onsdag 3 december 2014

1900-talets tekniksprång

Radio 


Under 1800 talet så börjar man fundera på ett sätt som man kunde få nyheter och lyssna på musik på ett trådlöst sätt. Man kom på radion, radion används av radiovågor. Det var under 1900 talet den första radion skapades och det var en Svensk Amrikan som heter Ernst Alexandersson. Radion användes mycket under första världskriget då dom använde det till att komunisera med olika flygplan och soldater som behövde hjälp. Senare kom man på radioröret som gör så att man kan skapa billiga apparater som folket kan köpa. Man börja använda broadcating och det var när olika företag brukar köpa och sälja reklam och detta gjorde så att radion blev populär.
Jag tror att man gjorde radion för att det var en smart upptäckt och att man skulle kunna använda den dagligen. Vi som lever på 2000 talet använder fortfarande radion vilket är rätt coolt. Att en apparat som skapades för mer än hundra år sedan användes i dag.
Det var bra att man skapa radion för att på kvällarna så brukar familjerna samlas runt radion.  


T-forden 


1908  var den första bilden som skapades utav Henry Ford och det var T-Forden. Denna bil skpades på ett nytt sätt. Han kan på ett nytt system som skulle göra så att man kunde skapa bilarna mycket snabbare och alltså sälja den billigare. Systemet heter det löpande bandet och det gav precis den effekten som han ville. Han skapa fler bilar och allt mer Amerikanare kunde ha en bil

 Han skapade denna bilen och systemet just för att han ville ha pengar och jag tor för att förre biliga bilar kom så använde man sig utav häst och vagn och detta var både bra och dåligt. Det var bra för att det är miljövänligt och inget kommer med i växthuseffekten. Men på andra sida så förstörde det samhället då hästarna bajsa över allt och det gjorde så att det fanns skit över allt och det stank. Efter att denna bilen och detta systemet hade startad så märkte man stor skillnad.



Kulspruta 



Förr i tiden under krigen så brukar man använda sig utav svärd och inte utav olika former utav pistoler. Under första världskriget så visste man att för många människor skulle dö ifall man använde sig utav svärd för man måste vara nära ifall man ska döda folk på det sätter. Och det var då man kom på kulsprutan. Detta var en maskin som funka på detta sätten, Man kunde skjuta 2 skott och det skulle döda 200-200 personer inom några minuter. Detta var en väldigt stor fördel så man kunde skjuta på längre håll och så många soldater dog inte genom att dom var för nära. Nackdelen men kullsprutan var att det var så många som dom. Visst det är det soldaterna vill men att 300 personer ska dö på bara 2 skott tycker jag är för många.  Denna upptäckt var både bra och dålig.


Rader 


Rader upptäcktes under 1930 och denna maskin användes mycket i Storbritannien  när man skulle kolla ifall flygplan eller Båtar var nära ens land. Storbritannien hade sådana maskiner runt hela kusten så att dom kunde hålla kol.
Detta påminner mycket om Radion men skillnaden är att på radion så görs radiovågorna till ljud men inte på rader utav här görs dom om till bilder så man kan se när fiender är nära. Rader använde idag också, Nu använder vi det mycket till när man kör en båt så kan man se ifall en båt är nära så att man inte krockar och det gör man på flygplan också,.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar