

Antalet barn i skolålder kommer att öka.

Det kommer att födas fler barn år 2050 jämfört med 2010.




c) Vad förklarar att befolkningspyramiden ändrar form på detta sätt?  Kryssa för två alternativ.



Kvinnor föder färre barn. 

Fler människor går i pension tidigare.

Fler människor väljer att arbeta med jordbruk.

Medellivslängden ökar. 

Fler kvinnor flyttar utomlands.




















4.    

a) Studera tabellen och diagrammet och ange vilka tre länder som är markerade med röd, grön och blå symbol.


Röd - Vietnam
Grön - Albanien
Blå - Sverige






b) Förklara hur Maja kan använda diagrammet för att styrka sitt påstående om sambandet mellan BNP per capita och medellivslängd. Förklara också hur Ali kan använda diagrammet för att ifrågasätta detta samband. Vilka länder kan Maja och Ali lyfta fram som bevis för sina påståenden?








5. Klimatet är ett medelvärde av vädret under 30 år. Klimatet studeras genom att mäta temperatur, nederbörd och vindar. Om man utgår från temperaturen delas jorden in i fyra olika klimatzoner. Kartan visar de fyra klimatzonerna.


a)Vad kallas de olika klimatzonerna? Skriv rätt begrepp vid rätt bokstav. Välj bland begreppen i rutan.

A - Polarzonen
B - Tempererade zonen
C - Tropiska zonen
D - Subtropiska zonen




b) I vilken klimatzon är fotografierna tagna? Skriv namnet på klimatzonen under bilderna. 



A - Tempererade zonen


B - Tropiska zonen


C - Subtropiska zonen


D - Polarzonen















6.  De markerade områdena på kartan kan drabbas av klimatförändringarna på olika sätt. Ge exempel på ett område som kan drabbas av: 

a) Fler och kraftigare orkaner 

Ett område som kan drabbas av en orkan är




b) Att havsnivån höjs

Ett område som kan drabbas av detta är:
Förklara varför just detta område kan drabbas av höjda havsnivåer:


c) Torka
Ett område som kan drabbas av detta är:
Förklara varför just detta område kan drabbas av torka:



7.      Nord
Väst            öst
         syd











8. 



fredag 17 april 2015

Gamla engelska NP

Reading 

Odd News


1.C

2.B

3.E

4.G

5.H

6.A

7.F

8.D

9. B

10. D

11.C

12.F

13.H

14. E

15. D



Poäng 12/15


Small Talk


1. Can I have some more pancakes, please?
Sorry, there’s a queue. You’ll have to wait until it’s your Turn


2. Do you think I should buy this book?
 No, I think the other one is much more interesting.


3 • Did you get any help at all?
 No, I did it all by myself   


4 • What did you have for lunch today?
 Fish and chips.


5 • What’s his sister like ?
She’s the nicest person I’ve ever met. way


 6 • What are your hobbies?
 Well, I’m very interested in classical music and motorbikes.


7 • Do you know what your ex-boyfriend is up to these days?
 No, and I couldn’t care less actually.


 8 • How long will it take to get to the airport?
 It’s difficult to tell. It all depends on how heavy the traffic is through Croydon this morning.


9 • Will you need help?
 No, thank you. I’ll manage one way or the other.


10 • Have you heard from Peter yet? °
No, I haven’t, but on the other hand, no news is good news.


11 • How could you do a stupid thing like that?
It wasn’t my fault. Cathy made me do it although I didn’t want to.


12 • So what did he do?
Nothing, he just leaned  Back  in his chair and smiled.


Poäng 11/11

Native Languages


1.them

2.worlds

3.

4.because

5.with no

6.to

7.

8.teach

9.

10.from

11.like

12.here

14.hard

15.

16.well

Poäng 12/16


Young and Free


1.  Where does Lynn come from?
a) A part of Great Britain called Ulster
b) Northern England
c) A university city in Scotland
d) The United Kingdom


2. What different things is Lynn doing in Sweden at the moment?
Answer: working and going to school

3. What are her plans for the summer and for the next few years?
Answer: go back to Great Britain  and study at University College London


4. What does she say about her knowledge of Swedish?
Answer: it's not a large country and theres not very many people that speak Swedish.

5. Why does Lynn think Swedish people find it a bit strange that she went to Sweden?
Answer: Because it's a small country

6. What was Lynn’s main reason for becoming an exchange student in 2005?
Answer: She was bored and nided a break




7. What differences did Lynn find between a typical Swedish school and a typical Scottish one?
Answer: In a Swedish school the student start at 6 years old and we don't need to have uniform but a Scottish student must have uniform and start at 5 years old. One another different is that we don't have to say "miss or Mr" to our teachers


8. How does Lynn describe the economic situation of most Scottish teenagers?
a) They often find it extremely difficult to handle money.
b) They have to apply for many different jobs before they finally get one.
c) They learn quite early to take responsibility for their own expenses.
d) They have to work for at least five years before they get decent wages


9. What is Lynn’s opinion about teenagers making money? Why does she think so?
Answer: She thinks its god that teenagers can make money bye the self because they learn what responsibility

10. What do we know about Lynn’s mother?
a) She settled down quite early.
b) She doesn’t accept young marriages.
c) Lynn is her only child.
d) She has always wanted to travel.


11. Lynn wants to complete her studies and spend time with her friends. What other ambitions does she have for the next few years?
Answer: travel


Poäng 10/11


Listening (ej klar)




What’s It All About?



Bringing up children

Buying a book

Buying a computer

Discussing a match

Discussing dating

Discussing jobs

Going to the cinema

Going to the theatre

Making a lot of money

Ordering a meal        1

Planning a party

Planning education

Playing a game

Playing music

Returning things to a shop

Shopping for food

Taking a holiday abroad

Taking a lesson

Visiting a bank

Visiting a library

söndag 29 mars 2015

Etik frågor & svar


 Etik och Moral 




Grundnivå 



1. Vad betyder ordet etik och moral ?
Svar: Det betyder vana

2. Vilka är de olika etiska modellerna ?
Svar: Pliktetik,konsekvensetik,sinnelagsetik och dygdetik

3. Vem introducerade dygdetiken ?
Svar: En grekis tänkare som heter Aristoteles



Mellannivå



4. Hur kan man handla rätt englit en pliktetiker ?
Svar: Det är en regel för hur en person ska leva

5. Vad innebär sinnelag ?
Svar: Din tanke och handling avgör ifall det är rätt eller fel

6. Vad är en dygd ?
Svar: Det är en egenskap



Högre nivå 



7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hon stod bredvid?
Svar:

8. Vilka svårigheter har en pliktetiken ?
Svar: 

9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker ?
Svar: j

10. Vilka dygder skulle du villa följa ?
Svar: 


fredag 13 mars 2015

Oktoberfesten



                                                        Tyska 


Ich habe beschlossen, zu Oktoberfest, das ein großes Bierfest, die normalerweise in München stattfindet.
Diese Feier ist wie eine Tradition für die Deutschen, wie sie es jedes Jahr zu haben. Oktoberfest ist seit 1810 existierte, Oktoberfest los während dieser 16 Tage vor dem ersten Sonntag im Oktober.
2010 war die einzige Zeit, in der die Partei in einem Tag mehr zu halten, weil sie 200 Jahre jublium gefeiert.


                                                 Svenska


Jag tror att man börja med oktoberfesten för att för längesen så brukar man bara göra öl under hösten (september,oktober) då säden var mogen. Det finns många olika teorier på varför man börja fira oktoberfesten. En utav dom är att när Ludwigs skulle gifta sig med Therese den 12 oktober och detta firades med en stor fest 5 dagar senare. Denna festen har blivit som en tradition för Tyskland och firas nu varje år. Under Oktoberfesten så finns det väldigt stora tält som heter öltält där kan flera tussen människor få plats och då bjuder man på ett speciellt öl som heter Mab. Mab tillverkas bara under oktoberfesten och därför är den så speciell

Nu har oktoberfesten spridits och är inte bara i Tyskland. Utav Oktoberfesten firas världen runt, Vissa utav dessa ställen ligger i Sverige (Lund och Skara)
Ett stort ställe som också firar Oktoberfesten är Canada. Det kommer nästan 1 halv miljon människor till Canada för att vara med och delta. Jag har aldrig varit med på en Oktoberfest men skulle gärna villa det, inte för att dricka utan för att ha kul. Flera tusen barn kommer ditt varje år och dom åker olika former av karuseller och äter god mat. Under oktoberfesten så har de flesta på sig speciella kläder, Tjejerna har Dirndel och Killarna har Lederhosen.

























onsdag 11 mars 2015

Fysik

Del prov 1A


1.E

2. C

3. B

4. För att ljuden är snabbare än ljuset.

5. D

6. B

7. Strömmen blev för hög han använde så mycket så att det inge gick mer.

8. a) solstrålarna studs in men inte ut för att växthuseffekten är som ett lager över jorden och när den ökar så blir den tjockare och det är svårare för strålarna att komma ut.

b) Man kan åka buss till jobbet istället för att åka bil för att när man åker bil till jobbet så används massor utav bensin och massor utav gas kommer ut. Och ifall man kanske jobbar i en skola men 50 lärare och alla åker själv i sin bil så kommer det ut en massor utav gas som bidrar till växthuseffekten men ifall dom kanske skulle åka buss så får näsan plats och då släpps inte så mycket gas.


9.För att det är alltid kalare vid havet så när det blir varmt så blir det en temperaturs skillnad och därför börjar det att blåsa.

10. 3-4 m ifrån

11. Jag tror att strålningen har något med detta att göra föra att ett radioaktivt har strålning i sig.
Jag tror att strålningen sprider sig i kroppen.

12. Den ändrar rörelseenergi till ström, T.ex. vattenkraftverk, den ändrar rörelse energin till vanlig energi som vi kan använda.



Del prov 1B


fredag 6 mars 2015

Forrest Gump (Ej klar)


Sammanfattning 




We have been watching a movie called Forrest Gump, it's about a man named Forrest. Forrest is a man who has been through a lot and have many stories. Forrest lived in a little town in America, he lived with his mother in a big house. The house was also a rental house. You could rent a room and get breakfast.
Forrest wasn't like all the other kids, Forrest had problems with his back so he could not walk without metal stuff. Forrest did not have friends, he had one friend that was called Jenny. Jenny was a good friend for Forrest. Forrest didn't realist that he was in love with her.

A group of guys didn't like Forrest and they were always mean to him. One day when forest and jenny was walking home from school they came and started to throw stones on Forrest. Forrest didn’t know what to do, he couldn’t run. Jenny screamed “run Forrest run” and he started to run. The metal stuff came of and he ran and ran. He wouldn’t stop running.

Forrest wasn’t as smart as the other kids, he didn’t understand as match and he had a hard time learning stuff. Forrest came in a normal school and he started to play football because he was so fast. Forest started to like school and he had fun.

When Forest was done with school he started in military, he was one of the best there. Forrest meet a friend. His name is Bubba. Bubba and Forrest started to talk and Bubba told him all of his dreams one of them was to take over their family business and it is a shrimp company. Bubba know all about it and told Forrest everything. Forrest and Bubba were sent to the Philippines. One day when they were out everyone except forest got shoot Forest helped Bubba and his boss …. Bubba died but Forrest and … survive. When they were in the hospital forest started to play ping ball. Forest was very good and he was in a match and he wan. He became a ping ball star in China.

After Chine he was sent home, and he got a lot of money so he remembered Bubba's dream “take over his family business” Forest had promised him to help him so now he did it. He bought a boat and started to help the family. The business was very good and after a while he stops and the family did the rest. Forest mom got sick and Forest got sad, he didn’t know anything to do but to run. He has been running for five years and finely he stooped. Jenny saw Forest in the TV and she sent hem a letter telling him that they have to talk. The next day Forest went to Jenny's house and he wrote  a little kid and Jenny told him that it was his and the kid's name was Forest. Forest was confused but happy. They went back to Forest house and lived there. They got married and one day Jenny died and Forest was alone with the kid. Forest was a good father and they took care of him.




KKK

Pojken i randig pyjamas

Vad tycker du om boken titel och vad får man reda på - Jag tycker att bokens titel passar till boken för att man får reda på mycket. Jag tycker att man blir lockad och man vill läsa boken.
Man vet att det kommer att handla om ett barn som antagligen är i fängelse då man ser tagtråd och ett par pyjamas med ett numer

Hur ser den ut - Det är ett par pyjamas på bilden och bakom så ser man tagtråd som antagligen tyder det på att man är i ett fängelse/koncentrations läger. Jag tror att pojken får jobba eller något för att kläderna är smutsiga och har ett nummer på dom.

Passar boken som högläsnings bok? Eller är det en bok man vill läsa på egen hand? - Jag tycker att man ska läsa den själv för att det är en bok som det händer mycket i och vissa har den tendensen att stänga av och då får man inte in alla innehåll och därför tycker jag att man ska läsa själv.


Beskriv en viktig plats i boken - En viktig plats i boken är deras hus i Berlin, Bruna och Gretel hade många vänner och trivdes bra där. När dom flytta till all Swich och då ändrades allt, dom hade inte några vänner och kunde inte gå ut och leka eftersom att det var ett staket runt deras hus.

I vilken tid utspelar sig boken - Under andra världskriget, jag tror att det är vår/sommar efter som han är ute och leker och det är varmt.


Beskriv huvud personen med fem ord - modig, omtänksam, nyfiken, samrt och


Hur sluta boken -  Bruno och Shmule går in i en gaskammare och dör.

Hade berättelsen blivit annorlunda om handlingen utspelar sig i en annan tid-  Jag tro att den skulle vara annorlunda för att man skulle inte haft så stort hat mot judarna och då tror jag inte att man skulle ha dom i koncentration läger. Bruno skulle då inte hitta Shmule och då skulle dom inte dö.




söndag 1 mars 2015

Novell (morfar)

1. Hur gick det till när Morfar upptäckte Anna Karins idrotts lag?
Svar: Morfar gillade att ta ut barnen och göra olika friidrotts grenar. Under midsommardagen så gjorde an det och då såg han ann Kristina.

2. Hur visste plötsligt morfar Tore vad som menas med kalla kårar ?
Svar:  När Anna först kasta så tyckte han att det var så bra så han kände svaga vindar mot sin rygg.

3. Hur lyckades Anna Kristin med sitt första försök att stöta ?
Svar: Väldigt bra hon fick 9 m vilket är ett rekord för tjejer i den åldern.

4. Varför kan inte Anna gå med i Bråberga IF ?
Svar: Dom hade inte friidrott i programmet.

5.  I vilka grenar tävlar Anna Kristin ?
Svar: Kula och Löpning

6. Hur reagera tränaren på Annas första stöt ?
Svar: helt okej men att hon kunde göra det bättre.

7. Varför ville inte Tore att Anna först skulle ställa upp på 800 m ?
Svar: För att han tror inte att man kan göra flera saker utan att man sak göra den saken man är bättre på vilket i detta fallet var kulstötning.

8.  Hur visar Anna att hon också har talang för 800 m ?
Svar:   Hon springer sakta i början och snabbare i slutet

9. Vad tycker morfar om tävlings ledarens sätt att organisera tävlingarna ?
Svar: dåligt

10. Hur lyckas Anna Kristina i kulstötning vid första försöket i tävlingen ?
Svar: ganska bra


onsdag 18 februari 2015

Genitik

1
a) Det beror på miljön och arv

b) I cellkärnorna 

c) Det är som en bok om dig. Allt som dig står där exempel din ögon färg eller om du är höger/vänster hänt 

d) 46 (23 från mamma och 23 från pappa)

e)Alla förutom dom 2 sista vilket ät dom som avgör ifall du är en tjej eller kille 

f) 


2
a) c,a,t och g 

b) 99,9%

c) Aminosyror 

d) Vi använder det till att kunna bygga upp muskler och celler 

e) Det sitter i olika platser 

f) schimpans -99%
Banna - 50%
Gris - 80%

g)F att vi alla en gång var en bakterie. 


3


a)   Det är när något går fel med kromosomerna 

b) För att man kan få en för mycket eller en för lite vilket kan leda till olika sjukdomar exempel missbildningar eller andra typer av sjukdomar 

c) Mitos 

d) Reduktions delning 

e) 23 st 

f) För man behöver 46 kromosomer för att kunna överleva och då får man 23 kromosomer från varje 


4
à) Det är större chans för barnet att få bruna för att bruna ögon är sorts R medans blåa är lilla r. Brun är 3/4 chans och blåa 1/4 chans 

b) 50 %


       Rr   rr

rr    Rr   rr
rr    Rr   rr

c) Ja, för att någon i släkten kan ha haft bruna ögon och då har dom anlag utav bruna men behöver inte få det. 

d) I kromosom 21 

e) I kromosom x

f) Kromosom X bildas i ägget och kromosom XY bildas i spermien. 


g) För att kvinnor har 2 X kromosomer medans män har ett X och ett Y kromosom. Så ifall en kvinna blir drabbad så har hon fortfarande ett X kvar och har större channs att inte bli det. Men efter som männen bara har ett X kromosom så blir dom färg bilda direkt. 


5

a)

torsdag 12 februari 2015

Ägget i E-Kolven

Hypotes - Jag tror att ägget  kommer att komma in i e-kolven.

Syfte- Lära sig om volymer vid  olika  temperaturer , ta reda på vad som kommer att hända med äget och varför 

Förkunskap- gaser och vätskor ändras när temperaturen ändras 

Material - ägg,e-kolven och varmt vatten 

Metod- vi fick först skalla ett kokt ägg. Vi fick därefter ta en e-kolve och hälla 2-3 cm kokt vatten. Man Skulle sedan lägga ägget på e-kolven snabbt. 
Vi fick vänta och efter ett tag så börja ägget att sjunk ner det sluta med att ägget gick sönder.


Resultat - ägget gick först sakta ner vilket var det vi trodde. Ägget gick sönder lite på sidan och det sluta med att ägget gick sönder i mitten.


Slutsats- Jag tror att ägget gick sönder för att det blev för hårt tryck, det jag Menar med det är att när vattnet är varmt så är det hög volym men desto mer vattnet ligger ute blir det kallare och mindre volym. Då blir det mycket vacuum och hårt tryck och då går ägget sönder.  

måndag 9 februari 2015

idrotts uppgift

Att bedriva friluftsliv på is kan vara både härligt och farligt. Det finns en hel del viktiga saker man måste veta för att kunna gå ut på isen, en sak som är viktig är isen. Många tänker inte på att isen måste vara ett visst sätt för att man ska kunna gå ut för att vara säker. Det finns olika typer utav is exempel vår is,havsis,snöis och kärnis som oftast är den starkaste isen. Dessa olika isar är olika bra, vissa är tjockare än andra och för att kunna gå ut på is så måste man veta detta.
       
 Havsis som är den vanligaste isen, är som tjockaste vid kusten och desto längre ut man går desto tunnare blir den. Denna issen är mycket säkrare än snöis. Det är när snön fryser i vattnet vilket gör isen till en gråvit is och bildar marmoreringar.Denna typ av is är väldigt lik Stöpis vilket är när snön inte har smällt helt men till en vis grad,det lägger sig över vattnet och precis som snöis biler det snabbt is men ingen utav dessa isar är jätte säkra då dom smälter på bara några få plusgrader.  Kärnis som är en väldigt bra och hålbar is bildas genom att vattnet fryser till från ovan sidan och sedan fryser den från undersidan vilket gör att det blir stabilare och håller bättre. Kärnis kan både bildas på söt och salt vatten skillnaden är att så sötvatten är isen mycket klar medan på salt vatten blir det blåaktigt. 
          
Man är inte riktigt säker på isen bara för att man vet vad för typ av is det är. Utan man måste veta ifall isen håller för personen just den dagen och det gör man vanligtvis utav en ispik. 
Det är en pin liknande stav som är vass på ena ändan. Med denna kan man se ifall isen är tillräckligt tjock (10cm). Detta gör man genom att man trycker ner staven i isen och ifall den går längre ner än linjen som finns på den vassa ändan är det säkert för dig att gå. Detta enligt mig är en väldigt bra sak då man kan testa isen flera gånger.
           
Det är väldigt viktigt att ha på sig rätt kläder för att klara av en dag på isen. Man kan använda sig utav lager på lager principen vilket är  precis  som det låter. Det innebär att man ska ta på sig flera lager kläder. Man ska alltid ha ett underställ och en bra tröja som håller dig varm. Jag tycker att ylletröjor är bra då dom både håller dig varm och kan ge ifrån sig all onödig värme så att du inte svettas för att det kan leda till att du fryser. En bra jacka och termobyxor får man inte heller glömma. Man ska alltid ha mössa och vantar och man får inte glömma att alltid ha på sig bra skor och ett eller två par strumpor för att man fryser lätt om fötterna. En annan sak som är viktig att komma ihåg är isdubbar. Dessa ska man  ha runt hallsen för att ifall man ramlar ner i vattnet så kan man med isdubbarna klättra upp för isen.
         
En ytligare sak man inte ska glömma är en ryggsäck som hör till lite med vad man ska ha på sig. I sin ryggsäck ska man ALLTID  ha extra kläder tröja,byxor,strumpor mm för att ifall man hamnar i isen så måste man snabbt byta om så att man inte blir sjuk och fryser. Man ska också alltid ha med sig en mobil så att man snabbt kan ringa 112 ifall något händer.  Man får inte heller glömma att man alltid måste vara mer än 3 personer på isen 
             
 Ifall  man nu ramlar ner is vaket så  måste man veta vad man ska göra. En viktig sak är att ifall en person ramlar ner så ska man inte vissa att man har panik för att det kan leda till att människan som har ramlat ner får panik. Man ska alltid prata sakta med personen och försöka hålla sig så lugn som möjligt. Innan men försöker att hjälpa personen ska man alltid ringa 112 så att dom kommer så snabbt som möjligt.  Man ska aldrig försöka gå fram och hjälpa en person utan man ska alltid se ifall den klarar det själv med sina isdubbar först. Ifall personen inte klarar sig på egen hand så ska man inte försöka gå fram och hjälpa hen. Detta då det finns risk att isen spricker  utan man ska alltid hjälpa den med förlängda armen vilket kan vara en pinne, lina eller bara en vanligt tröja. Man ska lägga sig ner och fördela sin vikt på så stor yta som möjligt vilket gör så att det är en mindre chans för isen att gå sönder. Man ska sedan kasta den förlängda armen och försöka hjälpa han/hon så snabbt som möjligt och så hoppas man på att räddningstjänsten kommer snabbt.
           

  Tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta utav den friska luften.



fredag 6 februari 2015

DNA-t ur en kiwi

Hypotes - Jag inte att man kommer kunna se DNA-t för T-spritet och diskmedlet kommer göra dom tydliga



Kemikalier

Kiwi
Diskmedel
Salt
Vatten
T-sprit

Material

Bägare (100 ml,500 ml)
Glaspinne
Trat
Filter
Sked

Utförande - Vi börja med att få en bit kiwi, vi skulle gröpa ur all frukt och hällda det i ett mätglas.
När kiwin var mosad skulle man hälla i 50 ml vatten och 5 ml diskmedel och en nypa salt.
Vi fick därefter hämta snö och lägga i en större bägare, vi la in den mindre bägaren (100 ml).
Vi filtrerade denna blandning med hjälp av en tratt och kaffe filter. Detta gjorde så att blandningen blev fin och slät. Vi hällde in kal t sprit och detta gjorde så att man kunde se DNA-t. Vi skulle försöka få upp det på en glaspinne vilket vi inte kunde för att det var så små.

Resultat - Vi fick fram DNA-t utan några problem.

Slutsats - Vi såg DNA-t så tydligt för att diskmedlet löser upp fett, i cellerna finns det fett. När detta löses upp så filtrerar vi det och  membran hamnar i filtrerings pappret och all DNA hamnar i bägaren. När vi sedan häller i T- spritet så blir blandningen tjock och man ser DNA-t tydligt.









tisdag 3 februari 2015

slöjd arbete 2015

                                        Slöjd utvärdering 



Vi fick i uppgift att göra ett nyckelband för att vi skulle blir bättre på att skriva utvärderingar.
Här är mina tre olika skisser den första är  det flätade armbandet vilket var det jag gjorde.Det andra är kompis arbabndet och det sista är bara ett vanligt nyckelband,jag valde att göra denna för att jag alltid hade ett sånt nyckel band när jag var liten. 








 Det tog en lektion för mig att komma på vad jag skulle göra,jag sökte på olika typer av nyckel band och den första jag gilla var denna.





 Det är ett vit virkar nyckel band, jag visste inte hur man virka men Vironica lärde mig. Jag blev allt bättre och jag gjorde olika tester med olika garn och olika stora .. för att se de jag gilla bäst. Jag skulle fortsätta jobba med det dom tre nästa lektioner men efter som att vi åkte till åkulla missa vi ett pass och jag var sjuk på ett.








När jag kom tillbaka så var det bara en lektion kvar. Jag försökte komma på något enkelt att göra som inte skulle ta lång tid. Många i min klass gjorde olika typer utav flätade nyckel band. Jag kom på att jag skulle kunna göra kompis armband 












Men sen så tyckte jag att det var för enkelt så jag sökte på olika flätor och hitta denna. 
Detta är en fläta med 4 delar istället för det vanliga 3. Jag hitta videos på hur man gjorde och det såg väldigt enkel ut. Jag börja med att välja garn jag valde rosa,lila,svart och vit för att jag tycker att det var dom finaste där och alla andra tyckte jag påminde för Mycket om sommaren, dom färgerna som fanns var gul,blå,grön,röd mm.











Jag börja med att välja garn jag valde rosa,lila,svart och vit för att jag tycker att det var dom finaste där och är lite mer åt vinter håller. 
















Som ni ser så ska man klippa ut lika långa bitar av garnet och tejpa fast dom på bordet, om man vill så kan man ha buddel garn så att flätan blir lite tjockare vilket jag tycker är snyggare för att man ser flätan tydligare.
















Man sak dela upp färgerna 
och börja fläta. Man börjar med att ta bit 1(vit) över bit 2 (rosa) sedan ska bit 1 under bit tre(lila) och sist så ska man ta bit 1 över bit 4(svart)  och efter att man har gjort detta med bit 1(vit) så läger man den sist och börjar med den 2(rosa) som bit 1 och fortsätta processen.





















Man ska fortsätta så tills man har fått den längden man vill ha och för att sen avsluta flätan så ska man ta en bit av ett garn och jag tog ros.








Man ska först göra en ögla och lägga textillim och sedan snöra biten runt ändan på flätan, när man har täckt den bitan man vill ska man sitta in ena delan av snöret i öglan och dra på andra ändan det kommer att bildas en knut och inan man ska dra hårdare ska man sätta textil lim och dra, då kommer det att de ut så här.



















Detta var inte svårt utav väldigt enkelt och snyggt, vanligt vis brukar jag bara knuta men nu har jag lärt mig en ny teknik som jag hoppas att jag kommer att fortsätta använda.

Efter som att jag skulle göra ett nykel band så fanns det två olika modeler ett större och ett mindre. jag börja med det större men jag märkte snabbt att det var för stort och såg bara konstigt ut.














 Jag testa sedan med den mindre model det fanns två färger röd och vit. jag valde vit och satte på det såg mycket snyggare ut och jag blev nöjd.

Detta är mitt slutresultat och jag blev nöjd. I helhet så tyckte jag att mitt arbete Gick bra, jag blev klar vilket är bra. 
Jag har lärt mig utav mina misstag och till nästa gång vet jag att man inte ska börja på en sak man inte vet hur man gör om man bara har några lektioner. Jag hoppas att jag har blivit bättre på att skiva en utvärdering vilket var huvudsaken.