torsdag 17 oktober 2013

skriet från vildmarken

                   Skriet från vildmarken 


jag valde detta stycket 
"han hade en gång för all lärt sig att han inte kunde stå emot en man med en påk han hade lärt sig en läxa och skulle inte glömma den så länge han levde"

Jag valde detta stycket för att han blev väldigt ner tryckt och det tycker jag är fel. Han blev misshandlad men han kände säg endon nertryckt. Jo han var en hund men tänk om det skulle vara en människa, man blir väldigt ledsen och sårad. Jag tycker att det är fel även om det är en hund man ska inte trycka ner någon eller slå någon.

måndag 14 oktober 2013

Industriella revolutionen

                  Industriella revolutionen




industriella revolutionen var under hela 1800 talet det börja lite tidigare 1776 fast man säger att det börja 1800 talet. Det börja koma på saker hur man kan använda maskiner. Allt börja med ångmaskin och textil, textil var att man börja använda tyg och göra kläder och då kom dom på Spinning Jenny och det var att tyg maskinerna gick snabbare och man han göra mycket mer. Det blev mycket lättare med jordbruket, man kom på att man kunde använda maskiner till att skörda och att plocka växter/grönsaker. Dom kom bara på mer och mer och på slutet utav 1800 talet så kom dom på bilar och flygplan som var väldigt stort och nytt för dom.



                                egna tankar 


sammanfattning

Här har jag,donika och amanda skrivit om charls darwin
                         charls darwin

År 1809 så föddes en vetenskapsman som heter Charls Darwin, Hans pappa ville att han skulle bli en läkare fast han ville bli en vetenskapsman. När han var ungefär 30 år så åkte han med en båt som heter “the begel” han var borta i 5 år. Han komma till ett ställe  som  heter galapagosöarna så att han kunde studera djur och växter. Han lärde sig väldigt mycket  om djur och växter så att han kunde skriva en bok. Boken heter “om artenas uppkomst” och den handlar om djur och växter, den handlar också mycket om vart vi härstamar ifrån och att vi kommer från aporna en gång i tiden.Darwin ville skriva boken för att ville vissa sin teori för världen. Han fick väldigt mycket dåligt kritik och han bråkade mycket med kyrkan.
Dom trodde inte på han för att dom trodde att gud har skapat allting, så dom hånade honom genom att måla han som en apa, och tyckte att han hade fel.


Charles Darwin teori
I naturen finns det många varelser och organismer som lever. Nu i naturen finns det massor  av blommor. Vissa blommor får frön och vissa blommor får hjälp av humlor. De blommor som får frön får oftast många frön och det kallas överproduktion. Djur och blommor vill ha så många barn/frön för att man vet att alla kommer inte att överleva.
 Alla överlever lever inte  för att alla anpassar sig  inte efter sin miljön.  Många djur konkurerar med varan. Det kan bero på många saker mat, hona eller sitt revir. T.ex som lejon dom konkurrerar om hur stor mark dom äger och ifall det kommer en rival som försöker ta över det måste dom försvara det och vinna ifall dom vill behålla sitt revir och fortfarande vara härren på täppan. Alla djur måste anpassa sig för att kunna leva.  Vad gäller anpassing, jo djuren anpassar sig efter sin miljö och det gör dom för att kunna gömma sig för antingen fiender eller byten så att dom ska kunna äta sig mätt eller gömma sig när fienden närmar sig. Giraffer överlever för att de har inga fiender och dom har sina muskelösa ben och hals att försvara sig med, den ända stora faran är nog oss. Människan. Variation alla vi människor är lika har 5 fingrar och ett huvud men man kan alltid se skillnaden


Bevisen för evolutionen

Det finns många olika bevis på att Charles Darwins teorier är sanna. När han var på  Galapagosöarna stötte han på många olika sorters arter på olika finkar, alla hade samma drag men alla hade olika näbbar. Darwin undersökte saken och förstod sedan att dom alla bodde på olika ställen och fick tag på olika sorters mat, vissa kunde bara äta nötter och frön medans andra hade förmågan att fånga insekter och larver, vissa använde till och med redskap för att få vad dom ville ha. Dom hade annpassat sig. Charles Darwin berättade om det i sin bok och det är ett bra bevis på att hans teorier var sanna och att det naturliga urvalet verkligen finns där ute, t.ex. rävar, rävar som bor här är vi vana vid att se med en vacker röd päls och svarta tassar men på nordpolen är alla rävar vita, en röd räv hade aldrig kunnat överleva med röd tunn päls så istället annpassar dom sig för omgivningen och skapar en varm tjock päls om är vit som snö.

Ett annat bevis för att darwin inte är helt ute och reser är att när vi människor upptäkte attdet fanns massor av gamla ben vissa var små och andra var

fredag 4 oktober 2013

v.40 bokupgift

Vi har läst en bok som heter 62 dagar och är skriven av Cilla Nauman.
Huvudpersonerna är tom och hans bror Bror och  Lassemis.
Tom var en kille som bor med sin mamma, pappa och bror på sommaren så bor dom på landet men annars så bor dom inne i stan. Tom brukar vara med sin bror och hans vänner som är större en han, så att Tom brukar göra dåliga saker med dom.
Dom brukar tycka att Lassemis är konstig han brukar förfölja dom och det tyckte dom var jobbigt tills han dog. Då så brukar dom ångra vad dom har gjort.
En dag när killarna var ute med deras mopeder så åkte dom förbi babartältet, dom gick av mopederna och tände eld vid grusväggen som såg ut som ett kors och sprang i väg. Dom blev polis förhörda och kom i mycket truppel. Efter det så blev Tom sjuk och en dag när han vakna så var hans pappa och bror borta hans mamma grät och han undra vad som hände först så svara hon inte men efter en stund så gav hon Tom en tidning som lassemis var med i han läste och det ståg att lassemiss är död......
han blev väldigt

onsdag 2 oktober 2013

v.40 veckans nyhet

i tisdags så har USA och Iran pratat i telefon för första gången på 35 år.
Det var Irans president som hade velat prata med obama innan han lämna USA. Dom prata om Irans kärnprogram. Obama sa att dom vill lämna deras svåra historier bakom sig.
Båda länderna vill ha en snabb lösning på kärnproblemet


jag tycker att det är bra att USA och Iran pratar för att det var så länge sen och att dom kan ta hjälp av varandra. Jag tror att dom tog till backa kontakten för att USA vill att Iran ska släppa ut saeed abedini som har varit i fängelse i ett år, eller så kan det också vara att USA inte vill att Iran ska vara på Syriens sida så om USA och Iran börjar prata så kommer Iran kanske ställa sig på USA sida eller ingens alls vilket är bra.

http://www.varldenidag.se/nyhet/2013/09/30/Obama-uppmanar-Irans-president-att-slappa-fangslade-pastorn-Abedini/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17559676.ab

En resa jag aldrig glömmer!

                         

När jag trodde att min USA resa nått till sitt slut, och min ända chans i livet att få intervjua Abraham Lincon var förbi. Blev förförd till ett fängelse och där väntade mitt livs överraskning.


Jag åkte hela vägen till USA,det tog hela 3 veckor med segelbåt men det kändes som en evighet och att jag aldrig skulle komma fram. Jag hade bestämt mig för att åka hela vägen till USA för att intervjua min förebild Abraham Lincoln. Båten var väldig trång och mörk,jag var rädd för att smittad av alla sjuka barn som fanns på båten. Jag var så tacksam att jag klarade den långa resan och när jag steg av båten möttes jag av värme och solen sken starkt. Jag log stort för mig själv och väntade på att min hästskjuts skulle komma. 

Nu väntade mig ännu en lång resa till Springfield där Abraham bodde,det tog två dagar och det var regniga kväller och soliga dagar. När jag kom fram till  så blev jag fången av en grupp soldat för att jag fråga om dom kunde säga vägen till Abraham Lincoln hus,jag tror att dom trodde jag ville skulle honom något dåligt så dom tog mig till ett  fängelse. Jag blev väldigt ledsen för att jag missade min intervju. Fängelset var väldigt smutsigt och mörkt,det luktade gammalt svett och det var kalt.När jag kom till min cell så såg jag att jag delade cell med en man. Han hade väldigt mörkt hår. 

Jag kollade på han länge tills han tillslut vände sig om och så såg att han hade stora ögon och svarta ringar under dom, antagligen utav den sömn lösa kvällen och då märkte jag att det var Abraham Lincoln. Jag blev väldigt förvånad och glad och undrade varför han var i fängelset. Jag tog mod och satt mig bredvid han och efter en stud vågade jag fråga han frågor



- varför blev du känd?
jag var USA rebubikanska president, och jag engagerade mig i slav fångan


- varför engagerade du i slav fångan ?

för att jag tycket att det var fel och det var en stor grej.  Jag själv tycker att alla är lika mycket värda och det var därför det blev så viktigt för mig att ändra på skaken.


- varför ville du bli president?
jag hade en svår barndom så jag ville styra ett land och göra det bättre för barn, så att dom kan gå i skola och ha ett bättre land.

- hur var din barn dom?

min barn dom var väldigt svår och jobbig. jag gick inte i skola och min mamma dog när jag var 9 år.  



Efter två långa dagar i fängelset så släppte dom äntligen mig, jag var trött men samtidigt glad eftersom att jag fick intervjua Abraham Lincoln. Den ända frågan jag inte frågade var vad han egentligen gjorde i fängelset. Jag vågade inte eftersom att jag var rädd att det skulle förstöra min intervjua. Under tiden jag åkte med min häst och vagn så tänkte jag på hur stor min upplevelse skulle bli i Sverige. Exakt som förra resan så var det regninga och kalla kvällar  och soliga dagar.
Jag längtade till båten för att det var varmt men jag mindes dom sjuka barnen och dom gamla människorna som man fick kasta över bord för att dom dog.


När jag steg på båten så var det lika trångt och mörkt som förra gången jag måste ha kommit på samma båt igen. När jag kom tillbaka till min lilla by  så var jag överlycklig  jag hade varit i USA och intervjuat min idol abraham lincoln.

När jag hade skrivit klart allt och var på väg att publicera den i  tidningen så tänkte jag efter en stund, jag tänkte på vad folk skulle tycka. Men tillslut så kom jag på att jag hade ett utav minna roligaste dagarna i mitt liv även om vissa vart svåra så fick jag intervjuva  min idol och det var det alt värt. Jag var väldigt glad när publicera den i tidningen och folk kom upp till mig och sa att det var ett bra reportage.Jag var väldigt stolt över mig själv.