onsdag 29 januari 2014

stjärna

Små stjärnor 

1.Nebulosa är stjärnans födelse och det är som ett gas moln.Det finns olika gas moln exempel  ljusa, mörka och reflextionsnebulosor . Nebulosa  består mest utav väte och helium,Nebulosa är ett latin ord och det betyder moln.


2.Stjärna/sol är en brinnande gasklot. Exempel våran sol folk tror att de är jätte stor och vi tror det för att det är den sol som är närmast oss. en stjärna/sol består av olika lager. När mycket gas samlas till en gasboll så så bil det så varmt i mitten så att kärnreaktioner sätter i gång. kärnreaktioner är när atomer delas på sig. och då kommer vätets atomkärnor till en boll och då bildas heliumatomkärnor och då samlas det energi och då strålar det ut strålar som vi får på oss.

3.röd jätte är när stjärnan börjar blir gammal och då lyser brandgul eller röd färg. Den blir 10 gånger så stor som stjärnan. För att ytterligare kommer ut i atmosfären så börjar koltet att bli kalt. 


4. vit dvärg 



5. savrt dvärg 

fredag 24 januari 2014

Dikter och ordspråk

1. vi har valt Destruktivitetsansvar och ---

2. Så tag ert ansvar mina vänner,skrik er lycka hes. 
och en om det är svårt att älska främmande människor

3. det var en tjej vid 15 år ålder, och hon har mörkt hår.Det var en höst kväll och det blåste på hennes hår.
En tjej som sitter vid sitt skrivbord som ligger vid fönstret och  hon tänker.

4.......


5. Tjejens har med mer känslor och är runt 15-20 år men kilen har skrivit rakt av och har inte med så många känslor, han är runt 40 år.

6.


torsdag 23 januari 2014

Vargjakt (veckans nyhet)

Sverige har cirka 400 vargar. För att förebygga skador på renar,
tamboskap och hundar har man sedan 2010 skjutit cirka 50

vargar. Vad är förvaltningsrättens beslut inför årets jakt? 
svar: 30 vargar 

Jag tycker att det är bra att man skjuter vargar för att just nu i landet är det för många vargar men jag tycker ändån att vi ska ha kvar våra vargar så jag tycker att man ska skjuta vargar men kanske minska lite men inte för mycket för att just nu vinns det folk som flyttar för att dom har vargplågan och det är att det finns så många vargar och dom tycker att det ska finnas mindre.Men åt andra sidan så finns det vissa som kanske vill skjuta under året och om man skjuter 50 st och dom skjuter lite då och då så kommer vargarna att  bli utrotade. Gunilla Svahn Lindström tycker att man inte ska skjuta så många men Kammarrätten i Stockholm tycker inte som Naturvårdsverkets, dom tycker att men ska fortsätta skjuta 50 vargar.Jag tycker att det är bra att  man skjuter 50 st för att vissa drabbas mycket av för många vargar men jag tycker ändån vi ska ha kvar våra vargar så jag tycker vi ska minska också.
Men man kan också testa att skjuta lite mer vargar i exempel Stockholm och lite mindre där man vill ha varg för då har man blandat vad båda sidorna tycker och kanske kommit på en lösning.

källa:http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=18429&avd1=0  http://www.di.se/artiklar/2014/1/21/fortsatt-stopp-for-vargjakt/

onsdag 22 januari 2014

minikurs

 1. Hur uppstod hinduismen? 
svar: det var arielna som kom till dom som bodde i Indien( indus) och för att dom var så olika så börja dom kriga och då så börja kulturena blandas och det ar så hinduismen kom till.

2. Nämn fakta om återfödelsen. 
svar: Hinduismen tor på karma och dom tror att ifall man har varit en god människa så kommer man att få ett bra liv efter döden 

3. Vilka var de första kasterna? 
svar:först är prästen som heter brahminer, sen kommer dom som krigar,bönderna och handelsmännen och sist kommer tjänarna 

4. Nämn fakta om de kastlösa. 
svar:Dom hande det svårt som fick inte gå ut på dagarna och dom fick göra saker åt dom andra exempel tvätta deras kläder.

5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse. 
svar: Att om man är en god människa så kommer man att få det tillback det hjälper dig, du kommer få ett bättre liv efter döden.Men om du är en dålig människa så kommer du få det svårt du kommer bli någon som något dålig händer med eller kommer du bli något mindre bra.

6. Nämn fakta om den heliga kon. 
svar: Kon är helig. Om man håller på att dö så kan kon typ hjälpa dig men ska hålla i kons kosvans och det gör man för att man tro att man kommer få ett bar liv efter döden då

7. Vilka är de tre huvudgudarna? 
svar: Brahma, Vishnu och Shiva 

8. Hur hyllar man gudarna?
 svar:Man ber vaje kväll och i alterna finns det bilder och statyer.Men ger dom ofta blommor eller mat/frukt. Man tänder också rökelser för att ljus och värme är väldigt viktigt för dom som tror på hinuismen.


 9. Nämn fakta om Brahma 
svar: är skapelsens gud och har fyra huvuden, han har fyra huvuden  för att han sak kunna se alla hela tiden.

10. Redogör för Vishnus betydelse. 
svar: han är en avatar och har 4 händer han kan komma ner till jorden genom att byta namn till Krishna ochblir till en normal människa han år oftast ner till marken när det är någon fara. 

11. Nämn fakta om Shiva. 
svar:  har tre ögon en för livet en för döden.

12. Nämn fakta om Vedaböckerna. 
svar: 

13. Nämn fakta om Varanasi. 
svar: är en stad där man kan slippa Samsara som ör en tröstlös serie. i samsara kan den död uppnå brahman 

14. Redogör för Sadhus.
svar: människor so lever väldigt enkelt och inte äger någon ting.

 15. Vad kallar indierna sin religion? 
svar:  ”den eviga världsordningen”

16. Vilket är hinduernas viktigaste mål? 
svar: att nå nirvana.

17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.
svar: exempel ahimsa som betyder att mn inte för döda och det är därför så många hinuer är vegetarianer.


måndag 20 januari 2014

big bang

                                                  Stödord 

Edwin hubble -  såg vilka ämnen stjärnorna hade, Olika färger blå när det är långt bort och det blir röda och då kommer dom närmare . Att himla kropparna flyttade

man trodde först att det bara fanns en liten pricka och att allt var i den och det blev big bang, och det var då allt hände.
teleskop


                                                      Big bang 


Allt börja med att det fanns en liten pricka allt som då fanns i universum, och den smällde och det är det som kallas big bang. Det finns en kille som heter Edwin Hubble han skicka ut den första teleskåpet , och han forska om universum han kolla om stjärnorna är lång bort eller nära och det gjorde han med ett spekrallinje  det var alla färger i regnbågen och allt var först nära det blå och om det var nära de blå så var det nära jorden  men om det böra närma sig det blåa (rödförskjutning) så kommer stjärnorna kom längre bort. Först när big bang kom till så fanns inget det tog flera tusen år tills den första stjärna bildades och det var för att först så blandades väte och helium (95%) men efter ett tag så kom väten ut själv och då bildades den första stjärnan och när en stjärnan föds så föds den inte själv utan i en grupp och när gruppen och nära så bildades den första galaxen...
       Det finns några bevis (grundpelare) på att big bang är sant, många tro inte på detta för att dom inte tycker det är sant dom tror inte att det bara kan hände en smäll och allt börjar.
Edwin habble är en forskare som skicka ut ett teleskåp och såg att stjärnorna flyta på sig genom ett spektrun, och det är som en färglinje som man kan se om stjärnorna kommer närmare eller längre bort. Edwin såg att stjärnorna närma sig det röda alltså är universum större och blir större hela tiden. Han visste alltså att det blir större och då måsta allt ha börjar med en smäll eller någonting han börja alltså tänka back länges. Och han forska lite och märkte att alt börja med en smäll och det var ett bevis.
Ett anat bevis är kosmisk bakgrundsstrålning och det är en strålning någon stans från universum, det är strålning som kommer från den stora smällen (big bang) i universum kan det inte bli kalare -273 grader och just nu i universum är det -270. Dom gamla tv(tjock tv) när en kanal tar slut så brukar det bli vit med små svarta prickar och det är från kosmisk bakgrundsstrålning.Man kom på detta genom en en trat ( radioteleskop)och den skulle man rikta upp för att höra och dom hörde ett brus dom trodde att den var sönder men det var då man kom på att det är kosmisk bakgrundsstrålning.Det var Arno Penzias och Robert Wilson som kom på detta och dom fick nobel pris år 1978.





1. Nämn fakta om prins Siddhartas liv
svar: Han var född 560 f.kr, och han pappa ville inte att han skulle drabbas av religiösa grubbel så fick han leva ett lyxliv men efter ett tag ville han testa något nytt och då levde han som fattig, men det hjälpt han inget så det tredje och sista sätten han testa var att sätta sig vid ett heligt bodhiträd. Han såg ett ljus och det var då buddha kom till(buddha är upplys)

2. Vilka två ytterligheter provade Siddharta
svar: lyx liv och ett fattigt liv

3. hur blev Siddharta  upplyst
svar: När han satt vid bodhiträd

4. Nämn fakta om buddans lära
svar: "de fyra ädla sanningarna" att allt levande lider och "orsaken till lidandet är livstörsten"  och det menas med att

5. Nämn fakta om de olika riktningarna
svar: Mahayana (stora vagnen) och  Hinayana  (lila vagnen)   Mahayana tror att det flesta kan uppnå nirvana medan Hinayana  tro att bara ett fåtal  buddha kan uppnå nirvana

6. Nämn fakta om munkarna
svar:Man måste göra ett prövotid för att bli buddha, Man måste exempel raka huvudet för att bli buddha och klä sig i brandgula kläder

8. hur kan lidandet upphöra enligt buddha?
svar: När man kväver människans livstörst kan man stoppa återfödelsen och då kommer man in i nirvana

9.beskriv väggen till att upphäva lidandet ?
svar:

10.

fredag 17 januari 2014


Once upon a time many years ago,
an angel was sent to the earth to let all God's people know,that love and only love is the key to all life's sorrows,opening doors once closed, promising ..........

Skriven av: Kathy J Parenteau 



vi valde denna dikt för att den var fin och att den

torsdag 16 januari 2014

veckans nyhet v.3


                                                 Ariel Sharon

Ariel Sharon är en man som föddes 1928, han var 20 när israel grundades och han var soldat då med. 1982 så släppts israelsmilitär Sharons ledning och dom gick på två flyktingsläger Sabra och Shatila (palestinska). Men år 1990 så ändrades han och 2000 blev han premiärminister, han var en bra person han byggde ställen och hjälpte folk men år 2005 så var han med i Gaza-remsan och 6000 judiska bostäder förstördes. 
Ariel Sharon  såg först som en dålig person men jag tror att när han ändrades år 1990 så börja folk tycka ganska bra om han, men när han var med i Gaza-remsan så blev han en dålig person igen. Ariel Sharon kom in i coma år 2006 och dog i sjukhuset.

Carl Bildt skrev på twitter "Ariel Sharon var en stor ledare av Israel. En briljant militär befälhavare, men också en klok statsman som såg nödvändigheten av fred" och det var många andra som skrev på twitter att han skulle villa i fred, men jag tror att det är många som är i mot folk som skriver på twitter för att han har gjort så mycket ont och dom tycker att han är en dålig person.

Jag tror att folk inte gillar han för att han har dödat så många och förstört mångas liv och det tycker jag med jag tycker att han var en väldigt dålig person för allt han har gjort. Men jag tror också att folk tycker bra om han för att han har gjort vissa bra saker och dom tycker han var en bra ledare.



onsdag 15 januari 2014

religion


 http://www.religion.gotland.se/hinduism.htm
http://www.indiensidan.se/religion/hinduism/
http://perrysbilder.blogspot.se/2014/01/hinduismen-minikurs-sjalavandring.html


när - 1500 fkr 3500
var - indien
hur - arier kom till den indiskakulturen och då blandades dom olika kulturerna och det var så hinduismen kom till.
varför - jag tror att allt börja med att dom först trodde att det var någon som styrde som och något bra händer så trodde dom att någon hjälpte dom och jag tror att dom har olika gudar för olika saker exempel en gud för när något bra händer och en för när något

tisdag 14 januari 2014

trätv14


Jag har valt en one direction bild för att jag gillar dom och att jag trodde att det skulle vara enkelt att göra.Jag har alltid undrat vad intarsia  var, minna syskon har gjort det  och det har alltid sett så svårt ut att göra men nu när jag har fått se hur det är att göra det så tror jag att jag tar tillbaka det.
det är inte så svårt bara att jag tog massår utav raka sträck vilket i detta fallet var det svåraste. Men annars tycker jag att det gick ganska bra. Man skulle välja att att olika färger på fenet om man ville och jag valde "björk" och "valnöt". Det är en mörkbrun och en ljus beige. Men en sak som verken jag eller tomas tänkte på var att vi gjorde en som var mindre än min låda vilket tomas sa att man kunde fixa.Jag tycker att det svåraste med detta arbeta var när man skulle såga ut för att man inte fick gå till backa med sågen för då skulle det att bli fel och att man inte fick tappa bort bitarna efter man har sågat för då skulle man inte kunna se mönstret för man ska limma i hop alla bitar.

Ifall jag skulle göra om detta så skulle jag först inte valt en bild men många raka sträck. Jag skulle inte heller gjort en så stor låda för att jag nu tycker att den är för stor.För att jag föst skulle göra något helt annat men så ändra jag mig och min låda blev stor.
En till stor sak är att jag skulle valt lika stort fanér som min låda, i detta fallet gjorde jag inte det men det går ju att fixa vilket är bra.Men jag tycker att det inte är lika fint för att nu ser det ut som 3D vilket skulle varit snyggt ifall jag ville ha det men nu ville jag inte det så jag tycker inte om det så mycket. Men vi har ju några gånger kvar och jag tror att jag kan fixa min låda och sätta en egen prägel på den så att den blir snygg för mig.


idag så har jag valt bild och jag valde en one direction bild. Och jag tro att jag ska göra en låda och ha intarsia som dör, Min låda ska vara i en mörkblå eller svart färg. Och den ska ha stjärnor så att det ser ut som ett galax. Jag tror inte att jag blev inspirerad direkt men jag har alltid gilla one direction och det var därför jag valde just dom.Det var väldigt svårt att välja bild för att man inte fick ta för svår och One  Direction logan är väldigt enkel trodde jag. Jag ska göra mitt arbete lite mer avancerat och det är därför jag ska göra en låda/skåp och min intarsia är dörren.

idag så har jag börjar med att mäta hur långa minna bitar ska vara till min låda och börjat mätta upp och sen så fick jag såga mina bitar till lådan och jag han med alla bitar.
Idag så har jag slipat och filat mina bilat vilket inte var så svårt för att man har gjort det sen man var liten,och sen så fick  jag sitta i hop minna bitar med lim .Jag han också med lite på intarsian jag valde vilka två färger och jag tog "björk" och "valnöt", Sen så han jag också ta två träbitar som är spiciela för just intarsia och så satte jag mina fane i mellan och så fick jag tejpa i hop bitarna för att sen kunna såga ut minna bitar.

Nu så kommer jag att skriva lite kort fattat för att du sa att man egentligen inte behöver göra detta men ifall jag har börjat så är det lika bra att göra klart.

Jag fick såga min intarsia och då märkte jag att det var svårare än vad jag trodde,Minna så kallade raka kanter blev mer runda för att jag ibland råka svänga för sort och detta tog ungefär 2 lektioner sen så fick jag tejpa i hop delarna som jag såga ut med tejp.Sen limma jag dit men redan tejpade intarsia och där låg den på tork under tiden så fixa jag lite på min låda.
Nästa gång så var min intarsia borta så jag jobba istället med min låda och satte dit plintar och borra. Och här är jag nu,Jag håller på att fixa dörren och finslipa lite med hyveln. 


OBS alla mina bilder som jag tog ligger i mobilen och minna bilder gick bort så ska försöka fixa nya så snabbt som möjligt.



Jag tycker att mitt arbete ser ganska mondent ut för att 1D är ett band som massor utav unga gillar och det är ett ganska nytt band. Ifall man är ett fan av One Direction så tror jag att man kommer att se det på min intarsia. Jag blev både nöjd och missnöjd.Jag blev nöjd för att den blev lite som jag hade tänkt mig men det dåliga var att jag råka ta fel mitt när jag skulle sätta i hop faner bitarna.I det så blev dit bara brunt och inte vitt i mitten som det skulle vara.

Det blev inte så här                                                                              Utan så här

 



Jag skulle inte säga att detta är ett stor problem men jag skulle nog ha varit lite mer noggrant när jag skulle limma i hop bitarna.














måndag 13 januari 2014

textilvt14


Min röda chiffong kjol 


Vi fick i uppgift att göra kläder. Detta blev jag väldigt glad utav då jag har ett stort intresse för kläder. Jag tycker att det är roligt att skissa kläder och det som lockade mig mest var att jag kan designa ett plagg utifrån min egenstil. Ett problem som brukar ske ibland när jag handlar kläder är att jag ibland inte hittar det plagg som jag letar efter. Detta då jag ibland har sätt kanske ett plagg på internett på en kändis eller har en ide om vad jag vill ha.

Därför tycker jag att det var roligt när vi fick i uppdrag att göra kläder. I början så var jag osäker på vilket plagg som jag skulle måla. Därför började jag först skissa på en fin topp. Detta då jag vill köpa en liknande topp.



En topp 

Detta är den toppen som jag först funderade på att göra. Jag har sätt ett liknande linne i affärer och vill köpa ett sådant. Jag tänkte mig toppen i en turkos färg då det är väldigt sommrigt. Jag tänkte mig även att den skulle kunna vara i sportmaterial då detta tyg är väldigt elastiskt och ger en fina former.  Jag tycker även att den ser bra ut. 





Maxiklänning 
Jag ändrade mig ganska fort då jag ville ha ett mer praktiskt plagg. Därför började jag sedan designa på en maxiklänning. Detta då jag  jag för det mesta använder mig utav maxikjolar eller maxiklänningar.
Jag har sätt flera maxiklänningar som jag gillar och chiffongmaterial är mitt favorittyg. Detta då det ser väldigt exklusivt ut och det men änven då det är ett väldigt tunt tyg. Detta är till fördel vid sommartider och det ser sommrigt ut.
Jag tänkte mig att denna maxiklänning skulle vara vit då jag skulle kunna ha på mig den på skolavslutningen. 


Maxikjol 
Men ändrade mig snabbt igen. Jag har haft det väldigt svårt att hitta den perfekta maxikjolen. Detta då säsongen för maxikolar är under sommaren och utbudet är begränsat. Därför bestämde jag mig för att göra en maxikjol. Jag hade olika idér men till slut så bestämde jag mig för att göra en röd maxi kjol. Denna kjol ska självklart vara i chiffongmaterial. Nedan så är den maxikjol som jag bestämde mig för 




Maxikjolar med olika mönster 



Jag målade även min maxikjol med tre olika mönster. Detta var ganska kul då jag testade att måla lite vågade mönster. Jag blev stolt och tycker att de blev fina och unika. Men jag skulle nog inte klara av att göra de själv då de ser väldigt svåra ut. Det skulle även bli svårt med mönstret då jag skulle få leta och hitta ett chiffongtyg med just det mönstret som jag skissade. Detta tror jag inte skulle ha fungera.  









Röd maxikjol 

Den maxikjol som jag bestämde mig för att göra ska vara  röd med ett svart bälte som har en silvrig stjärna på efter som att man måste ha med rymden och stjärnor finns i rymde.  Jag valde att ha ett stjärna på bältet då det blev fint men även då det blir lättare så.Detta då det skulle vara lite svårt att hitta ett rött chiffongtyg med bara en stjärna. Mitt bälte svara gjort utav ett svart resår band därför att passformen blir väldigt bra. Stjärnan på bältet ska jag göra med hjälp utav silvriga pärlor då jag tycket att det ser lite ¨lyxigt¨ ut. Jag valde färgen röd då jag tycker att denna är praktisk då den passar bra in i alla säsonger samt att den går att kombinera med många olika färger därför blir den enkelt att matcha. Man kan t.ex ha en svart stickad tröja till på vintern, eller ha ett vit linne till på sommaren. Jag gillar färgen röd och så kan jag även använda den året runt. Eftersom min  kjol ska vara utav röd chiffong så ska den ha ett undertyg i röd färg så att det inte syns.

Min egna  egen prägel då  min  jag inte tror så många "vågar" eller "vill" ha på sig. Jag har också men ett bälte som jag kom på själv och jag har inte sätt någon med ett liknande bälte.



Jag var väldigt taggad på att göra denna kjol då det skulle bli en utmaning för mig. Att hitta material till mitt undertyg var lite svårt. Jag ville ifrån början använda mig utav ett sport tyg detta då det är elastisk och andas  så att man inte blir svettigt  på sommaren. Jag hittade inget sport tyg i fött så jag funderade lite på att ha svart undertyg i sporttyg istället. Men då så uppstod ett problem. När jag testade att ha svart sporttyg under det röda chiffongmaterialet så såg man det svarta sporttyget tydligt igenom. 

Eftersom det svarta sporttyget inte fungerade bra som bestämde jag mig för att använda rött t-shirt tyg som även fungerar bra. Men det fungerar inte lika bra som sporttyget då den inte är elastisk och lika lätt. T-shirt tyger är även lite elastisk och är även tjockare. Detta kan vara till fördel på vintern men är nog en nackdel till sommaren då det kan bli väldigt varmt. 







Detta är min process under dessa veckor. 
De första lektionerna så har vi bara pratat och tränat på dom nya symaskinerna. De nya symaskinerna var enkla att använda och förstå. Det var även roligt att se de olika nya sättet man använda och sy på. 

 men så fort vi börja så skulle man skissa  så skulle man välja vilken påse som passar din skiss bäst och jag valde B. Jag fick rita på mönsterpapper efter linjerna.och sen så fick jag fixa den till mig alltså fixa längden efter som att jag är väldigt lång och inte vill att den ska vissa bena och så fick jag göra den bredare för att jag vill att den ska vara pösig och för att den ska bli pösig så måste man dra i hop den och då kommer den bli mindre. Och så  inan man klippte ut den så fick man inte glömma att rita av trådriktningspilarna  eller vad som stod på pappret för om man inte har med trådriktningspilarna  så kommer den inte att bli snygg och kommer vridas hela tiden.Sen så fick jag klippa ut min ritning och välja tyg jag valde röd chiffong och la det dubbelt och fick lägga ritningen på tyget och nåla fast ritningen och klippte ut det.Jag klippte ut det två gånger för att den ska bli bra sen så fick jag ta min ritning och göra samma sak på mitt undertyg.
Sen så han jag inte mer skulle precis hinna sy men han inte så när jag kommer tillbaka från proa så ska jag fixa det.

ariana grande


jag ska skriva om ariana grande. Hon är född den 26 juni 1993 och är 20 år. Först så brukar hon vara med i olika barn serier i nickelodeon exempel sam and cat och victorious. Hon är känd för den lite tokiga röd hårigen. Hon har låtar med mac miller och nathan sykes. Hon har varit i hop med jai brook och nu nathan sykes. Jag valde ariana grande för att jag tycker hon har en bra röst och hon har en väldigt unik stil, hon bryr sig inte om vad folk tycker.

no rymden

1. Vilka är de fyra årstiderna?
svar:sommar,vår,höst och vinter 
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man
här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen.
svar: 1 gång 
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad?
svar:1 gåmg 
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen?
svar: ett år 
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
svar:jaa 
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
svar: från solen
7. Vad är stora smällen?
svar:big bang 
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen.
svar: merkurius,venus,jorden, mars,jupiter,saturnus,uranus och nepturnus 
9. Vad kallas jorden på latin?
svar:telus
10. Hur gammal är jorden?
svar: 4,6 miljarder 
11. Vad är en komet?
svar: det är många olika slags isar och är inte nära solen.
12. Vad är ett stjärnfall?
svar:grus och sten som har kommit in för atmosvären som brinner 
13. Vad är en asteroid?
svar: det är som en liten planet.
14. Var finns asteroidbältet?
svar: mellan mars och jupiter 
15. Vad är en galax?
galax är som ett stjärnsystem, det flesta stjärnor till här ett stjärnsystem exempel vintergatan 
16. Vad är Vintergatan?
svar: är ett galax,
17. Hur länge har solen lyst?
svar:5 miljader år 
18. Hur varm är solen på ytan?
svar: 5800 grader

19. Vad betyder det att solen står i zenit?
svar: att dolen ligger rakt över oss, nästan mitt på himlen

20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsordenMerkuriusVenusjordenMarsJupiterSaturnusUranus och Neptunus i NE (enkel).
svar: Jupiter

21. Varför ser det ut som om månen lyser?
svar: för att månen reflekterar sol lyset

22. Vilka var de två första människorna på månen

svar: neli armstrong, Edwin Aldrin och  Michael Collins 

 23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden?
svar: astronaut

24. Vad är ett teleskop?
svar: är som en stor kikare

25. Vad är Hubble-teleskopet?
svar: är som en kikare som är i rymden som åker runt jorden

26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel).
svar:
meteor = stjärnfall, det är grus och sten som finns i rymden som kommer inan för atmosfären och brinner och då tror folk att det är  en stjärnfall

meteoroid = sten och grus i rymden
meteorit = sten som inte har brinnit klart och har landat på jorden.
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp
ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen.
dygn - när jorden har snörat en gång runt säg själv
månad - när månen har snörat en gång runt jorden
år -  är när jorden har snörar 360 varv runt säg själv

28. Hur får vi olika årstider?
 svar: våran jord lutar och när den snörar runt så kommer inte alltid solen på varje sida och så för vi exempel vår och vinter

29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning?
 höstdagjämning  och vårdagjämning -  är när dagen och natten är lika lång.