fredag 13 mars 2015

Oktoberfesten



                                                        Tyska 


Ich habe beschlossen, zu Oktoberfest, das ein großes Bierfest, die normalerweise in München stattfindet.
Diese Feier ist wie eine Tradition für die Deutschen, wie sie es jedes Jahr zu haben. Oktoberfest ist seit 1810 existierte, Oktoberfest los während dieser 16 Tage vor dem ersten Sonntag im Oktober.
2010 war die einzige Zeit, in der die Partei in einem Tag mehr zu halten, weil sie 200 Jahre jublium gefeiert.


                                                 Svenska


Jag tror att man börja med oktoberfesten för att för längesen så brukar man bara göra öl under hösten (september,oktober) då säden var mogen. Det finns många olika teorier på varför man börja fira oktoberfesten. En utav dom är att när Ludwigs skulle gifta sig med Therese den 12 oktober och detta firades med en stor fest 5 dagar senare. Denna festen har blivit som en tradition för Tyskland och firas nu varje år. Under Oktoberfesten så finns det väldigt stora tält som heter öltält där kan flera tussen människor få plats och då bjuder man på ett speciellt öl som heter Mab. Mab tillverkas bara under oktoberfesten och därför är den så speciell

Nu har oktoberfesten spridits och är inte bara i Tyskland. Utav Oktoberfesten firas världen runt, Vissa utav dessa ställen ligger i Sverige (Lund och Skara)
Ett stort ställe som också firar Oktoberfesten är Canada. Det kommer nästan 1 halv miljon människor till Canada för att vara med och delta. Jag har aldrig varit med på en Oktoberfest men skulle gärna villa det, inte för att dricka utan för att ha kul. Flera tusen barn kommer ditt varje år och dom åker olika former av karuseller och äter god mat. Under oktoberfesten så har de flesta på sig speciella kläder, Tjejerna har Dirndel och Killarna har Lederhosen.

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar