onsdag 3 december 2014

Bly

1. förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något ? 
Svar: Det är atomer som är o stabila och sönderfaller.
Det finns tre olika radioaktiva strålningar gamma,beta och alfa strålning. 

2 ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer-
Svar:Blys förkortning är  Pb och har masstalet 207,2. Bly ligger på plats 82 i den periodiska systemet.

3.ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämne - 
Svar:7

4.ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes 
Svar:Man vet inte vem som upptäckte det. Men upptäckte det för länge sen

5.Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas?Är detta också radioaktivt? 
Svar:Bly är inte riktigt ett radioaktivt ämne  men eftersom att bara 1,5% är det så räknas det ibland som ett radioaktivt ämne. Men det är bara en isotop som är det. Och ifall det sönderfaller så blir det kvicksilver.

6 skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller gammastrålning?)
Svar:Det är bara en isotop som är radioaktivt vilket ger i från sig 1 % utav Alfastrålning och alfa ger ifrån sig  2 p och 2 n vilket bildar ett nytt ämne som är kvicksilver

7.beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär - 
Svar: Halveringstid är hur många år/månader det tar för ett ämne halveras. Det går bara bort hälften hela tiden.
202Pb- 52500 år.
204Pb -1,4x10^17 år
205Pb - 1,53 x10^7 år
206Pb - stabil
207Pb - stabil
208Pb - stabil
210 Pb 22.3 år

1900-talets tekniksprång

Radio 


Under 1800 talet så börjar man fundera på ett sätt som man kunde få nyheter och lyssna på musik på ett trådlöst sätt. Man kom på radion, radion används av radiovågor. Det var under 1900 talet den första radion skapades och det var en Svensk Amrikan som heter Ernst Alexandersson. Radion användes mycket under första världskriget då dom använde det till att komunisera med olika flygplan och soldater som behövde hjälp. Senare kom man på radioröret som gör så att man kan skapa billiga apparater som folket kan köpa. Man börja använda broadcating och det var när olika företag brukar köpa och sälja reklam och detta gjorde så att radion blev populär.
Jag tror att man gjorde radion för att det var en smart upptäckt och att man skulle kunna använda den dagligen. Vi som lever på 2000 talet använder fortfarande radion vilket är rätt coolt. Att en apparat som skapades för mer än hundra år sedan användes i dag.
Det var bra att man skapa radion för att på kvällarna så brukar familjerna samlas runt radion.  


T-forden 


1908  var den första bilden som skapades utav Henry Ford och det var T-Forden. Denna bil skpades på ett nytt sätt. Han kan på ett nytt system som skulle göra så att man kunde skapa bilarna mycket snabbare och alltså sälja den billigare. Systemet heter det löpande bandet och det gav precis den effekten som han ville. Han skapa fler bilar och allt mer Amerikanare kunde ha en bil

 Han skapade denna bilen och systemet just för att han ville ha pengar och jag tor för att förre biliga bilar kom så använde man sig utav häst och vagn och detta var både bra och dåligt. Det var bra för att det är miljövänligt och inget kommer med i växthuseffekten. Men på andra sida så förstörde det samhället då hästarna bajsa över allt och det gjorde så att det fanns skit över allt och det stank. Efter att denna bilen och detta systemet hade startad så märkte man stor skillnad.



Kulspruta 



Förr i tiden under krigen så brukar man använda sig utav svärd och inte utav olika former utav pistoler. Under första världskriget så visste man att för många människor skulle dö ifall man använde sig utav svärd för man måste vara nära ifall man ska döda folk på det sätter. Och det var då man kom på kulsprutan. Detta var en maskin som funka på detta sätten, Man kunde skjuta 2 skott och det skulle döda 200-200 personer inom några minuter. Detta var en väldigt stor fördel så man kunde skjuta på längre håll och så många soldater dog inte genom att dom var för nära. Nackdelen men kullsprutan var att det var så många som dom. Visst det är det soldaterna vill men att 300 personer ska dö på bara 2 skott tycker jag är för många.  Denna upptäckt var både bra och dålig.


Rader 


Rader upptäcktes under 1930 och denna maskin användes mycket i Storbritannien  när man skulle kolla ifall flygplan eller Båtar var nära ens land. Storbritannien hade sådana maskiner runt hela kusten så att dom kunde hålla kol.
Detta påminner mycket om Radion men skillnaden är att på radion så görs radiovågorna till ljud men inte på rader utav här görs dom om till bilder så man kan se när fiender är nära. Rader använde idag också, Nu använder vi det mycket till när man kör en båt så kan man se ifall en båt är nära så att man inte krockar och det gör man på flygplan också,.

Riksdagshuset i Berlin brinner

27 februari 1933 så hände en sak som har förändrat mycket, Riksdagen i Berlin brann. Vissa tror att det var Marinus van der lubbe som hade tänd på branden med 3 av hans vänner för ett självmord försök Men man har inte säkert kunna säga det än.  Mariuns var tidigare med i Nederländernas kommunist parti  och detta fick Hitler till en fördel. Mariuns 3 vänner släpptes fri men inte Mariun men vet inte riktigt varför men han dömdes till 3 års fängelse  Han anklaga alla kommunister till att dom ville ta makten genom att skapa kaos. Alla tidningar med Kommunister och socialister förbjöds. Lubbe hade med hjälp av en tändsticka tänd Enligt www.dn.se  så hade Lubbe sagt att han var själv om det.







Jag tycker att detta var dåligt för att jag tror att det var en bra på början att ha demokrati och allt förstördes när det brann upp. Jag tycker synd om kommunisterna då hitler skyllde på dom. Detta var en stor fördel för hitler vilket är dåligt för hitler fick många på sin sida genom att skylla på andra. Detta gjorde så att det blev kaos i landet och hitler fick allt mer röster. Jag tycket att det var väldigt dåligt utav hitler att skylla på andra men på andra sidan kan man fatta varför han gjorde det, jo för att han ville ha deras röster genom att göra så att folket tror att dom är dåliga. Detta är ett väldigt smart sätt och det var hitler för att han fick med sig människor genom att prata och argumentera


wikipedia.org
www.levandehistoria.se
www.ne.se


Hitlers väg till makten




Hittler var med i förstavärldskriget som soldat och han  trodde att dom skulle vinna vilket dom inte gjorde och hittler tyckte att allt var judarnas fel eftersom att inte så många judar var med och ifall dom skulle varit med så skulle dom vinna. Detta tror inte jag på eftersom att vissa judar var med men inte  alla Eftersom att alla judar kan inte vara med precis som alla tyskar inte kan det. Tyskland förlora kriget vilket dom var arg över men efter som att tyskland la så mycket pengar på kriget så fick dom en ekonomikris. Eftersom att dom hade en ekonomi kris så fick hittler channsen att få med sig folket på sin sida genom att prata. Hittler var väldigt bra på att prata och han fick med sig massor utav folk genom att skylla på judarna. Folk trodde på hitler efter som att han prata på ett väldigt bra sätt och för att jag tror att dom bara ville att landet skulle bli bättre och dom trodde att hitler skulle göra det.

1919 gick Hitler med i ett parti och 1920 ändra dom namnet till nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Snabbt efter blev hitler ledaren. Hitler försökte länge få alla i landet att rösta på han men det var svårare än vad han trodde. Det tog flera år innan hitler fick makten och han fick makten för att han använde våld och var en väldigt bra talare. Hitler var  väldigt bra på att prata vilket gav han en fördel. Han brukar prata i öl barar, i början så var det nästan ingen som kom men med mer tid och mer träning så blev han bättre och bättre folk prata om han och sen blev han "Känd"

Han fick allt fler röster men det var ändån många som rösta på kommunisterna vilket gav Hitler en ide. Han byggde ett utav det första konservationsläger vilket var.... och låg i.. Många tro att dom första som kom till konservationsläger var judarna men det var kommunisterna för att dom hade rösterna som hitler behövde. Hitler började utrota judarna 1932 genom att först förbjuda deras böcker och sedan att dom ska ha affären. Efter ett tag så börja han göra ghetto ställen för judarna och sedan skickades som till konservationsläger

1933 så försökt hittler och hans parti ta makten i Münshen men dom misslyckades vilket gjorde så att hitler hamna i fängelse.


Jag kan fatta att många rösta på hittler för att han var en bra talare och fick med sig många på det sättet men jag tror också att han fick med sig många genom att landet inte var bra och många inte visste vad dom skulle göra så många tog det första antinativet. Jag tycket att hittler var en väldigt onskufull man men på samma sätt en väldigt smart man. Hitler hade lovet många saker exempel jobb,mat och ett bättre liv vilket dom inte fick. En sak jag inte kan fatta är hur hitler kan hata några människor så mycket att man utrotar dom.






http://www.bergstrombooks.elknet.pl/hitlermakt.htm
http://www.so-rummet.se/content/nazisterna-tar-makten-i-tyskland
http://www.larshammaren.se/4_naztarmakten%20i%20tyskl.html
http://www.adjunkten.com/Hitler%20en%20lektion.pdf
http://1900talet.blogspot.se/2013/09/mellankrigs-tiden.html

onsdag 26 november 2014

Frågor om atomfysik


1.Vad är en atom?
Svar:
Allt omkring oss är uppbyggda med olika ämnen, och i dom ämnena finns det små partiklar som heter atom.

2.Vad är ett grundämne?
Svar:
Atomer kan innehålla olika många neutroner och protoner vilket ger den en unik egenskap. Det finns flera tusen grundämnen. Men det protonerna avgör ämnet.

3.Ungefär hur många grundämnen finns det?
Svar:118 

4.Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Svar: Protoner,Neutroner och Elektroner. 

5.Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Svar:
Proton - är positiv laddad och finns i atomkärnan
neutron - den är o laddad och finns i atomkärnan med protonen.
Elektroner - är negativa och kretsar runt i olika omloppsbanor.  

6.Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …
Svar:
Tomrum

7.Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Svar:
Väte

8. Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?
Svar: Allt beror på Protonen, Exempel väte har bara 1 proton och igen neutron medan.... 

9.Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
Svar: Dom har olika många neutroner, Den första har 1 p och 1 n men den 3 isotopen har 1 p och 3 n 

10.Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Svar: Det är när ett grundämne sänder ut strålning till exempel gamma,beta eller alfa strålning. Oftast är dom inte stabila utan söder faller och det gör så att det blir ett nytt ämne

11.Vad betyder ordet ”radio”?
Svar: Det betyder strålning 

12.Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
Svar: Man kan använda det när man sak bota/förminska cancer .Strålningen skadar cellerna vilket gör så att dom inte kan sprida sig i hela kroppen.

13.Vad menas med bakgrundsstrålning?
Svar: Det är den strålning som finns kvar efter big bang, strålningen finns överallt men är inte farlig eftersom att det är så lite. 

14.Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
Svar:Väte 

15.Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
Svar:Uran 

16.Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
Svar: Anrikning 

17.Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?
Svar:Det finns 3 kärnkraft verk men 10 kärnreaktorer 

18.Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Svar:  Att man kan bevara det i berg.

20.Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.
Svar: Fission är när atomer delar på sig. Man skickar uran så att atomerna delat på sig men fusion är när dom sätts i hop. Det blir mycket varmare och det är så solen fungerar.man har länge försökt göra kärnkraftverk på samma sätt men det går inte efter som att det är för varmt.

onsdag 19 november 2014

Frågor&svar No

1
a)Var ligger Nagasaki och Hiroshima?
Svar: Hiroshima är en hamn i Japan. Nagasaki är en stad som ligger i en ö som finns i Japan. Ön heter kyushu.

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945?
Svar: Jag tror att dom bomba just Hiroshima för att det är en väldigt makt ful stad som hade mycket militär. Dom tränade varje dag och dom visste redan att dom skulle bli bombade för att det vara bara dom utav dom stora/makt fulla städerna som inte hade bilvit bombade.
Jag tror att det är samma sak som Hiroshima  och för att dom hade väldigt många invånare.

2. 
a) Vad är kärnvapen?
Svar:Kärnvapen är mycket starkare än vanliga vapen. Kärnvapen betsår utav atomer som man får att dela på sig och det kalas för fission. Det finns också vätebomber men det fungerar inte på samma sätt utan vätebomber är väteatomer som sätts ihop till Helium vilket kallas fusion. Dom första som skaffa kärnvapen var USA och detta var 1945 i New York. Tyskland vann förstavärldskriget men Japan skulle  kunna fortsätta kriga eftersom att dom är ett väldigt makt full land. Och det var så att USA bestämde sig att släppa bomberna på Nagasaki och Hiroshima. Flera tussen dog utav olika skador och radioaktiv strålning. Sovjetunionen var det andra landet som skaffa kärnvapen efter detta så blev kärnvapen rät normalt och flera länder skaffa det, Till slut så skaffa man regler och efter det så har inte någon skaffat mer bomber. 

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Svar:Det blir ett stort lager utav rök och det blir skit varmt. Det blir som vågor som är väldigt starka.Inom några minuter så har flera tusen dött vissa utav värmen och vissa utav radioaktiva strålningarna. 


3.
a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
Svar:Jag tycker att det var både bra och dåligt, jag tycker att det var dåligt för att flera tusen som inte var med i kriget dog. Vist det är inte bra att någon dör men soldater som har gått med i kriget och dom vet att dom antagligen kommer dö eller bli skadade och därför tycker jag att det är bättre dom dör istället för barn och familjer som inte var med i kriget eller ville ha något med det att göra. Men på samma sätt tycker jag att det var bra för att andra världskriget sluta vilket var en bra sak och ifall dom inte skulle bomba skulle tusen utav personer ändån dö. Jag tycker att det var överdrivet att USA släppte 2 bomber. Även ifall dom ville ha makt så är det väll överdrivet att släppa två bomber. Jag vet att Japan inte tycket att dom hade förlorat men då tycker jag att USA borde vara smarta och fatta att ifall den första bomben "fat boy" gjorde så mycket och fick så många att dö så tycker jag inte att det var nödvändigt att döda mer.

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?



c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick? 

tisdag 11 november 2014

Andy Warhol

Fram sida 





























Om Andy Warhol

Andy Warhol är en konstnär och skådespelare. Han är född 6 Augusti 1928 och dog 22 Februari 1987. Andy var en utav 3 barn och dom var en väldigt fattig familj vilket gav problem. När han gick I 3 så blev han sjuk. Han fick danssjuka vilket fortsatte till scharlakansfeber. Han låg I sjukhus länge och under tiden så lyssnade han mycket på radio och målade.
1945 börja han I högskola och där gick han I 4 år han fick examen och samma år så flytta han med sin vän från skolan till New York. Han fick jobb som reklamtecknare.

1963 sluta han med allt och börja istället att måla och specialiserade sig I popkonst. Han var känd för att måla popkonst. Popkonst är när man målar saker som alla vet och är mycket använt utav oss Människor. Exempel som tomat sås eller Marilyn Monroe. Många kanske inte fattar varför han måla som han gjorde. Men efter att man har kollat på alla hans bilder och läst om han så fattar man att han var en väldigt smart man. Han måla saker som vi människor visste vad det va vilket jag tror lockade fler kunder eftersom att ifall man vet vad man köper så är det roligare. Marilyn Monroe var väldigt känd människa och hade väldigt många fans vilket gjorde så att han fick mer kunder som ville köpa han konst inte bara hans fans utan hennes också.

1968 blev han skjuten utav Valerie Solanas för att hon hade skrivit en pjäs vilket hon ville att han skulle läsa som han gjorde. Men efter som att han inte tycket att den var så bra så kontakta han inte henne. Hon blev arg och när hon fick kontakt med han så fråga hon varför han inte hade ringt och han sa att han hade tappat bort hennes papper vilket hon ville få pengar för men det tyckte inte han. Hon blev väldigt arg och sköt 3 skott mot han men bara träffade 1. Hon försökte också skjuta han managers fru men pistolen hackade till sig. Andy kom aldrig tillbaka helt från skadorna men han blev bättre. Andy dog när han var 58 år utav att han hade opererats och efter det så fick han hjärtfrakt och han fick problem med lungorna vilket fick honom att dö.
1968 så var han är I Sverige och hade en konst visning

                                                   Konstbildsanalys 






I denna bilden ser jag en känd skådespelare som heter Marilyn Monroe.Min blick fastnar på hennes ögon för att jag tycker att hon verkar ledsen men hon ler ändan. Jag tror att hon försöker dölja något som har hänt. Bilden gjordes 1967 vilket var 5 år efter att hon hade dött. Jag tror att han målla henne innan hon dog vilket kanske är anledningen till att hon är ledsen. Marilyn Monroe dog utav över dos utav Barbiturater vilket är en gammal sömn och ångest medicin. Man vet inte än ifall det var hon som döda sig själv eller ifall någon mörda henne.
Jag tror att jag kommer att tänka på vad som har kunnat hände för henne och varför hon tog överdos. Jag tycker att sånt är intressant för att man vet inte hur dom tänker så det är väldigt svårt för oss andra att fatta och I detta fallet så kommer vi aldrig att få reda på vad hon tänkte på för att hon är död. I denna bilden är det bara Marilyn Monroe men han har också gjort andra kända människor. Bilden heter hot Pink och den är gjord utav Andy Warhol. Jag tror inte att jag skulle ändra namn på bilden för att jag tycker att namnet passar för att han har med mycket “hot pink” I bilden.


onsdag 22 oktober 2014

Anteckningar från filmen

Atombomb
Början på nytid Partiklar bomb,regnar ner
Maries dotter Irene,skapa radio,skjuta på ämnen så dom blir tyngre
1620 år tills radioaktiviteten är helt borta

tisdag 21 oktober 2014

ordlista (14/10) V.42

radioaktivitet  - Radioaktiv strålning kommer från atomkärnor som inte är helt stabila och kan sönderfalla och det är då det skickas ut strålning


alfastrålning - är när det skickas ut 2 protoner och 2 neutroner går ifrån en atom. Denna strålning är inte farlig utan man kan skydda sig med själv av ett papper


gammastrålning är den farligaste strålningen det är ljuspartiklar som skickas i vägg man måste skydda sig med bly för att vara säker.




betastrålning - det är 1 protoner och 1 neutroner som görs om till en elektron och för att vara säker måste man skydda sig med glass(plexiglas).




polonium -  Det är en grundämmne som skickar ut alfastrålning. Detta gjorde så att man fick nya möjlig heter att studera människans kropp. Det heter Polinium för att Marie saknade sitt hemland som är Polen

Pierre & Marie Curie -  Detta är ett gift par som kom på dom två grundämnena "polonium och Radium" Marie vad den första som fick nobel priset hos tjejerna vilket är stort.  Marie dog utav radioaktivitet vilket inte är så bra, hon visste inte att det var farligt och hon jobba med det varje dag. 






Becquerel - Det var han som upptäckte det först. Detta var 1896. 


alfapartikel -det är när 2 protoner och 2 neutroner går ifrån ett ämne

bakgrundsstrålning - är en strålning som finns överallt men som inte är farlig.


Rodon  (86 p 86 n)skickar ut alfastrålning och  då blir det ett nytt ämne Polonium 
det är p som bestämmer  vilket ämne det är.


betapartikel -  det är 1 protoner och 1 neutroner som görs om till en elektron som går ut ur ett ämne




detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - det är en maskin som mäter ifall det finns strålning vilket är en väldigt bra maskin. En radioaktivitet strålning kan svärta fotografiska och det är så man kan räkna ut det. 
Det var Henri Becquerel som upptäckte det och därför heter det Bq






No ordlista (21/10) V.43



Vad är halveringstid?

Det är hur många veckor,år eller dagar det tar för ett radioaktiv ämna att få bort sin strålning och ändra sig till ett annat ämne. Det delar alltid sig i mitten. Exempel radon 222 tar det bara 4 dagar att delas vilket menas med att detta ämne inte kommer att finnas så länge medan uran 238 som det tar 
 4 500 000 000 år tills det delar på sig alltså kommer det ta väldigt lång tid för detta ämne att dela på sig



Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positiv och användbart?

Nästan alla hus har Brandvarnare och i en brandvarnare så finns det en radioaktiv ämne som vet när det finns rökpartiklar vilket om det finns gör av sig ett pipande ljud.  
   Radioaktiva ämnen finns också i medicinen,det kan sjuda mot cancer bakterier så att det inte sprider sig i hela kroppen vilket är bra. 

Det finns också Kol 14 metoden. Vi har 3 olika kol sorter Kol 12,Kol 13 och Kol 14. Kol 14 är radioaktiv och man vet att det tar 5700 år tills det halveras vilket är en stor fördel för att det ger oss möjligheten att kunna räkna ut hur gammal en person är. Vi får i oss kol från maten vi äter exempel växter. Och det får upp koldioxid från fotosyntesen. Och det är därför man kan  räkna ut hur gamla vi är 




onsdag 1 oktober 2014

CBRN-krigföring


c 

 VX är en nervgas som är väldigt farlig. Om man får 10-tal milligram så dör man inom 15 min. En Brittisk man upptäckte den under 1950 talet. Det blev en stor sak inom Det kala kriget. Det blev ett billigt kärnvapen men det är svårt att tillverka så då kan inte Terrorister använda det vilket var bra.
    Sarin upptänktes 1938 i Tyskland, Saruin är bra på det sätt man det går bort efter ett tag så att soldaterna kan fortsätta jobba/kriga. Väldigt billigt och användes mycket hos fattiga länder istället för kärnvapen.   Man får inte så stora biverkningar man exempel dålig syn, illamående, kräkning, huvudvärk fast det tar 1 år att bli helt återställd vilket är dåligt. (I värsta fall kan det sitta i 3 år). Sarin är tyngre än luft så det sänker sig till lägre ytor, Exempel källare i hus eller på marken.  Sarin gas användes i kriget mellan Iran och Irak. Det var 5 000 personer som dog. Det användes också i tunnelbanan i Tokyo då 12 personer dog och 1 300 personer skadades. Shoko Asahara var skaparen av händelsen med Tokyo. 1990 börja gruppen göra Sarin gas och 1994 så hade dom släppt ut Sarin gas i Matsumoto, det var 8 personer som dog.



Källor: Kemiska vapen,Sarin,VXShoko Asahara,www.ne.se






Biologisk vapen är vapen som är baserade på levande organismer. Mjältbrand kan bara skada  däggdjur plus oss människor. Man kan använda antibiotika för mjältbrand ifall man upptäcket det tidigt. Det menas med att man stoppar in levande organismer för att hålla speciella organismer bort.
Mjältbrand till hör det allmänfarliga smittorna,vilket menas med att om man blir sjuk så MÅSTE men gå till en smittskyddsinstitutet eller bli testad för att mjältbrand är en väldigt farlig sjukdom.Detta gör man för Sveriges/världens bästa. Mjältbrand kan komma till dig på många sätt,oftast genom huden(sår) eller genom mat. Men det vanligaste är när det kommer från såren. Då förökar sig bakterien och ger ut ett gift som orsakar vävnadsdöd och oftast så blir ett sår varigt. Ibland så svullnar det upp och kan bilda en skorpa över såret. Bakterien kan sprida sig till Lymfknutorna vilket består utan flera olika organ och deras jobb är att ta in all vätska som har kommit ut ur blodkärlen och leda det till rätt blodkärl. Och efter som dessa organ arbetar mycket med blod så kan bakterierna ta sig in och göra en blodförgiftning. Detta är den vanligaste infektion och den lättaste att bota.










källor : Sepsismjältbrand,Biologiska vapen,Lymfatiska systemet

 



n   nukleära är vapen som är Kärn laddade. 
Det är allt fler länder som börjar använda nukleära  vapen. Just nu är många rädda för att terrorister ska få tag på detta. Jag tycker att det är viktigt att vi minska antal länder som använder nukleära  vapen. Nordkorea har haft fler kärnvapen test. Just nu så tror man att Iran också gör kärnvapen. 
Ifall vi får ett kärnvapen sprängning så kan vi så strålning(radioaktiva strålningar ) vilket inte är bra och vi kan få brännskador. Radioaktiva vapen är inte så svårt att skapa men kärnvapen är väldigt svårt att skapa. nukleära  brukar kallas smutsiga bomber för att exempel terrorister kan ta en bomb och fyllda den med radioaktiva material och använda det vilket inte är bra.



Länkar:http://www.sakerhetspolitik.se/Hot-och-risker/CBRN-hot/Nukleara-stridmedel/







Fattigmansvapen?

Fattigmans vapen är biologisk vapen som är biliga.Det är oftast fattiga länder som använder det eller terrorister.Det är kemis och biologisk vapen. 





 Halabja, Irak

Den 16 mars 1988 blev dom attackerade av kemiska vapen (senapsgas). Det var flera tussen dog o detta  hände under Iran och Irak kriget.  Jag tror att dom gjorde det för att det var en ny grej just då och dom ville testa på det. Jag tycker att det var dåligt.







Tokyos tunnelbana

I Tokyos tunnelbana hände en olycka som man inte kommer att glömma. Det var en grupp som hällde Sarin gas fem olika tåg vilket fick 13 personer att dö och 1300 personer att skadas. Anledningen till att inte fler dog var för att gruppen inte renade Sarin gasen bra vilket gjorde så att inte många dog. Detta tycker jag är bra för att fler inte dog och för att dom misslyckades. Det var en grupp från 1995 som var buddhister och kristna som gjorde denna attack. Ledaren av denna grupp var  Shoko Asahara. Han blev dömd till döden. Idag är flera från denna grupp dömda till döden. 1990 börja gruppen själva skapat nervgasen Sarin. 1994 året innan attacken i Tokyo släppte dom ut saringas i Matsumoto, det var 8 personer som dog. Jag vet inte riktigt varför och jag tror inte heller att jag kommer fatta varför dom har gjort som dom gjorde. Jag skulle aldrig kunna göra något sådant och speciellt inte mot sevilla bar och vuxna.




 


Syrien, augusti 2013 


Den 21 augusti 2013 i Ghouta använde man kemiska stritsmedel. Vilket ämne det är har men ännu inte hittat men dom säger att gasattacken inte har något med inböderskriget att göra vilket jag inte tror är sant. Flera länder tror att dom har gjort det exempel USA,Sverige och Canada men det håller inte Ryssland och Iran. Man vet inte exat hur många som dog men mellan 322 - 1729  









 Kemiska vapen under första världskriget 


Man använde inte så många kemiska vapen men tårgas var en utav det första man använde det 1914 i form av bomber 
   1915 använde Tyskland 1800 vapen med tårgas i mot Ryssland, men det gick inte som dom hade tänkt sig utan kemikalierna förs till vilket blev en chock för dom. Men samma år så använde dom 168 ton utav klor mot Lagenmark poelkapelle. Det blev ett grågrönt moln vilket fick truppen att gå. Det blev massa utrymme med tyskarna kunde inte göra något vilket blev ennu  ett misslyckat försök. 




Kemiska vapen under förstavärldskriget






onsdag 24 september 2014

Fjärde riket

                                                      Lektion 1

Skriv en sammanfattning om vad som har hänt i boken.

Vi har börjat läsa en bok som heter "Fjärde riket". Den handlar om en tjej som heter Blenda som är 15 år. Hon ska börja i en ny klass. Denna klass är väldigt uppdelad,dom har många små grupper i klassen. Blenda blir snabbt en utav dom "töntiga". Nove som är en utav dom coola i klassen har en flickvän som heter Hedvig. Hedvig är en väldigt kaxig tjej som behandlar alla förutom hennes vänner illa. Blenda hänger en hel del med en tjej som heter Lena-Stina-Dahl men blir kallad LSD. Hon är en "töntig" tjej som aldrig säger i mot.
Hittills tycker jag om denna boken.





                                                       Lektion 2 

Vad kommer att hända i klassen och mellan personerna tror du? 

Jag tror att Blenda kommer att försöka bli vän med fler i klassen vilket kommer få henne till en högre status i klassen. Jag tror att Hedvig och Nova kommer att göra slut för att det låter som om dom börjar tröttna på varandra men är ihop för att vara populär Jag tror att  Nova kommer börja prata med LSD. Jag tror att LSD kommer få ett bättre liv, kommer våga prata mer med folk och kanske våga säga i mot exempel Hedvig. Jag vet




                                                       Lektion 3 

Välj ett textstycke ut boken och skriv dina egna tankar 


Vi har valt detta "hon pressar händerna i fickorna. Låter pekfingret glida över den hårda metallen. Hänglåset. Det som hängde på skåpet i hennes förr skola. det är format som en röd blixt och hon har till och med fått komplimanger för det. Inte med ord,men på det där tysta sättet .Det som man märker genom att de populära plötsligt har likadana blixtrar på skåpen. Tydligen fick det henne att känna sig lite bättre till mods. "Thank you! you are the best audiecent in the world"

Vi valde detta för att Blenda alltid har varit en tjej som är utanför och jag tycker att det är dåligt att folk inte säger det till Blenda "face to face" för att jag tror att Blenda skulle vara gladare och ha mer säkerhet i sig ifall folk skulle prata med henne och ge henne komplimanger. Jag tycker och hoppas att Blenda skiter i Hedvig för att hon är en väldigt kaxig tjej och hon inte är en bra person som Blenda borde vara med.




                                                     Lektion 4 

Ta reda på vad tredje riket är och skrev om varför du tror att boken heter fjärderiket


tredje riket är när hitler tyckte att alla som pratar tyska eller är tyskar skulle vara en sak. Hitler har alltid gillat teater. När han var liten så brukar han älska kejsare och galilé. Den handla om en man som ville att alla skulle tro på kristendomen och att alla ska kriga. Jag tror att det är där hitler har fått sina ider för att han tyckte också att alla skulle vara tyskar och han använde alltid våld.

Jag tror att boken heter "fjärderiket" just för att Hedvig alltid bestämmer och vill ha allt på sitt sätt men det kommer Blenda och LSD bli trötta på och villa ändra på genom att använda saker från hitler eller  från pjäsen kejsare och galilé


                                                    Lektion 5 

 Välj en låt och skriv om varför du tycker att den passar till vad du har läst

Vi valde låten "Tonight tonight".  Jag tycker att denna låten passar bra just för att Blenda också har jobbiga dagar men kanske inte på grund av killar men att hon ändan försöker att vara glad. Jag tycker att det både är bra och dåligt att alltid vara glad. Det är dåligt för att Blenda inte vill att folk ska se henne ner för att hon kommer tro att dom tror att hon är svag men det är inte bra för att hon kommer inte klara det länge utan kommer falla i hop. Jag tror att Blenda har många saker hon tänker på exempel hennes pappa och mamma, skolan och att hon inte vill vara en "tönt" i skolan.
Jag tro inte att Blenda skulle gå och dricka och ha fest för att hon känner ser som hon gör vilket är bra för att jag tror inte att det hjälper kanske i en dag efter som att man inte tänker på det men jag tro att det bara att det blir jobbigare desto längre hon väntar


https://www.youtube.com/watch?v=QzlNFcT2aOE






                                                    Lektion 6

Varför tror du att så många rösta på hitler 1930talet ?

Jag tror att så många rösta på Hitler för att han prata på ett bra sätt, han fick fram allt på ett bra sätt. Hon fick alla på sin sida genom att han prata hela tiden inför folk och hon prata mycket om att Judarna tar deras jobb och att dom förstör deras land. Jag skulle själv inte kunna rösta på han men jag kan förstå att folk röstar på han för att han prata på ett så bra sätt.
Jag tycker att detta påminner mycket om Sd, Dom syller också på att invandra förstör landet och tar alla jobb men Sverige skulle inte vara det samma utan oss invandrare. Jag tycker att vi är en stor sak i Sverige och det tror jag också att Judarna var för Tyskland. Jag tror inte att det kommer gå så långt men det är alltid bra att stoppa det innan det gå för långt. 



                                                   Lektion 7


"En iskall känsla av panik sköljer över Blenda när hon ser de skrynkliga byxbenen som leder upp mot en kulformad mage. Rektorn."



Substantiv - känsla,Blenda,byxbenen,mage,rektorn,får,ord,bitar,kroppen 


Adjektiv - skrynkliga,kulformad 


Verb - sköljer,ser,leder,får,är,kommer,brister,spricker, panik 


Räkneord - en,ett,tusen 


Pronomen - hon,de 


Adverb -inte,fram,hela,så,hårt,helst 


Prepositioner - över,upp,mot 


Konjunktioner - av,att,när,som,i 


interjunktioner 

                                                  Lektion 8

Hitta 10 svåra ord och skriv vad dom betyder 

Gavel - sidan på huset 
omslutar - man täcker något




                                                   Lektion 9

Presentera en av huvudpersonerna i boken och skriv en sammanhängande text 

Jag valde att skriva om Blenda. Blenda har rött hår och jag tror att hon har bruna ögon. När jag läser så ser det ut som om att Blenda är smal och har oftast på sig enkla kläder.Hon är också väldigt blek. Blenda är väldigt bra på att argumentera men inte lika bra på att komma in i en grupp och vara med vilket jag tror att hon försöker i den nya klassen.Blenda är 14-15 år och bor i en lägenhet med sin mamma och lille bror. Hon bor inte med sin pappa för att han flytta till London med sin nya familj. Blenda tycker inte en tjej i hennes klass som heter Hedvig. Hon tycker inte om henne för att Hedvig är en väldigt kaxig tjej och vill ha allt på hennes vilket Blenda har fått nog utav så hon,LSD och penny som brukar vara Hedvigs vän spelar in en video och spelar upp för hela skolan vilket senare gör så att dom får problem.




                                                 Lektion 11

Vem i boken skulle du vilja vara vän med ?

Jag tror att jag skulle kunna vara vän med LSD, för att jag tror att hon bryr sig mycket om vad folk tycker och vill alltid folk bästa. Jag tycker att det är väldigt bra att hon inte bryr sig om att hon kanske inte är med i den "populäraste" gruppen vilket jag tycker är väldigt starkt utav henne. Jag gillar LSD för att jag tror att man kan prata med henne och att hon kommer lyssna och ge bra svar. 

                                                Lektion 12

Skulle det som händer i boken kunna hända på riktigt? Motivera ditt svar. 

Jag tror att vissa saker skulle kunna hända men inte alla. Jag tror att mobbnings skulle kunna hända här men inte till den graden efter som att jag tror att vi har bra lärare här och att dom skulle stoppat inan något för stort skulle hända. 






                                                Lektion 13


Huvudpersonen får ta med sig fem saker till en öde ö. Vad packar han eller hon ner och varför?

Jag tror att LSD skulle kunna ta med sig Vatten för att man kan inte leva utan vatten jag tror också att hon skulle ta med sig tändstickor eller något liknande så att hon kan tända eld och laga mat och hålla sig varm med.Hon skulle nog också ha med sig kläder efter som att det antagligen kommer regna. Jag tror också att han skulle ha med sig ett sånt kit som har typ plåster,bandas och saker som man kan hjälpa sig själv med. Och det sista hon skulle ha med sig är en kniv. 


                                              Lektion 14 


Leta upp fem pronomen och fem prepositioner ur texten på sidorna 220-225

prepositioner - på,av,för,mot,från
Pronomen - Den, det, dom, han,hon  

                                         Lektion 15


Diskutera en stor händelse i boken och skriv med 5 meningar 


1. Hjälper elever genom att göra något bra.
2. Dom blir populär och får makt.
3. Dom använder dumma anledningar.
4.
5.

                                            Lektion 16


Diskutera fram 5 saker som symboliserar boken 
1.makt
2.mobbning
3.Familj
4.Känslor
5.Mobil

                                             Lektion 17

Över hur lång tid sträcker sig handlingen i boken?
Jag tror att det gör det i 2 till 5 månader. 



                                            Lektion 18


Formulera tillsammans med din läskamrat en lämplig fråga att ställa till huvudpersonen.
Varför är det så viktigt för dig att bli populär?


                                              Lektion 19




Vad är ett verb?
 Verb är något man gör så som hoppa,springa och köra 

Vad heter verbets grundform?
 infinitiv

Vilka är verbets tidsformer (tempus)? 
presens, imperfekt, perfekt pluskamperfekt, futurum konditionalis

Vilka är verbets tema former?
Nutid,dåtid och framtid

Plocka ut fem verb från boken. Böj verben i de fem tempusformerna?

Presens                      Imperfekt                  Futurum                    Perfekt:            Pluskvamperfekt

Slå                               slog                               slå                             slåt                        slåt 
göra                             gjorde                          göra                           gjort                     gjort 
Nicka                            nickade                       nicka                        nickat                   nickat 
stänga                         stängde                        stänga                      stängt                    stängt 
säga                              sa                                   säga                        sagt                        sagt              


                                               Lektion 20

Påminner någon av berättelsens personer om någon du känner? På vilket sätt?
Jag tror inte att den påminner om en person direkt men vissa saker kan jag se. Denna person påminner om Blenda och Lsd, en rätt konstig blandning men kan funka i bland. Men denna person  är rätt så blyg utav säg och är rätt tillbaka dragen men endån en väldigt bestämmande  person på samma sätt. Hon tror att hon är allra bäst på allt hon gör och hon trycker ner personer men det tror jag inte att hon själv märker. Självklart så finns det bra saker i en person också. Dom hon känner är hon annorlunda mot då hon behandlar dom mycket bättre.

                                                Lektion 21 




Välj ut en mening från sidan 330, ta ut satsdelarna ur meningen...

Hon tycker om Ängholmsskolans bibliotek.
 s                    p                              a-o                                        advl 

                                                Lektion 22


Varför skriver Bella "Get me away i dying" på skåpen?

Bella kände sig ner tryckt och visste inte vad hon skulle göra. Hon hade många känslor och visste inte vad hon skulle göra med dom. Jag kan fatta att hon hade det svårt eftersom att alla trycker ner henne hela tiden och hon inte har några vänner. Man kan förstå att hon kände sig som hon gjorde för att om någon/några är taskiga och håller på med dig och du inte har någon att prata med klart man mår dåligt. Visst alla kanske inte kommer till den graden och skär sig men jag är säker på att alla mår dåligt.

                                                Lektion 23


Varför ska man läsa den här boken? Ge två argument.

Jag tycker att man ska ha denna boken som en högläsnings bok för att den är intressan kanske inte i börja men den blir det. Jag tycker att denna boken passar speciellt till äldre ungdomar exempel 14-15 åringar för att det händer så mycket hela tiden. Denna boken handlar mycket om att alla är lika mycket värda och hur man ska respektera varandra för den man är. Detta tror jag inte att unga barn kan göra då man inte tänker på detta och reflekterar inte boken lika bra som vi gör. Jag tycker att det är bra för barn att man gör uppgifter ofta eftersom att det ger en tid till att tänka på vad som händer.






























.

torsdag 18 september 2014

Vindkraftverk

Vindkraftverk eller kärnkraftverk, Förnybar energi eller icke förnybar energi. Det går mycket debatter om detta inom poletiken, Är det bra eller inte. Vindkraft borde avvecklas tycker jag. Vi får knappt energi ifrån det och det är väldigt dyrt.

Detta anser jag är ett stort problem,vindkraftverk ger inte mycket energi och därför borde vi inte slösa våra pengar på det. Under 2012 hade vi 2800 vindkraft verk i Sverige och det motsvarar 5% av all el vi använder. Är det verkligen värt det? För inte så länge sen ville man bygga upp x antal vindkraft verk i skrea strand. Jag säger nej till detta då, jag tycker det förstör miljön, det är fult enligt mig. Det stör även eftersom det låter högt. Skrea strand borde vara en plats man kan njuta av. Jag tycker personligen inte att kärnkraft verk är så bra heller. Det har hänt ett antal olyckor, vilket har lett till stora katastrofer. Men jag föredrar kärnkraft över vindkraftverk för att det ger oss 40% av all el. Därför borde kärnkraften stå kvar. Vi har 3 kärnkraft verk i Sverige Forskmark,Orskarshammn och Ringhals.

Ifall vi tänker på djurlivet, tänk på alla fåglar som dör. Under 2010 dog 5 000 fåglar
tack vare vindkraftverken. Idag finns det fler vindkraftverk än det fanns 2010, så fler fåglar dör idag.Fåglar drabbas hela tiden utav det vi gör. 5 905 000 fåglar dör i Sverige på grund av oljeutsläpp,jägare,fönster rutor och trafik olyckor.
Jag tycker inte att det är okej att så många fåglar ska behöva dö på grund av att vi ska få el.


Vindkraftverk borde då avskaffas i Sverige på grund av bland annat fågel döden,det ser fult ut och för lite el.








Källor:



torsdag 11 september 2014

Bättre hälsa för ungdomar



Många skolar måste dra ner på lektioner och då blir det oftast idrott, frågan är varför?

Många lärare och föräldrar klagar på att elever har daton och mobilerna för mycket och att vi kommer att ha problem med ryggen när vi blir äldre. Men varför drar ni då ner på idrotten. Idrotten är det ända ämnet vi rör oss på. Vi har det 2 gånger om veckan. Det är många elever som inte vill vara med på idrotten för att dom tycker att det är pinsamt eller för att dom jämför sig själva med andra som kanske har finare kropp eller orkar springa mer .Men ifall man tänker efter så kan man  jämföra sig på alla ämnen.Exempel  matte, Engelska och svenska. Ifall jag kämpar mer ett E och en i min klass kanske har A, så klart jag jämför mig och tycker att jag är dålig. Vi har alla dessa ämnen i skolan för att dom är bra för oss och vi skulle inte haft ämnen som vi inte behöver.

Idrott är inte bara bra för dig hälsa utan man mår bra utav det också, Man känner sig piggare och mår friskare. Allt mer ungdomar börjar att skippa idrotten för att dom inte tycker att det är kul eller för att dom inte tror att dom behöver det och detta tycker jag är fel för att idrott är väldigt viktigt för oss.
Jag kan fatta att man inte bara kan ändra detta problem så snabbt men man kan göra det med små steg. Istället för att sitta inne och läsa på varje ämne kan vi gå ut och lära oss eller få små bensträckare så att man kan gå ett varv runt skolan. Ungdomar får problem med ryggen och gå upp i vikt. Jag tycker att vi ska ta tag i detta nu innan det blir försent


lördag 30 augusti 2014

The Great Debaters

Vi har sätt en film som heter "The Great Debaters " den handlar om hur Texas var under 1930. Om hur dom svarta hade det och hur olika dom levde när dom ändån borde så nära varandra.
Jag tycker att denna filma är väldigt bra den visar mycket om hur svårt dom svarta hade det.

I filmen så fanns det en lärare som hette Melvin B. Tolson han var lärare i en skola som heter Wiley college. Han var en speciell lärare för att han var också debatt lärare. Många kände igen honom för att han har varit med på tidningar och folk snackar om han för att hans lag genom tiderna har vinnit. Debatt klubben är väldigt känd och många vill vara med men Mr tolson var sträng och tog bara med 3 st. Hanry lowe, Samantha booke, James farmer Jr.

Dom tre var väldigt glada över att vara med i laget för att det går väldigt mycket snack om det. Dom var med  och tävla, dom vann många tävlingar och var väldigt stora men sen kom problemen.
Dom blev bättre och bättre folk
snacka om dom och det blev allt svårare att vinna.
Dom såg hur dom svarta blev illa behandlade vilket krossa deras hjärtan för att dom svarta inte hade gjort något men ändån blev brända till döds, Vissa barn blev av med sina föräldrar.
Men dom var starka nog att dom kämpa igenom detta och dom blev bättre för att dom kunde debattera om vad de har sätt.

Jag tycker att denna film är väldigt bra, jag skulle rekommendera denna film till alla som gillar drama. Detta är en film som väcker många känslor och är väldigt bra.
Jag tycker att dom svarta var starka och det förvånar mig om hur mycket skit och ingen respekt dom kunde ta, Jag vet att det var många vita som inte ville ha dom svarta men jag vill inte hänga alla över en kant. Det fanns säkert några som ville att dom svarta skulle ha ett normalt liv men våga inte säga något och det kan man fatta. Men ifall man kolla på världen nu 2014 så har vi svarta om är  läkare, os mästare, Artister... Det jag försöker komma fram till är att våran värld inte skulle vara det samma utan oss svarta. Och att alla människor är lika mycket värda,vi borde behandla människor som vi vill bli behandlade själva




tisdag 26 augusti 2014

Du warst weg? = du var borta

Bist du geflogen? = har du flugit,flög du

der Zug-die Züge =  tåget,tågen

Zug gefahren = åkt tåg 

Geschäfte-das Geschäft= affär -er 


die Straßenbahn-mit der Straßenbahn= med spårvagnen

Der fluss, die flüsse = flod 

jeden tag =  varje dag 

letzten sommar - förra sommaren 

U-bahn = tunnelbana 
                                  die 
S - bahn = snabb tunnelbana 

Die bahn - järnvägg 





hej pia du var borta
ja jag var bern i en vecka jag har en morbror där 
i bern? men det ligger ju i "schweiz" flög du?
nej, jag åkte med tåg 
vad gjorde du där
varje dag åkte jag tunnelbana till stan, då var jag i affärer och i Aare
är det en flod
ja förra sommaren var jag också där och simma. Is kalt men fantastiskt 
varför fantastiskt ?
man får tio minuter uppför vattnet, sen springer man i vattnet och inom en minut är man tillbaka. Strömmen är sannolikt snabb