onsdag 26 november 2014

Frågor om atomfysik


1.Vad är en atom?
Svar:
Allt omkring oss är uppbyggda med olika ämnen, och i dom ämnena finns det små partiklar som heter atom.

2.Vad är ett grundämne?
Svar:
Atomer kan innehålla olika många neutroner och protoner vilket ger den en unik egenskap. Det finns flera tusen grundämnen. Men det protonerna avgör ämnet.

3.Ungefär hur många grundämnen finns det?
Svar:118 

4.Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Svar: Protoner,Neutroner och Elektroner. 

5.Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Svar:
Proton - är positiv laddad och finns i atomkärnan
neutron - den är o laddad och finns i atomkärnan med protonen.
Elektroner - är negativa och kretsar runt i olika omloppsbanor.  

6.Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …
Svar:
Tomrum

7.Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Svar:
Väte

8. Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?
Svar: Allt beror på Protonen, Exempel väte har bara 1 proton och igen neutron medan.... 

9.Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
Svar: Dom har olika många neutroner, Den första har 1 p och 1 n men den 3 isotopen har 1 p och 3 n 

10.Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Svar: Det är när ett grundämne sänder ut strålning till exempel gamma,beta eller alfa strålning. Oftast är dom inte stabila utan söder faller och det gör så att det blir ett nytt ämne

11.Vad betyder ordet ”radio”?
Svar: Det betyder strålning 

12.Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
Svar: Man kan använda det när man sak bota/förminska cancer .Strålningen skadar cellerna vilket gör så att dom inte kan sprida sig i hela kroppen.

13.Vad menas med bakgrundsstrålning?
Svar: Det är den strålning som finns kvar efter big bang, strålningen finns överallt men är inte farlig eftersom att det är så lite. 

14.Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
Svar:Väte 

15.Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
Svar:Uran 

16.Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
Svar: Anrikning 

17.Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?
Svar:Det finns 3 kärnkraft verk men 10 kärnreaktorer 

18.Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Svar:  Att man kan bevara det i berg.

20.Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.
Svar: Fission är när atomer delar på sig. Man skickar uran så att atomerna delat på sig men fusion är när dom sätts i hop. Det blir mycket varmare och det är så solen fungerar.man har länge försökt göra kärnkraftverk på samma sätt men det går inte efter som att det är för varmt.

onsdag 19 november 2014

Frågor&svar No

1
a)Var ligger Nagasaki och Hiroshima?
Svar: Hiroshima är en hamn i Japan. Nagasaki är en stad som ligger i en ö som finns i Japan. Ön heter kyushu.

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945?
Svar: Jag tror att dom bomba just Hiroshima för att det är en väldigt makt ful stad som hade mycket militär. Dom tränade varje dag och dom visste redan att dom skulle bli bombade för att det vara bara dom utav dom stora/makt fulla städerna som inte hade bilvit bombade.
Jag tror att det är samma sak som Hiroshima  och för att dom hade väldigt många invånare.

2. 
a) Vad är kärnvapen?
Svar:Kärnvapen är mycket starkare än vanliga vapen. Kärnvapen betsår utav atomer som man får att dela på sig och det kalas för fission. Det finns också vätebomber men det fungerar inte på samma sätt utan vätebomber är väteatomer som sätts ihop till Helium vilket kallas fusion. Dom första som skaffa kärnvapen var USA och detta var 1945 i New York. Tyskland vann förstavärldskriget men Japan skulle  kunna fortsätta kriga eftersom att dom är ett väldigt makt full land. Och det var så att USA bestämde sig att släppa bomberna på Nagasaki och Hiroshima. Flera tussen dog utav olika skador och radioaktiv strålning. Sovjetunionen var det andra landet som skaffa kärnvapen efter detta så blev kärnvapen rät normalt och flera länder skaffa det, Till slut så skaffa man regler och efter det så har inte någon skaffat mer bomber. 

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Svar:Det blir ett stort lager utav rök och det blir skit varmt. Det blir som vågor som är väldigt starka.Inom några minuter så har flera tusen dött vissa utav värmen och vissa utav radioaktiva strålningarna. 


3.
a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
Svar:Jag tycker att det var både bra och dåligt, jag tycker att det var dåligt för att flera tusen som inte var med i kriget dog. Vist det är inte bra att någon dör men soldater som har gått med i kriget och dom vet att dom antagligen kommer dö eller bli skadade och därför tycker jag att det är bättre dom dör istället för barn och familjer som inte var med i kriget eller ville ha något med det att göra. Men på samma sätt tycker jag att det var bra för att andra världskriget sluta vilket var en bra sak och ifall dom inte skulle bomba skulle tusen utav personer ändån dö. Jag tycker att det var överdrivet att USA släppte 2 bomber. Även ifall dom ville ha makt så är det väll överdrivet att släppa två bomber. Jag vet att Japan inte tycket att dom hade förlorat men då tycker jag att USA borde vara smarta och fatta att ifall den första bomben "fat boy" gjorde så mycket och fick så många att dö så tycker jag inte att det var nödvändigt att döda mer.

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?



c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick? 

tisdag 11 november 2014

Andy Warhol

Fram sida 





























Om Andy Warhol

Andy Warhol är en konstnär och skådespelare. Han är född 6 Augusti 1928 och dog 22 Februari 1987. Andy var en utav 3 barn och dom var en väldigt fattig familj vilket gav problem. När han gick I 3 så blev han sjuk. Han fick danssjuka vilket fortsatte till scharlakansfeber. Han låg I sjukhus länge och under tiden så lyssnade han mycket på radio och målade.
1945 börja han I högskola och där gick han I 4 år han fick examen och samma år så flytta han med sin vän från skolan till New York. Han fick jobb som reklamtecknare.

1963 sluta han med allt och börja istället att måla och specialiserade sig I popkonst. Han var känd för att måla popkonst. Popkonst är när man målar saker som alla vet och är mycket använt utav oss Människor. Exempel som tomat sås eller Marilyn Monroe. Många kanske inte fattar varför han måla som han gjorde. Men efter att man har kollat på alla hans bilder och läst om han så fattar man att han var en väldigt smart man. Han måla saker som vi människor visste vad det va vilket jag tror lockade fler kunder eftersom att ifall man vet vad man köper så är det roligare. Marilyn Monroe var väldigt känd människa och hade väldigt många fans vilket gjorde så att han fick mer kunder som ville köpa han konst inte bara hans fans utan hennes också.

1968 blev han skjuten utav Valerie Solanas för att hon hade skrivit en pjäs vilket hon ville att han skulle läsa som han gjorde. Men efter som att han inte tycket att den var så bra så kontakta han inte henne. Hon blev arg och när hon fick kontakt med han så fråga hon varför han inte hade ringt och han sa att han hade tappat bort hennes papper vilket hon ville få pengar för men det tyckte inte han. Hon blev väldigt arg och sköt 3 skott mot han men bara träffade 1. Hon försökte också skjuta han managers fru men pistolen hackade till sig. Andy kom aldrig tillbaka helt från skadorna men han blev bättre. Andy dog när han var 58 år utav att han hade opererats och efter det så fick han hjärtfrakt och han fick problem med lungorna vilket fick honom att dö.
1968 så var han är I Sverige och hade en konst visning

                                                   Konstbildsanalys 






I denna bilden ser jag en känd skådespelare som heter Marilyn Monroe.Min blick fastnar på hennes ögon för att jag tycker att hon verkar ledsen men hon ler ändan. Jag tror att hon försöker dölja något som har hänt. Bilden gjordes 1967 vilket var 5 år efter att hon hade dött. Jag tror att han målla henne innan hon dog vilket kanske är anledningen till att hon är ledsen. Marilyn Monroe dog utav över dos utav Barbiturater vilket är en gammal sömn och ångest medicin. Man vet inte än ifall det var hon som döda sig själv eller ifall någon mörda henne.
Jag tror att jag kommer att tänka på vad som har kunnat hände för henne och varför hon tog överdos. Jag tycker att sånt är intressant för att man vet inte hur dom tänker så det är väldigt svårt för oss andra att fatta och I detta fallet så kommer vi aldrig att få reda på vad hon tänkte på för att hon är död. I denna bilden är det bara Marilyn Monroe men han har också gjort andra kända människor. Bilden heter hot Pink och den är gjord utav Andy Warhol. Jag tror inte att jag skulle ändra namn på bilden för att jag tycker att namnet passar för att han har med mycket “hot pink” I bilden.