torsdag 8 maj 2014

Hans Rosling statistik för framtiden sammanfattning

Vi har sätt en film som heter Hans Rosling statistik för framtiden och den handlar mycket om hur våran värld är uppdelad,vissa väldigt fattiga och vissa rika.Han prata mycket om att vi människor ska försöka hjälpa varandra, Men frågan är hur?

Det finns massor utav sätt för oss att hjälpa dom fattiga vissa enklare och vissa lite mer ansträngning i detta är några tips på vissa enkla saker man kan göra exempel släcka lamporna eller dra ut laddaren när vi inte använder den.Jag vet att det kan vara svårt, jag gör själv inte det men efter filmen så har jag börjar lite i alla fall.
    Filmen handla också mycket om befolkningen i värden och just nu är vi på 9 miljarder och när det blir 2100 så kommer vi att vara 11 miljarder, kommer det att fortsätta gå upp eller kommer det att stanna. Enligt Hans Rosing så kommer det att stanna efter 11 miljarden så kommer våran befolknings mängd att vara ungefär detsamma resten av åren. Våran befolkningsmängd har förändrats väldigt mycket dom senaste åren. Här kan ni se Några diagram,det första är från 1900 till 200 och den andra är från 1900 talet till var vi är idag. 

Det är många som tror att barnen kommer att bli mer.Svaret är nej.Just nu är det 2 miljarder barn som lever och det kommer det att fortsätta med. Men nu tänker ni var kommer dom andra miljarderna hamna då. Jo det kommer att bli mer äldre och vad jag menar med det är att livstidslängden kommer att bli längre och då kan äldre leva längre. Och i vissa länder och städer som exempel Banglades så har man gjort olika föreningar som hjälper folk att få mindre barn genom att dela ut olika preventivmedel. Och det har funkat,Just nu i Banglades så är medelsnittet per kvinna 2 barn vilket ä bar, det var många som inte trodde att det skulle funka att hjälpa dom .Och det är en sak som både hjälper staden/landet men också mänskligheten för ifall det föds mer barn så kommer man att behöva ha mer mat och mer sjukvård och då kommer saker och ting ta slut och då kommer folk att dö av svält eller sjukdomar vilket inte är bra utan ifall man minskar antal barn så kan vi leva ett bättre liv.

Detta är inte svårt ifall man tänker på små saker och sen kanske kan göra dom till större och bättre saker så hjälper man många människor.Här i exempel Falkenberg så är det själv klart att alla har en cykel men i vissa länder så kämpar man för att köpa en cykel, och dom använder den till så mycket exempel jobba,hämta vatten eller att komma till stan först.Vi kanske vill ha en motorcykel för våra vänner har en men dom i exempel Afrika vill ha en för att försörja sin familj och ha ett enklare liv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar