tisdag 11 november 2014

Andy Warhol

Fram sida 





























Om Andy Warhol

Andy Warhol är en konstnär och skådespelare. Han är född 6 Augusti 1928 och dog 22 Februari 1987. Andy var en utav 3 barn och dom var en väldigt fattig familj vilket gav problem. När han gick I 3 så blev han sjuk. Han fick danssjuka vilket fortsatte till scharlakansfeber. Han låg I sjukhus länge och under tiden så lyssnade han mycket på radio och målade.
1945 börja han I högskola och där gick han I 4 år han fick examen och samma år så flytta han med sin vän från skolan till New York. Han fick jobb som reklamtecknare.

1963 sluta han med allt och börja istället att måla och specialiserade sig I popkonst. Han var känd för att måla popkonst. Popkonst är när man målar saker som alla vet och är mycket använt utav oss Människor. Exempel som tomat sås eller Marilyn Monroe. Många kanske inte fattar varför han måla som han gjorde. Men efter att man har kollat på alla hans bilder och läst om han så fattar man att han var en väldigt smart man. Han måla saker som vi människor visste vad det va vilket jag tror lockade fler kunder eftersom att ifall man vet vad man köper så är det roligare. Marilyn Monroe var väldigt känd människa och hade väldigt många fans vilket gjorde så att han fick mer kunder som ville köpa han konst inte bara hans fans utan hennes också.

1968 blev han skjuten utav Valerie Solanas för att hon hade skrivit en pjäs vilket hon ville att han skulle läsa som han gjorde. Men efter som att han inte tycket att den var så bra så kontakta han inte henne. Hon blev arg och när hon fick kontakt med han så fråga hon varför han inte hade ringt och han sa att han hade tappat bort hennes papper vilket hon ville få pengar för men det tyckte inte han. Hon blev väldigt arg och sköt 3 skott mot han men bara träffade 1. Hon försökte också skjuta han managers fru men pistolen hackade till sig. Andy kom aldrig tillbaka helt från skadorna men han blev bättre. Andy dog när han var 58 år utav att han hade opererats och efter det så fick han hjärtfrakt och han fick problem med lungorna vilket fick honom att dö.
1968 så var han är I Sverige och hade en konst visning

                                                   Konstbildsanalys 






I denna bilden ser jag en känd skådespelare som heter Marilyn Monroe.Min blick fastnar på hennes ögon för att jag tycker att hon verkar ledsen men hon ler ändan. Jag tror att hon försöker dölja något som har hänt. Bilden gjordes 1967 vilket var 5 år efter att hon hade dött. Jag tror att han målla henne innan hon dog vilket kanske är anledningen till att hon är ledsen. Marilyn Monroe dog utav över dos utav Barbiturater vilket är en gammal sömn och ångest medicin. Man vet inte än ifall det var hon som döda sig själv eller ifall någon mörda henne.
Jag tror att jag kommer att tänka på vad som har kunnat hände för henne och varför hon tog överdos. Jag tycker att sånt är intressant för att man vet inte hur dom tänker så det är väldigt svårt för oss andra att fatta och I detta fallet så kommer vi aldrig att få reda på vad hon tänkte på för att hon är död. I denna bilden är det bara Marilyn Monroe men han har också gjort andra kända människor. Bilden heter hot Pink och den är gjord utav Andy Warhol. Jag tror inte att jag skulle ändra namn på bilden för att jag tycker att namnet passar för att han har med mycket “hot pink” I bilden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar