måndag 14 oktober 2013

sammanfattning

Här har jag,donika och amanda skrivit om charls darwin
                         charls darwin

År 1809 så föddes en vetenskapsman som heter Charls Darwin, Hans pappa ville att han skulle bli en läkare fast han ville bli en vetenskapsman. När han var ungefär 30 år så åkte han med en båt som heter “the begel” han var borta i 5 år. Han komma till ett ställe  som  heter galapagosöarna så att han kunde studera djur och växter. Han lärde sig väldigt mycket  om djur och växter så att han kunde skriva en bok. Boken heter “om artenas uppkomst” och den handlar om djur och växter, den handlar också mycket om vart vi härstamar ifrån och att vi kommer från aporna en gång i tiden.Darwin ville skriva boken för att ville vissa sin teori för världen. Han fick väldigt mycket dåligt kritik och han bråkade mycket med kyrkan.
Dom trodde inte på han för att dom trodde att gud har skapat allting, så dom hånade honom genom att måla han som en apa, och tyckte att han hade fel.


Charles Darwin teori
I naturen finns det många varelser och organismer som lever. Nu i naturen finns det massor  av blommor. Vissa blommor får frön och vissa blommor får hjälp av humlor. De blommor som får frön får oftast många frön och det kallas överproduktion. Djur och blommor vill ha så många barn/frön för att man vet att alla kommer inte att överleva.
 Alla överlever lever inte  för att alla anpassar sig  inte efter sin miljön.  Många djur konkurerar med varan. Det kan bero på många saker mat, hona eller sitt revir. T.ex som lejon dom konkurrerar om hur stor mark dom äger och ifall det kommer en rival som försöker ta över det måste dom försvara det och vinna ifall dom vill behålla sitt revir och fortfarande vara härren på täppan. Alla djur måste anpassa sig för att kunna leva.  Vad gäller anpassing, jo djuren anpassar sig efter sin miljö och det gör dom för att kunna gömma sig för antingen fiender eller byten så att dom ska kunna äta sig mätt eller gömma sig när fienden närmar sig. Giraffer överlever för att de har inga fiender och dom har sina muskelösa ben och hals att försvara sig med, den ända stora faran är nog oss. Människan. Variation alla vi människor är lika har 5 fingrar och ett huvud men man kan alltid se skillnaden


Bevisen för evolutionen

Det finns många olika bevis på att Charles Darwins teorier är sanna. När han var på  Galapagosöarna stötte han på många olika sorters arter på olika finkar, alla hade samma drag men alla hade olika näbbar. Darwin undersökte saken och förstod sedan att dom alla bodde på olika ställen och fick tag på olika sorters mat, vissa kunde bara äta nötter och frön medans andra hade förmågan att fånga insekter och larver, vissa använde till och med redskap för att få vad dom ville ha. Dom hade annpassat sig. Charles Darwin berättade om det i sin bok och det är ett bra bevis på att hans teorier var sanna och att det naturliga urvalet verkligen finns där ute, t.ex. rävar, rävar som bor här är vi vana vid att se med en vacker röd päls och svarta tassar men på nordpolen är alla rävar vita, en röd räv hade aldrig kunnat överleva med röd tunn päls så istället annpassar dom sig för omgivningen och skapar en varm tjock päls om är vit som snö.

Ett annat bevis för att darwin inte är helt ute och reser är att när vi människor upptäkte attdet fanns massor av gamla ben vissa var små och andra var

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar