måndag 9 februari 2015

idrotts uppgift

Att bedriva friluftsliv på is kan vara både härligt och farligt. Det finns en hel del viktiga saker man måste veta för att kunna gå ut på isen, en sak som är viktig är isen. Många tänker inte på att isen måste vara ett visst sätt för att man ska kunna gå ut för att vara säker. Det finns olika typer utav is exempel vår is,havsis,snöis och kärnis som oftast är den starkaste isen. Dessa olika isar är olika bra, vissa är tjockare än andra och för att kunna gå ut på is så måste man veta detta.
       
 Havsis som är den vanligaste isen, är som tjockaste vid kusten och desto längre ut man går desto tunnare blir den. Denna issen är mycket säkrare än snöis. Det är när snön fryser i vattnet vilket gör isen till en gråvit is och bildar marmoreringar.Denna typ av is är väldigt lik Stöpis vilket är när snön inte har smällt helt men till en vis grad,det lägger sig över vattnet och precis som snöis biler det snabbt is men ingen utav dessa isar är jätte säkra då dom smälter på bara några få plusgrader.  Kärnis som är en väldigt bra och hålbar is bildas genom att vattnet fryser till från ovan sidan och sedan fryser den från undersidan vilket gör att det blir stabilare och håller bättre. Kärnis kan både bildas på söt och salt vatten skillnaden är att så sötvatten är isen mycket klar medan på salt vatten blir det blåaktigt. 
          
Man är inte riktigt säker på isen bara för att man vet vad för typ av is det är. Utan man måste veta ifall isen håller för personen just den dagen och det gör man vanligtvis utav en ispik. 
Det är en pin liknande stav som är vass på ena ändan. Med denna kan man se ifall isen är tillräckligt tjock (10cm). Detta gör man genom att man trycker ner staven i isen och ifall den går längre ner än linjen som finns på den vassa ändan är det säkert för dig att gå. Detta enligt mig är en väldigt bra sak då man kan testa isen flera gånger.
           
Det är väldigt viktigt att ha på sig rätt kläder för att klara av en dag på isen. Man kan använda sig utav lager på lager principen vilket är  precis  som det låter. Det innebär att man ska ta på sig flera lager kläder. Man ska alltid ha ett underställ och en bra tröja som håller dig varm. Jag tycker att ylletröjor är bra då dom både håller dig varm och kan ge ifrån sig all onödig värme så att du inte svettas för att det kan leda till att du fryser. En bra jacka och termobyxor får man inte heller glömma. Man ska alltid ha mössa och vantar och man får inte glömma att alltid ha på sig bra skor och ett eller två par strumpor för att man fryser lätt om fötterna. En annan sak som är viktig att komma ihåg är isdubbar. Dessa ska man  ha runt hallsen för att ifall man ramlar ner i vattnet så kan man med isdubbarna klättra upp för isen.
         
En ytligare sak man inte ska glömma är en ryggsäck som hör till lite med vad man ska ha på sig. I sin ryggsäck ska man ALLTID  ha extra kläder tröja,byxor,strumpor mm för att ifall man hamnar i isen så måste man snabbt byta om så att man inte blir sjuk och fryser. Man ska också alltid ha med sig en mobil så att man snabbt kan ringa 112 ifall något händer.  Man får inte heller glömma att man alltid måste vara mer än 3 personer på isen 
             
 Ifall  man nu ramlar ner is vaket så  måste man veta vad man ska göra. En viktig sak är att ifall en person ramlar ner så ska man inte vissa att man har panik för att det kan leda till att människan som har ramlat ner får panik. Man ska alltid prata sakta med personen och försöka hålla sig så lugn som möjligt. Innan men försöker att hjälpa personen ska man alltid ringa 112 så att dom kommer så snabbt som möjligt.  Man ska aldrig försöka gå fram och hjälpa en person utan man ska alltid se ifall den klarar det själv med sina isdubbar först. Ifall personen inte klarar sig på egen hand så ska man inte försöka gå fram och hjälpa hen. Detta då det finns risk att isen spricker  utan man ska alltid hjälpa den med förlängda armen vilket kan vara en pinne, lina eller bara en vanligt tröja. Man ska lägga sig ner och fördela sin vikt på så stor yta som möjligt vilket gör så att det är en mindre chans för isen att gå sönder. Man ska sedan kasta den förlängda armen och försöka hjälpa han/hon så snabbt som möjligt och så hoppas man på att räddningstjänsten kommer snabbt.
           

  Tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta utav den friska luften.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar