onsdag 24 september 2014

Fjärde riket

                                                      Lektion 1

Skriv en sammanfattning om vad som har hänt i boken.

Vi har börjat läsa en bok som heter "Fjärde riket". Den handlar om en tjej som heter Blenda som är 15 år. Hon ska börja i en ny klass. Denna klass är väldigt uppdelad,dom har många små grupper i klassen. Blenda blir snabbt en utav dom "töntiga". Nove som är en utav dom coola i klassen har en flickvän som heter Hedvig. Hedvig är en väldigt kaxig tjej som behandlar alla förutom hennes vänner illa. Blenda hänger en hel del med en tjej som heter Lena-Stina-Dahl men blir kallad LSD. Hon är en "töntig" tjej som aldrig säger i mot.
Hittills tycker jag om denna boken.





                                                       Lektion 2 

Vad kommer att hända i klassen och mellan personerna tror du? 

Jag tror att Blenda kommer att försöka bli vän med fler i klassen vilket kommer få henne till en högre status i klassen. Jag tror att Hedvig och Nova kommer att göra slut för att det låter som om dom börjar tröttna på varandra men är ihop för att vara populär Jag tror att  Nova kommer börja prata med LSD. Jag tror att LSD kommer få ett bättre liv, kommer våga prata mer med folk och kanske våga säga i mot exempel Hedvig. Jag vet




                                                       Lektion 3 

Välj ett textstycke ut boken och skriv dina egna tankar 


Vi har valt detta "hon pressar händerna i fickorna. Låter pekfingret glida över den hårda metallen. Hänglåset. Det som hängde på skåpet i hennes förr skola. det är format som en röd blixt och hon har till och med fått komplimanger för det. Inte med ord,men på det där tysta sättet .Det som man märker genom att de populära plötsligt har likadana blixtrar på skåpen. Tydligen fick det henne att känna sig lite bättre till mods. "Thank you! you are the best audiecent in the world"

Vi valde detta för att Blenda alltid har varit en tjej som är utanför och jag tycker att det är dåligt att folk inte säger det till Blenda "face to face" för att jag tror att Blenda skulle vara gladare och ha mer säkerhet i sig ifall folk skulle prata med henne och ge henne komplimanger. Jag tycker och hoppas att Blenda skiter i Hedvig för att hon är en väldigt kaxig tjej och hon inte är en bra person som Blenda borde vara med.




                                                     Lektion 4 

Ta reda på vad tredje riket är och skrev om varför du tror att boken heter fjärderiket


tredje riket är när hitler tyckte att alla som pratar tyska eller är tyskar skulle vara en sak. Hitler har alltid gillat teater. När han var liten så brukar han älska kejsare och galilé. Den handla om en man som ville att alla skulle tro på kristendomen och att alla ska kriga. Jag tror att det är där hitler har fått sina ider för att han tyckte också att alla skulle vara tyskar och han använde alltid våld.

Jag tror att boken heter "fjärderiket" just för att Hedvig alltid bestämmer och vill ha allt på sitt sätt men det kommer Blenda och LSD bli trötta på och villa ändra på genom att använda saker från hitler eller  från pjäsen kejsare och galilé


                                                    Lektion 5 

 Välj en låt och skriv om varför du tycker att den passar till vad du har läst

Vi valde låten "Tonight tonight".  Jag tycker att denna låten passar bra just för att Blenda också har jobbiga dagar men kanske inte på grund av killar men att hon ändan försöker att vara glad. Jag tycker att det både är bra och dåligt att alltid vara glad. Det är dåligt för att Blenda inte vill att folk ska se henne ner för att hon kommer tro att dom tror att hon är svag men det är inte bra för att hon kommer inte klara det länge utan kommer falla i hop. Jag tror att Blenda har många saker hon tänker på exempel hennes pappa och mamma, skolan och att hon inte vill vara en "tönt" i skolan.
Jag tro inte att Blenda skulle gå och dricka och ha fest för att hon känner ser som hon gör vilket är bra för att jag tror inte att det hjälper kanske i en dag efter som att man inte tänker på det men jag tro att det bara att det blir jobbigare desto längre hon väntar


https://www.youtube.com/watch?v=QzlNFcT2aOE






                                                    Lektion 6

Varför tror du att så många rösta på hitler 1930talet ?

Jag tror att så många rösta på Hitler för att han prata på ett bra sätt, han fick fram allt på ett bra sätt. Hon fick alla på sin sida genom att han prata hela tiden inför folk och hon prata mycket om att Judarna tar deras jobb och att dom förstör deras land. Jag skulle själv inte kunna rösta på han men jag kan förstå att folk röstar på han för att han prata på ett så bra sätt.
Jag tycker att detta påminner mycket om Sd, Dom syller också på att invandra förstör landet och tar alla jobb men Sverige skulle inte vara det samma utan oss invandrare. Jag tycker att vi är en stor sak i Sverige och det tror jag också att Judarna var för Tyskland. Jag tror inte att det kommer gå så långt men det är alltid bra att stoppa det innan det gå för långt. 



                                                   Lektion 7


"En iskall känsla av panik sköljer över Blenda när hon ser de skrynkliga byxbenen som leder upp mot en kulformad mage. Rektorn."



Substantiv - känsla,Blenda,byxbenen,mage,rektorn,får,ord,bitar,kroppen 


Adjektiv - skrynkliga,kulformad 


Verb - sköljer,ser,leder,får,är,kommer,brister,spricker, panik 


Räkneord - en,ett,tusen 


Pronomen - hon,de 


Adverb -inte,fram,hela,så,hårt,helst 


Prepositioner - över,upp,mot 


Konjunktioner - av,att,när,som,i 


interjunktioner 

                                                  Lektion 8

Hitta 10 svåra ord och skriv vad dom betyder 

Gavel - sidan på huset 
omslutar - man täcker något




                                                   Lektion 9

Presentera en av huvudpersonerna i boken och skriv en sammanhängande text 

Jag valde att skriva om Blenda. Blenda har rött hår och jag tror att hon har bruna ögon. När jag läser så ser det ut som om att Blenda är smal och har oftast på sig enkla kläder.Hon är också väldigt blek. Blenda är väldigt bra på att argumentera men inte lika bra på att komma in i en grupp och vara med vilket jag tror att hon försöker i den nya klassen.Blenda är 14-15 år och bor i en lägenhet med sin mamma och lille bror. Hon bor inte med sin pappa för att han flytta till London med sin nya familj. Blenda tycker inte en tjej i hennes klass som heter Hedvig. Hon tycker inte om henne för att Hedvig är en väldigt kaxig tjej och vill ha allt på hennes vilket Blenda har fått nog utav så hon,LSD och penny som brukar vara Hedvigs vän spelar in en video och spelar upp för hela skolan vilket senare gör så att dom får problem.




                                                 Lektion 11

Vem i boken skulle du vilja vara vän med ?

Jag tror att jag skulle kunna vara vän med LSD, för att jag tror att hon bryr sig mycket om vad folk tycker och vill alltid folk bästa. Jag tycker att det är väldigt bra att hon inte bryr sig om att hon kanske inte är med i den "populäraste" gruppen vilket jag tycker är väldigt starkt utav henne. Jag gillar LSD för att jag tror att man kan prata med henne och att hon kommer lyssna och ge bra svar. 

                                                Lektion 12

Skulle det som händer i boken kunna hända på riktigt? Motivera ditt svar. 

Jag tror att vissa saker skulle kunna hända men inte alla. Jag tror att mobbnings skulle kunna hända här men inte till den graden efter som att jag tror att vi har bra lärare här och att dom skulle stoppat inan något för stort skulle hända. 






                                                Lektion 13


Huvudpersonen får ta med sig fem saker till en öde ö. Vad packar han eller hon ner och varför?

Jag tror att LSD skulle kunna ta med sig Vatten för att man kan inte leva utan vatten jag tror också att hon skulle ta med sig tändstickor eller något liknande så att hon kan tända eld och laga mat och hålla sig varm med.Hon skulle nog också ha med sig kläder efter som att det antagligen kommer regna. Jag tror också att han skulle ha med sig ett sånt kit som har typ plåster,bandas och saker som man kan hjälpa sig själv med. Och det sista hon skulle ha med sig är en kniv. 


                                              Lektion 14 


Leta upp fem pronomen och fem prepositioner ur texten på sidorna 220-225

prepositioner - på,av,för,mot,från
Pronomen - Den, det, dom, han,hon  

                                         Lektion 15


Diskutera en stor händelse i boken och skriv med 5 meningar 


1. Hjälper elever genom att göra något bra.
2. Dom blir populär och får makt.
3. Dom använder dumma anledningar.
4.
5.

                                            Lektion 16


Diskutera fram 5 saker som symboliserar boken 
1.makt
2.mobbning
3.Familj
4.Känslor
5.Mobil

                                             Lektion 17

Över hur lång tid sträcker sig handlingen i boken?
Jag tror att det gör det i 2 till 5 månader. 



                                            Lektion 18


Formulera tillsammans med din läskamrat en lämplig fråga att ställa till huvudpersonen.
Varför är det så viktigt för dig att bli populär?


                                              Lektion 19




Vad är ett verb?
 Verb är något man gör så som hoppa,springa och köra 

Vad heter verbets grundform?
 infinitiv

Vilka är verbets tidsformer (tempus)? 
presens, imperfekt, perfekt pluskamperfekt, futurum konditionalis

Vilka är verbets tema former?
Nutid,dåtid och framtid

Plocka ut fem verb från boken. Böj verben i de fem tempusformerna?

Presens                      Imperfekt                  Futurum                    Perfekt:            Pluskvamperfekt

Slå                               slog                               slå                             slåt                        slåt 
göra                             gjorde                          göra                           gjort                     gjort 
Nicka                            nickade                       nicka                        nickat                   nickat 
stänga                         stängde                        stänga                      stängt                    stängt 
säga                              sa                                   säga                        sagt                        sagt              


                                               Lektion 20

Påminner någon av berättelsens personer om någon du känner? På vilket sätt?
Jag tror inte att den påminner om en person direkt men vissa saker kan jag se. Denna person påminner om Blenda och Lsd, en rätt konstig blandning men kan funka i bland. Men denna person  är rätt så blyg utav säg och är rätt tillbaka dragen men endån en väldigt bestämmande  person på samma sätt. Hon tror att hon är allra bäst på allt hon gör och hon trycker ner personer men det tror jag inte att hon själv märker. Självklart så finns det bra saker i en person också. Dom hon känner är hon annorlunda mot då hon behandlar dom mycket bättre.

                                                Lektion 21 




Välj ut en mening från sidan 330, ta ut satsdelarna ur meningen...

Hon tycker om Ängholmsskolans bibliotek.
 s                    p                              a-o                                        advl 

                                                Lektion 22


Varför skriver Bella "Get me away i dying" på skåpen?

Bella kände sig ner tryckt och visste inte vad hon skulle göra. Hon hade många känslor och visste inte vad hon skulle göra med dom. Jag kan fatta att hon hade det svårt eftersom att alla trycker ner henne hela tiden och hon inte har några vänner. Man kan förstå att hon kände sig som hon gjorde för att om någon/några är taskiga och håller på med dig och du inte har någon att prata med klart man mår dåligt. Visst alla kanske inte kommer till den graden och skär sig men jag är säker på att alla mår dåligt.

                                                Lektion 23


Varför ska man läsa den här boken? Ge två argument.

Jag tycker att man ska ha denna boken som en högläsnings bok för att den är intressan kanske inte i börja men den blir det. Jag tycker att denna boken passar speciellt till äldre ungdomar exempel 14-15 åringar för att det händer så mycket hela tiden. Denna boken handlar mycket om att alla är lika mycket värda och hur man ska respektera varandra för den man är. Detta tror jag inte att unga barn kan göra då man inte tänker på detta och reflekterar inte boken lika bra som vi gör. Jag tycker att det är bra för barn att man gör uppgifter ofta eftersom att det ger en tid till att tänka på vad som händer.






























.

torsdag 18 september 2014

Vindkraftverk

Vindkraftverk eller kärnkraftverk, Förnybar energi eller icke förnybar energi. Det går mycket debatter om detta inom poletiken, Är det bra eller inte. Vindkraft borde avvecklas tycker jag. Vi får knappt energi ifrån det och det är väldigt dyrt.

Detta anser jag är ett stort problem,vindkraftverk ger inte mycket energi och därför borde vi inte slösa våra pengar på det. Under 2012 hade vi 2800 vindkraft verk i Sverige och det motsvarar 5% av all el vi använder. Är det verkligen värt det? För inte så länge sen ville man bygga upp x antal vindkraft verk i skrea strand. Jag säger nej till detta då, jag tycker det förstör miljön, det är fult enligt mig. Det stör även eftersom det låter högt. Skrea strand borde vara en plats man kan njuta av. Jag tycker personligen inte att kärnkraft verk är så bra heller. Det har hänt ett antal olyckor, vilket har lett till stora katastrofer. Men jag föredrar kärnkraft över vindkraftverk för att det ger oss 40% av all el. Därför borde kärnkraften stå kvar. Vi har 3 kärnkraft verk i Sverige Forskmark,Orskarshammn och Ringhals.

Ifall vi tänker på djurlivet, tänk på alla fåglar som dör. Under 2010 dog 5 000 fåglar
tack vare vindkraftverken. Idag finns det fler vindkraftverk än det fanns 2010, så fler fåglar dör idag.Fåglar drabbas hela tiden utav det vi gör. 5 905 000 fåglar dör i Sverige på grund av oljeutsläpp,jägare,fönster rutor och trafik olyckor.
Jag tycker inte att det är okej att så många fåglar ska behöva dö på grund av att vi ska få el.


Vindkraftverk borde då avskaffas i Sverige på grund av bland annat fågel döden,det ser fult ut och för lite el.








Källor:



torsdag 11 september 2014

Bättre hälsa för ungdomar



Många skolar måste dra ner på lektioner och då blir det oftast idrott, frågan är varför?

Många lärare och föräldrar klagar på att elever har daton och mobilerna för mycket och att vi kommer att ha problem med ryggen när vi blir äldre. Men varför drar ni då ner på idrotten. Idrotten är det ända ämnet vi rör oss på. Vi har det 2 gånger om veckan. Det är många elever som inte vill vara med på idrotten för att dom tycker att det är pinsamt eller för att dom jämför sig själva med andra som kanske har finare kropp eller orkar springa mer .Men ifall man tänker efter så kan man  jämföra sig på alla ämnen.Exempel  matte, Engelska och svenska. Ifall jag kämpar mer ett E och en i min klass kanske har A, så klart jag jämför mig och tycker att jag är dålig. Vi har alla dessa ämnen i skolan för att dom är bra för oss och vi skulle inte haft ämnen som vi inte behöver.

Idrott är inte bara bra för dig hälsa utan man mår bra utav det också, Man känner sig piggare och mår friskare. Allt mer ungdomar börjar att skippa idrotten för att dom inte tycker att det är kul eller för att dom inte tror att dom behöver det och detta tycker jag är fel för att idrott är väldigt viktigt för oss.
Jag kan fatta att man inte bara kan ändra detta problem så snabbt men man kan göra det med små steg. Istället för att sitta inne och läsa på varje ämne kan vi gå ut och lära oss eller få små bensträckare så att man kan gå ett varv runt skolan. Ungdomar får problem med ryggen och gå upp i vikt. Jag tycker att vi ska ta tag i detta nu innan det blir försent