onsdag 3 december 2014

Bly

1. förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något ? 
Svar: Det är atomer som är o stabila och sönderfaller.
Det finns tre olika radioaktiva strålningar gamma,beta och alfa strålning. 

2 ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer-
Svar:Blys förkortning är  Pb och har masstalet 207,2. Bly ligger på plats 82 i den periodiska systemet.

3.ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämne - 
Svar:7

4.ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes 
Svar:Man vet inte vem som upptäckte det. Men upptäckte det för länge sen

5.Ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas?Är detta också radioaktivt? 
Svar:Bly är inte riktigt ett radioaktivt ämne  men eftersom att bara 1,5% är det så räknas det ibland som ett radioaktivt ämne. Men det är bara en isotop som är det. Och ifall det sönderfaller så blir det kvicksilver.

6 skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller gammastrålning?)
Svar:Det är bara en isotop som är radioaktivt vilket ger i från sig 1 % utav Alfastrålning och alfa ger ifrån sig  2 p och 2 n vilket bildar ett nytt ämne som är kvicksilver

7.beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär - 
Svar: Halveringstid är hur många år/månader det tar för ett ämne halveras. Det går bara bort hälften hela tiden.
202Pb- 52500 år.
204Pb -1,4x10^17 år
205Pb - 1,53 x10^7 år
206Pb - stabil
207Pb - stabil
208Pb - stabil
210 Pb 22.3 år

1900-talets tekniksprång

Radio 


Under 1800 talet så börjar man fundera på ett sätt som man kunde få nyheter och lyssna på musik på ett trådlöst sätt. Man kom på radion, radion används av radiovågor. Det var under 1900 talet den första radion skapades och det var en Svensk Amrikan som heter Ernst Alexandersson. Radion användes mycket under första världskriget då dom använde det till att komunisera med olika flygplan och soldater som behövde hjälp. Senare kom man på radioröret som gör så att man kan skapa billiga apparater som folket kan köpa. Man börja använda broadcating och det var när olika företag brukar köpa och sälja reklam och detta gjorde så att radion blev populär.
Jag tror att man gjorde radion för att det var en smart upptäckt och att man skulle kunna använda den dagligen. Vi som lever på 2000 talet använder fortfarande radion vilket är rätt coolt. Att en apparat som skapades för mer än hundra år sedan användes i dag.
Det var bra att man skapa radion för att på kvällarna så brukar familjerna samlas runt radion.  


T-forden 


1908  var den första bilden som skapades utav Henry Ford och det var T-Forden. Denna bil skpades på ett nytt sätt. Han kan på ett nytt system som skulle göra så att man kunde skapa bilarna mycket snabbare och alltså sälja den billigare. Systemet heter det löpande bandet och det gav precis den effekten som han ville. Han skapa fler bilar och allt mer Amerikanare kunde ha en bil

 Han skapade denna bilen och systemet just för att han ville ha pengar och jag tor för att förre biliga bilar kom så använde man sig utav häst och vagn och detta var både bra och dåligt. Det var bra för att det är miljövänligt och inget kommer med i växthuseffekten. Men på andra sida så förstörde det samhället då hästarna bajsa över allt och det gjorde så att det fanns skit över allt och det stank. Efter att denna bilen och detta systemet hade startad så märkte man stor skillnad.



Kulspruta 



Förr i tiden under krigen så brukar man använda sig utav svärd och inte utav olika former utav pistoler. Under första världskriget så visste man att för många människor skulle dö ifall man använde sig utav svärd för man måste vara nära ifall man ska döda folk på det sätter. Och det var då man kom på kulsprutan. Detta var en maskin som funka på detta sätten, Man kunde skjuta 2 skott och det skulle döda 200-200 personer inom några minuter. Detta var en väldigt stor fördel så man kunde skjuta på längre håll och så många soldater dog inte genom att dom var för nära. Nackdelen men kullsprutan var att det var så många som dom. Visst det är det soldaterna vill men att 300 personer ska dö på bara 2 skott tycker jag är för många.  Denna upptäckt var både bra och dålig.


Rader 


Rader upptäcktes under 1930 och denna maskin användes mycket i Storbritannien  när man skulle kolla ifall flygplan eller Båtar var nära ens land. Storbritannien hade sådana maskiner runt hela kusten så att dom kunde hålla kol.
Detta påminner mycket om Radion men skillnaden är att på radion så görs radiovågorna till ljud men inte på rader utav här görs dom om till bilder så man kan se när fiender är nära. Rader använde idag också, Nu använder vi det mycket till när man kör en båt så kan man se ifall en båt är nära så att man inte krockar och det gör man på flygplan också,.

Riksdagshuset i Berlin brinner

27 februari 1933 så hände en sak som har förändrat mycket, Riksdagen i Berlin brann. Vissa tror att det var Marinus van der lubbe som hade tänd på branden med 3 av hans vänner för ett självmord försök Men man har inte säkert kunna säga det än.  Mariuns var tidigare med i Nederländernas kommunist parti  och detta fick Hitler till en fördel. Mariuns 3 vänner släpptes fri men inte Mariun men vet inte riktigt varför men han dömdes till 3 års fängelse  Han anklaga alla kommunister till att dom ville ta makten genom att skapa kaos. Alla tidningar med Kommunister och socialister förbjöds. Lubbe hade med hjälp av en tändsticka tänd Enligt www.dn.se  så hade Lubbe sagt att han var själv om det.







Jag tycker att detta var dåligt för att jag tror att det var en bra på början att ha demokrati och allt förstördes när det brann upp. Jag tycker synd om kommunisterna då hitler skyllde på dom. Detta var en stor fördel för hitler vilket är dåligt för hitler fick många på sin sida genom att skylla på andra. Detta gjorde så att det blev kaos i landet och hitler fick allt mer röster. Jag tycket att det var väldigt dåligt utav hitler att skylla på andra men på andra sidan kan man fatta varför han gjorde det, jo för att han ville ha deras röster genom att göra så att folket tror att dom är dåliga. Detta är ett väldigt smart sätt och det var hitler för att han fick med sig människor genom att prata och argumentera


wikipedia.org
www.levandehistoria.se
www.ne.se


Hitlers väg till makten




Hittler var med i förstavärldskriget som soldat och han  trodde att dom skulle vinna vilket dom inte gjorde och hittler tyckte att allt var judarnas fel eftersom att inte så många judar var med och ifall dom skulle varit med så skulle dom vinna. Detta tror inte jag på eftersom att vissa judar var med men inte  alla Eftersom att alla judar kan inte vara med precis som alla tyskar inte kan det. Tyskland förlora kriget vilket dom var arg över men efter som att tyskland la så mycket pengar på kriget så fick dom en ekonomikris. Eftersom att dom hade en ekonomi kris så fick hittler channsen att få med sig folket på sin sida genom att prata. Hittler var väldigt bra på att prata och han fick med sig massor utav folk genom att skylla på judarna. Folk trodde på hitler efter som att han prata på ett väldigt bra sätt och för att jag tror att dom bara ville att landet skulle bli bättre och dom trodde att hitler skulle göra det.

1919 gick Hitler med i ett parti och 1920 ändra dom namnet till nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Snabbt efter blev hitler ledaren. Hitler försökte länge få alla i landet att rösta på han men det var svårare än vad han trodde. Det tog flera år innan hitler fick makten och han fick makten för att han använde våld och var en väldigt bra talare. Hitler var  väldigt bra på att prata vilket gav han en fördel. Han brukar prata i öl barar, i början så var det nästan ingen som kom men med mer tid och mer träning så blev han bättre och bättre folk prata om han och sen blev han "Känd"

Han fick allt fler röster men det var ändån många som rösta på kommunisterna vilket gav Hitler en ide. Han byggde ett utav det första konservationsläger vilket var.... och låg i.. Många tro att dom första som kom till konservationsläger var judarna men det var kommunisterna för att dom hade rösterna som hitler behövde. Hitler började utrota judarna 1932 genom att först förbjuda deras böcker och sedan att dom ska ha affären. Efter ett tag så börja han göra ghetto ställen för judarna och sedan skickades som till konservationsläger

1933 så försökt hittler och hans parti ta makten i Münshen men dom misslyckades vilket gjorde så att hitler hamna i fängelse.


Jag kan fatta att många rösta på hittler för att han var en bra talare och fick med sig många på det sättet men jag tror också att han fick med sig många genom att landet inte var bra och många inte visste vad dom skulle göra så många tog det första antinativet. Jag tycket att hittler var en väldigt onskufull man men på samma sätt en väldigt smart man. Hitler hade lovet många saker exempel jobb,mat och ett bättre liv vilket dom inte fick. En sak jag inte kan fatta är hur hitler kan hata några människor så mycket att man utrotar dom.






http://www.bergstrombooks.elknet.pl/hitlermakt.htm
http://www.so-rummet.se/content/nazisterna-tar-makten-i-tyskland
http://www.larshammaren.se/4_naztarmakten%20i%20tyskl.html
http://www.adjunkten.com/Hitler%20en%20lektion.pdf
http://1900talet.blogspot.se/2013/09/mellankrigs-tiden.html