onsdag 26 februari 2014

idrott


                                                        Sit up


  • ligg ner och ha böjda knän 
  • ha händerna på huvudet eller på bröstet 
  • och lyft dig upp och ner 














Utfallssteg

  • stå rakt med kroppen 
  • ta fram ena benet och gå ner på marken 

fredag 14 februari 2014

Övning 4 saga

Ikväll är jag verkligen under isen. Det hände nämligen en grej i eftermiddags, Jag satt i bussen på väg hem och det var ensamt som ett bord utan stolar. Men plötsligt så öppnas dörrarna och tre pojkar som är tjatiga som en papegojor klev in. Jag sitter fortfarande tyst som rymden och blev plötsligt röd som blod. Jag klev av bussen orolig som en mamma en fredagskväll  och glömde min bok i bussen, jag kände mig dum som en gås. Jag kommer hem till mina föräldrar och det var först tyst som rymden och sen ser jag att dom var glada som lax. Jag fråga vad det var och dom sa att vi skulle på semester till Grekland och att det var varmt som en kamin och att vi skulle åka ett flygplan snabbt som vinden 

Övning 7 saga

 Jag och tre andra vänner var och shoopa kläder en lördagskväll och Plötsligt hördes en smäll och sedan blev det svart som rymden. Först så skrek vi och vi fatta ingenting men efter 5 minuter utav rädsla så fatta vi att vi blev inlåsta i varuhuset. Vi försökte att ringa på lisa mobil för att hon var den enda som hade sin mobil men den dog och vi stod i ett svart  varuhus som var tyst som en postlåda. Men vi börja rör oss i varuhuset långsamma som en snigel. Och efter ett tag så hör vi alarmet gå och vi föl ner på marken som en .....
Vi ser blå och röda ljus snabba som vinden. Och nästa sekund sitter vi i en polisbil. Vi kommer fram till stationen och en man sitter och äter en munk och är glad som lax. Våra föräldrar kommer till stationen och är arga som Khadra utan mat i en vecka. Vi går in i bilen och det är tyst som en postlåda och jag blir röd som en tomat. 

torsdag 13 februari 2014

mexico city 1968

Jag har valt Mexico city och det var 1968. Jag valde just denna för att det var ett stort steg för som som är svarta. Tommie Smith och Juan Carlos  var dom två svarta löparna som kom på plats 1 och 3
När dom kom upp på pallen så hade båda två på sig svarta handskar och stängde händerna och rikta som upp och då blev folket väldigt chockade. Dom försökte få fram att dom svarta är lika mycket värda och att dom har det väldigt dåligt i USA, och det var det som kallades "black power". Det är många som blandar ihop black power och black panther, Black power är som en grupp som vill att dom svarta ska ha mer att säga och få gör mer saker men black panther är som en militärisk grupp som använder mycket våld. Men dom vill samma sak båda grupperna vill att dom svarta ska ha mer och säga.  Detta blev väldigt stort inom politiken för att i os så har men en regel och det är att dom som är där och dom som har hand om den får inte prata eller säga saker om sin politik för att detta kan framkalla bråk. Men det var det dom gjorde och Tommie Smith och Juan Carlos  fick det svårt när dom kom hem, Folk kolla konstigt på dom och tyckte att dom hade gjort fel.

Jag tycker att detta var både fel och rätt för att detta kanske var det ända sätten som dom  kan säga vad dom tycker och att dom tycker att dom blir behandlade fel. Men jag tycker också att denna regel är bra, jag tycker att det är bra att man bara har idrott och inte snackar mycket om politik efter som man gör det varje dag annars. Men efter som att USA var indelat i nästan två grupper som vita och dom svarta så hade dom alltså det svårt och det tror jag att folk fattar men ändon inte bryr sig. USA var väldigt svårt för dom svarta att bo i men jag tycker att det har ändrats väldigt mycket och det är bra. I dagens samhälle så har dom lika mycket att säga och dom är lika mycket värda vilket är bra. Och jag tror att Tommie Smith och Juan Carlos  har hjälp dom svarta väldigt mycket genom det lila som gjorde.


länkar: http://www.magasinetparagraf.se/bilden/black-power 
http://www.dn.se/nyheter/varlden/os-de-politiska-spelen/
http://hd.se/sport/2008/08/03/os-politik-sant/

onsdag 12 februari 2014

Om jag bodde i Indien så skulle....

Om jag bodde i Indien så skulle jag vara en tänkte jag i flygget till Indien. Jag var på vägg dit för att mina vänner har prata mycket om det och dom tycker att det är en väldigt bra religion och jag tänkte att jag har ändan testat islam och kristendomen varför inte hinduismen. Jag klev av planet och jag tyckte att men fick en kön känsla av all dom fina färgerna som alla hade på sig och det lukten av alla olika kryddorna på väg till hotellet så åkte vi för bi en tempel och jag tyckte att det såg så fint ut och att det var så mycket gul. Först så var jag inte så religiös men efter ett tag så blev det mer och mer intressant och jag blev äntligen en hindu.

Jag tillhör den kast som är krigare efter som jag inte hade en annan så fick jag bli det. Jag skulle åka till floden ganges och bada där för att rena mitt själ. Jag skulle villa åka till olika tempel runt hela Indien och uppfatta hur som har det där. Jag skulle villa uppnå moksha.
Jag skulle villa åka runt i Indien och se hur som ha det och kanske hjälpa villa att komma in i rätt väg alltså få dom att inse att man ska göra bra saker för att slippa återfödas. Jag skulle försöka be till alla gudar så bra det går men om man är buddism så tror man inte på någon gud utan man tror på en budha, och om jag var en ateism så skulle jag bli väldigt förvirrad med alla dessa gudar och jag skulle tycka att det var konstigt men efter som jag nu vill tro på att det finns så många gudar så tycker jag inte det är konstigt utan jag har mer intresse i det hela och det hjälper mig hålla kol på allt.

Första gången jag testa på hinduismen så tyckte jag att det var konstigt jag fatta inget och jag blev bara förvirrad men nu efter några års träning på religionen så börjar jag fatta mer och mer och än i dag så finns det mycket mer jag kan lära mig. Jag tyckte att den åttafaldiga väggen var svår att hitta för mig och den åttafaldiga vägen är när man hittar ett sätt att inte lida eller vara för rik men är i en bra plats i sitt liv och njuter. Jag tro att det var så svårt för att jag börja men religionen för några år sedan och har inte varit med i religionen så länga och jag tycker att det är särskilt svårt när man är i denna ålder. Men nu så har jag äntligen hitta denna vägg och jag och många andra tycket att det är helt fantastiskt när man väl har hittat det och att det var värt allt denna tid att hitta väggen.

Och så vaknar jag utav en konstig dröm. Men min dröm hjälpte mig på ett sätt genom att jag nu vet vad jag vill bli, jag ska bli in hindu. Samma dag så fick jag lära mig väldigt mycket om hinduismen men en sak som jag tyckte var väldigt konstigt  var att jag inte kan bli hindu för att om man är en hindu så tillhör man en kast men efter som jag inte har en kast så kan jag inte bli hindu men jag tyckte att denna religion var väldigt intressan och jag skulle gärna villa lära mig mer om den.





tisdag 11 februari 2014

teknik frågor &svar

Hur tar sig en raket ut i rymden?
 svar: med bränsle
      
Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start?
svar: för att komma ut ur atmosfären 

Varför används flytande bränsle till raketer?
svar: för att flyttande bränsle ger högre hastighet

Vad är en sond?
svar: är farkoster som han skickar längre ut i rymden för att göra observationer av andra planeter 

Vad är en satellit?
svar: är ett objekt som snörrar runt ett anat. omloppsbana runt jorden för radio och telekommunikation eller mäta väder 

Vad är en kapsel?
svar: det är en rymdfarkost som är för en eller flera astrunoter 

Vad är en missil?
svar: robotvapen.

Vad menas med reaktionskraft?
svar: det är en kraft som skickas tillbaka med lika mycket krafts 

Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer?
svar: rymdfärjor kan man använda flera gånger men raketer kan man bara använda 1 gång och det belv så dyrt

Vad innebar rymdkapplöpningen under det kalla kriget?
svar: när Rysland och Usa tävla om vem som skulle få den första manen på månen.

När utvecklades de första raketerna?
svar: 16 mars 1926 

Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig upp i rymden för att överleva.
svar: en dräkt, mat, syre 

Varför klarar inte en människa av höjder på över 9000 meter (Sista biten upp för Mount Everest kallas Dödens zon)
svar: för att syrehalet blir mindre och mindre och det blir svårare att andas.

Förklara orden Hypoxi & Eufori?
svar:  Eufori är när man blir lycklig och Hypoxi är när man får syrebrist 

Vad innebär gravitation, atmosfär?
svar: gravitationen är en tyngdskraft som gör så att vi inte svävar runt och atmosfär är ett lager runt vårn jord som skyddar oss från solstrålar och andra saker 

Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter (Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000 meter)
svar: för att motorena behöver syre och det är lite syre där

Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul i längden, ja rent av farligt. Varför?
svar: för att man inte använder sina muskler och när man kommer tillbaka till jorden så kan man inte använda musklerna 

Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?
svar: för att när man kommer igenom atmosfären så måste man åka fort och det blidas eld och man måste ha skydd för att inte dö 


Titta på listan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlade om! 
svar:



måndag 10 februari 2014

Galileo galilie

Under en lång tid så trodde man att jorden låg i mitten och att solen och alla andra planeter snörra runt oss och det är Geocentriska världsbilden och det var klaudios ptolemaios som kom på. Men efter ett tag så hörde Galileo galilie om det och han fortsatte forska om det men kyrkan tyckte att han var helt dim i huvudet. Galileo galilie trodde alltså på det Heliocentriska världsbilden. Han trodde att solen inte snörra utan att jorden och alla andra planerer snörra runt solen som låg i centrum. Galileo galilie kom på en kikare och med den försökte han att övertala kyrkan och allt anat folk att solen låg i centrum genom att han såg att solen var väldigt kraftig och att... .Men kyrkan trodde bara att det var skit snack och dom bestämde sig att dom skulle ha en domstol för att Galileo galilie fortsatte lära ut fel enligt dom så år1623 var det dom stol och han fick lova att aldrig mer lära ut detta och han sa en mening som ingen fatta men efter några år så fatta man och det var "ändock rör hon sig" och det menas med att ändock så rör sig våran jord. Han blev dömd till husarrest och år 1632 så blev han blind och ett år senare så dog han

 Kopernikus och isaac newton var två andra vetenskapsmän som forska om nästan samma sak. Kopernikus  var den första men eftersom det var på 1500-talet så trodde ingen på han och alla tyckte att han var dum i huvudet, men Galileo galilie var ju lite efter och då fick han lite mer uppmärksamhet men det var inte tillräckligt.

_______________________________________________________________

ptolemaios  var en grekisk astronom  var den som kom på den Geocentriska världsbilden och detta var 100 år e.kr.
Kopernikus - levde på 1500tal och  han skrev en bok om , Heliocentriska
Galileo galilie - kikare/teleskop, kyrkan stärkte Kopernikus ide
tycho Brahe - planeternas banor
kepler - lärling kom på omloppsbanor och omloppstid
isaac newton - upptäckte gravitationen 














övning 5 saga

Det var en fredags kväll och jag vänta på att min vän soda skulle komma och hämta mig. Jag vänta och vänta och hon kom 20 min för sen hon har seg som en snigel. Vi kom till festen som Ida hade och den var tråkig som en  en gammal dokomentär från 1800-talet om kriget i Finland. Ida prata inte hon var tyst som rymden. När jag och soda kom in så blev festen som två höna i en byr. Men den var en kille som var vän med ida som var taskig och envis som en åsna. Ida våga inte skicka ut honom för att hon var lång som en luftkran. Och för att det var så många där var det varmt som en kamin. Vi åker hem snabbt som vinden och sover gott som en...

onsdag 5 februari 2014

mellan himmel och jord

Vi har sätt en film som heter mellan himmel och jord och den handlar om att olika ställen i värden har olika religioner och trovärdigheter. Den handlar mycket om hur religiösa olika länder är.Sverige kom längst ut på tabellen både på ego och kulturella sidan.Det var väldigt många frågor på olika gudar och vissa hade inte ens gudar Det var en grupp som heja på ett fotbollslag som heter AIK och dom tyckte att det var som en religion dom älskar varandra och dom håller i hop.


      Jag tycker att denna filmen var bra, man visste lite om vad dom sa men man fick en ny bild utav det. Jag själv tror på att det finns en gud och att han har skapat allt. Men jag kan förstå att olika har olika religioner och tror på andra saker vilket jag tycker är okej och jag tycker att det är intressant även om det inte helt är en religion utan bara en grupp som det fotbolls gruppen.

kan du begreppen?

i budismen tror man på _________ för att slippa _________.
Det finns olika kaster i Hinduismen och den sämsta är _________, En viktig ______ är be böner och det gör man i ett ________.  



__________________________________________________________________________
1              etik                                   tempel                                            kastlös                           1
1                                                                        panteism                                                             1
1                     Mahayana-Theravada                                                                                              1   
1                                                             rit                                               religionsfrihet                1   
1        norm                                                                      humanism                                              1        
1                                    tro-vetenskap                                                                                          1
1                                                                                                   asket                                       1
1             sekularisering                                 monoteism                                  återfödelse              1             1_________________________________________________________________________1