onsdag 18 februari 2015

Genitik

1
a) Det beror på miljön och arv

b) I cellkärnorna 

c) Det är som en bok om dig. Allt som dig står där exempel din ögon färg eller om du är höger/vänster hänt 

d) 46 (23 från mamma och 23 från pappa)

e)Alla förutom dom 2 sista vilket ät dom som avgör ifall du är en tjej eller kille 

f) 


2
a) c,a,t och g 

b) 99,9%

c) Aminosyror 

d) Vi använder det till att kunna bygga upp muskler och celler 

e) Det sitter i olika platser 

f) schimpans -99%
Banna - 50%
Gris - 80%

g)F att vi alla en gång var en bakterie. 


3


a)   Det är när något går fel med kromosomerna 

b) För att man kan få en för mycket eller en för lite vilket kan leda till olika sjukdomar exempel missbildningar eller andra typer av sjukdomar 

c) Mitos 

d) Reduktions delning 

e) 23 st 

f) För man behöver 46 kromosomer för att kunna överleva och då får man 23 kromosomer från varje 


4
à) Det är större chans för barnet att få bruna för att bruna ögon är sorts R medans blåa är lilla r. Brun är 3/4 chans och blåa 1/4 chans 

b) 50 %


       Rr   rr

rr    Rr   rr
rr    Rr   rr

c) Ja, för att någon i släkten kan ha haft bruna ögon och då har dom anlag utav bruna men behöver inte få det. 

d) I kromosom 21 

e) I kromosom x

f) Kromosom X bildas i ägget och kromosom XY bildas i spermien. 


g) För att kvinnor har 2 X kromosomer medans män har ett X och ett Y kromosom. Så ifall en kvinna blir drabbad så har hon fortfarande ett X kvar och har större channs att inte bli det. Men efter som männen bara har ett X kromosom så blir dom färg bilda direkt. 


5

a)

torsdag 12 februari 2015

Ägget i E-Kolven

Hypotes - Jag tror att ägget  kommer att komma in i e-kolven.

Syfte- Lära sig om volymer vid  olika  temperaturer , ta reda på vad som kommer att hända med äget och varför 

Förkunskap- gaser och vätskor ändras när temperaturen ändras 

Material - ägg,e-kolven och varmt vatten 

Metod- vi fick först skalla ett kokt ägg. Vi fick därefter ta en e-kolve och hälla 2-3 cm kokt vatten. Man Skulle sedan lägga ägget på e-kolven snabbt. 
Vi fick vänta och efter ett tag så börja ägget att sjunk ner det sluta med att ägget gick sönder.


Resultat - ägget gick först sakta ner vilket var det vi trodde. Ägget gick sönder lite på sidan och det sluta med att ägget gick sönder i mitten.


Slutsats- Jag tror att ägget gick sönder för att det blev för hårt tryck, det jag Menar med det är att när vattnet är varmt så är det hög volym men desto mer vattnet ligger ute blir det kallare och mindre volym. Då blir det mycket vacuum och hårt tryck och då går ägget sönder.  

måndag 9 februari 2015

idrotts uppgift

Att bedriva friluftsliv på is kan vara både härligt och farligt. Det finns en hel del viktiga saker man måste veta för att kunna gå ut på isen, en sak som är viktig är isen. Många tänker inte på att isen måste vara ett visst sätt för att man ska kunna gå ut för att vara säker. Det finns olika typer utav is exempel vår is,havsis,snöis och kärnis som oftast är den starkaste isen. Dessa olika isar är olika bra, vissa är tjockare än andra och för att kunna gå ut på is så måste man veta detta.
       
 Havsis som är den vanligaste isen, är som tjockaste vid kusten och desto längre ut man går desto tunnare blir den. Denna issen är mycket säkrare än snöis. Det är när snön fryser i vattnet vilket gör isen till en gråvit is och bildar marmoreringar.Denna typ av is är väldigt lik Stöpis vilket är när snön inte har smällt helt men till en vis grad,det lägger sig över vattnet och precis som snöis biler det snabbt is men ingen utav dessa isar är jätte säkra då dom smälter på bara några få plusgrader.  Kärnis som är en väldigt bra och hålbar is bildas genom att vattnet fryser till från ovan sidan och sedan fryser den från undersidan vilket gör att det blir stabilare och håller bättre. Kärnis kan både bildas på söt och salt vatten skillnaden är att så sötvatten är isen mycket klar medan på salt vatten blir det blåaktigt. 
          
Man är inte riktigt säker på isen bara för att man vet vad för typ av is det är. Utan man måste veta ifall isen håller för personen just den dagen och det gör man vanligtvis utav en ispik. 
Det är en pin liknande stav som är vass på ena ändan. Med denna kan man se ifall isen är tillräckligt tjock (10cm). Detta gör man genom att man trycker ner staven i isen och ifall den går längre ner än linjen som finns på den vassa ändan är det säkert för dig att gå. Detta enligt mig är en väldigt bra sak då man kan testa isen flera gånger.
           
Det är väldigt viktigt att ha på sig rätt kläder för att klara av en dag på isen. Man kan använda sig utav lager på lager principen vilket är  precis  som det låter. Det innebär att man ska ta på sig flera lager kläder. Man ska alltid ha ett underställ och en bra tröja som håller dig varm. Jag tycker att ylletröjor är bra då dom både håller dig varm och kan ge ifrån sig all onödig värme så att du inte svettas för att det kan leda till att du fryser. En bra jacka och termobyxor får man inte heller glömma. Man ska alltid ha mössa och vantar och man får inte glömma att alltid ha på sig bra skor och ett eller två par strumpor för att man fryser lätt om fötterna. En annan sak som är viktig att komma ihåg är isdubbar. Dessa ska man  ha runt hallsen för att ifall man ramlar ner i vattnet så kan man med isdubbarna klättra upp för isen.
         
En ytligare sak man inte ska glömma är en ryggsäck som hör till lite med vad man ska ha på sig. I sin ryggsäck ska man ALLTID  ha extra kläder tröja,byxor,strumpor mm för att ifall man hamnar i isen så måste man snabbt byta om så att man inte blir sjuk och fryser. Man ska också alltid ha med sig en mobil så att man snabbt kan ringa 112 ifall något händer.  Man får inte heller glömma att man alltid måste vara mer än 3 personer på isen 
             
 Ifall  man nu ramlar ner is vaket så  måste man veta vad man ska göra. En viktig sak är att ifall en person ramlar ner så ska man inte vissa att man har panik för att det kan leda till att människan som har ramlat ner får panik. Man ska alltid prata sakta med personen och försöka hålla sig så lugn som möjligt. Innan men försöker att hjälpa personen ska man alltid ringa 112 så att dom kommer så snabbt som möjligt.  Man ska aldrig försöka gå fram och hjälpa en person utan man ska alltid se ifall den klarar det själv med sina isdubbar först. Ifall personen inte klarar sig på egen hand så ska man inte försöka gå fram och hjälpa hen. Detta då det finns risk att isen spricker  utan man ska alltid hjälpa den med förlängda armen vilket kan vara en pinne, lina eller bara en vanligt tröja. Man ska lägga sig ner och fördela sin vikt på så stor yta som möjligt vilket gör så att det är en mindre chans för isen att gå sönder. Man ska sedan kasta den förlängda armen och försöka hjälpa han/hon så snabbt som möjligt och så hoppas man på att räddningstjänsten kommer snabbt.
           

  Tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta utav den friska luften.



fredag 6 februari 2015

DNA-t ur en kiwi

Hypotes - Jag inte att man kommer kunna se DNA-t för T-spritet och diskmedlet kommer göra dom tydliga



Kemikalier

Kiwi
Diskmedel
Salt
Vatten
T-sprit

Material

Bägare (100 ml,500 ml)
Glaspinne
Trat
Filter
Sked

Utförande - Vi börja med att få en bit kiwi, vi skulle gröpa ur all frukt och hällda det i ett mätglas.
När kiwin var mosad skulle man hälla i 50 ml vatten och 5 ml diskmedel och en nypa salt.
Vi fick därefter hämta snö och lägga i en större bägare, vi la in den mindre bägaren (100 ml).
Vi filtrerade denna blandning med hjälp av en tratt och kaffe filter. Detta gjorde så att blandningen blev fin och slät. Vi hällde in kal t sprit och detta gjorde så att man kunde se DNA-t. Vi skulle försöka få upp det på en glaspinne vilket vi inte kunde för att det var så små.

Resultat - Vi fick fram DNA-t utan några problem.

Slutsats - Vi såg DNA-t så tydligt för att diskmedlet löser upp fett, i cellerna finns det fett. När detta löses upp så filtrerar vi det och  membran hamnar i filtrerings pappret och all DNA hamnar i bägaren. När vi sedan häller i T- spritet så blir blandningen tjock och man ser DNA-t tydligt.









tisdag 3 februari 2015

slöjd arbete 2015

                                        Slöjd utvärdering 



Vi fick i uppgift att göra ett nyckelband för att vi skulle blir bättre på att skriva utvärderingar.
Här är mina tre olika skisser den första är  det flätade armbandet vilket var det jag gjorde.Det andra är kompis arbabndet och det sista är bara ett vanligt nyckelband,jag valde att göra denna för att jag alltid hade ett sånt nyckel band när jag var liten. 








 Det tog en lektion för mig att komma på vad jag skulle göra,jag sökte på olika typer av nyckel band och den första jag gilla var denna.





 Det är ett vit virkar nyckel band, jag visste inte hur man virka men Vironica lärde mig. Jag blev allt bättre och jag gjorde olika tester med olika garn och olika stora .. för att se de jag gilla bäst. Jag skulle fortsätta jobba med det dom tre nästa lektioner men efter som att vi åkte till åkulla missa vi ett pass och jag var sjuk på ett.








När jag kom tillbaka så var det bara en lektion kvar. Jag försökte komma på något enkelt att göra som inte skulle ta lång tid. Många i min klass gjorde olika typer utav flätade nyckel band. Jag kom på att jag skulle kunna göra kompis armband 












Men sen så tyckte jag att det var för enkelt så jag sökte på olika flätor och hitta denna. 
Detta är en fläta med 4 delar istället för det vanliga 3. Jag hitta videos på hur man gjorde och det såg väldigt enkel ut. Jag börja med att välja garn jag valde rosa,lila,svart och vit för att jag tycker att det var dom finaste där och alla andra tyckte jag påminde för Mycket om sommaren, dom färgerna som fanns var gul,blå,grön,röd mm.











Jag börja med att välja garn jag valde rosa,lila,svart och vit för att jag tycker att det var dom finaste där och är lite mer åt vinter håller. 
















Som ni ser så ska man klippa ut lika långa bitar av garnet och tejpa fast dom på bordet, om man vill så kan man ha buddel garn så att flätan blir lite tjockare vilket jag tycker är snyggare för att man ser flätan tydligare.
















Man sak dela upp färgerna 
och börja fläta. Man börjar med att ta bit 1(vit) över bit 2 (rosa) sedan ska bit 1 under bit tre(lila) och sist så ska man ta bit 1 över bit 4(svart)  och efter att man har gjort detta med bit 1(vit) så läger man den sist och börjar med den 2(rosa) som bit 1 och fortsätta processen.





















Man ska fortsätta så tills man har fått den längden man vill ha och för att sen avsluta flätan så ska man ta en bit av ett garn och jag tog ros.








Man ska först göra en ögla och lägga textillim och sedan snöra biten runt ändan på flätan, när man har täckt den bitan man vill ska man sitta in ena delan av snöret i öglan och dra på andra ändan det kommer att bildas en knut och inan man ska dra hårdare ska man sätta textil lim och dra, då kommer det att de ut så här.



















Detta var inte svårt utav väldigt enkelt och snyggt, vanligt vis brukar jag bara knuta men nu har jag lärt mig en ny teknik som jag hoppas att jag kommer att fortsätta använda.

Efter som att jag skulle göra ett nykel band så fanns det två olika modeler ett större och ett mindre. jag börja med det större men jag märkte snabbt att det var för stort och såg bara konstigt ut.














 Jag testa sedan med den mindre model det fanns två färger röd och vit. jag valde vit och satte på det såg mycket snyggare ut och jag blev nöjd.

Detta är mitt slutresultat och jag blev nöjd. I helhet så tyckte jag att mitt arbete Gick bra, jag blev klar vilket är bra. 
Jag har lärt mig utav mina misstag och till nästa gång vet jag att man inte ska börja på en sak man inte vet hur man gör om man bara har några lektioner. Jag hoppas att jag har blivit bättre på att skiva en utvärdering vilket var huvudsaken.