måndag 20 januari 2014

big bang

                                                  Stödord 

Edwin hubble -  såg vilka ämnen stjärnorna hade, Olika färger blå när det är långt bort och det blir röda och då kommer dom närmare . Att himla kropparna flyttade

man trodde först att det bara fanns en liten pricka och att allt var i den och det blev big bang, och det var då allt hände.
teleskop


                                                      Big bang 


Allt börja med att det fanns en liten pricka allt som då fanns i universum, och den smällde och det är det som kallas big bang. Det finns en kille som heter Edwin Hubble han skicka ut den första teleskåpet , och han forska om universum han kolla om stjärnorna är lång bort eller nära och det gjorde han med ett spekrallinje  det var alla färger i regnbågen och allt var först nära det blå och om det var nära de blå så var det nära jorden  men om det böra närma sig det blåa (rödförskjutning) så kommer stjärnorna kom längre bort. Först när big bang kom till så fanns inget det tog flera tusen år tills den första stjärna bildades och det var för att först så blandades väte och helium (95%) men efter ett tag så kom väten ut själv och då bildades den första stjärnan och när en stjärnan föds så föds den inte själv utan i en grupp och när gruppen och nära så bildades den första galaxen...
       Det finns några bevis (grundpelare) på att big bang är sant, många tro inte på detta för att dom inte tycker det är sant dom tror inte att det bara kan hände en smäll och allt börjar.
Edwin habble är en forskare som skicka ut ett teleskåp och såg att stjärnorna flyta på sig genom ett spektrun, och det är som en färglinje som man kan se om stjärnorna kommer närmare eller längre bort. Edwin såg att stjärnorna närma sig det röda alltså är universum större och blir större hela tiden. Han visste alltså att det blir större och då måsta allt ha börjar med en smäll eller någonting han börja alltså tänka back länges. Och han forska lite och märkte att alt börja med en smäll och det var ett bevis.
Ett anat bevis är kosmisk bakgrundsstrålning och det är en strålning någon stans från universum, det är strålning som kommer från den stora smällen (big bang) i universum kan det inte bli kalare -273 grader och just nu i universum är det -270. Dom gamla tv(tjock tv) när en kanal tar slut så brukar det bli vit med små svarta prickar och det är från kosmisk bakgrundsstrålning.Man kom på detta genom en en trat ( radioteleskop)och den skulle man rikta upp för att höra och dom hörde ett brus dom trodde att den var sönder men det var då man kom på att det är kosmisk bakgrundsstrålning.Det var Arno Penzias och Robert Wilson som kom på detta och dom fick nobel pris år 1978.





1 kommentar:

  1. Mycket bra text, ganska enkel att förstå. Du skriver om Hubble teleskåpet, Big Bang, mm. Du beskriver med egna ord, vilket är mycket bra. Det visar att du kan en del om detta.
    Det du ska tänka på: det var ingen "smäll", det var en expansion. Stavningen också, du glömde t ex att skriva "teleskop" efter Hubble, men jag fattar ändå vad du menar. Men jag tycker du har gjort ett bra jobb. Du beskriver bra.

    SvaraRadera