tisdag 26 maj 2015

Min slöjd uppgift



En topp 


Här är en skiss på en pleplum topp som jag tycker var fin.Detta är den toppen som jag först fundera på att göra.Jag har  en liknande i linne i en tröja och det är där jag fick iden i från. Detta då jag tycker min tröja är lite tråkig och föreställde mig  en sommrig tröja med en  fräsch färg. Detta har  bidragit till att jag valde vitt, detta då vitt blir fint till alla färger och ser sommrigt ut enligt mig.
 Jag tänkte använda mig utav  ett material som var elastiskt då jag tror det skulle bli enklare att få till volangerna i nederdelen som jag var väldigt nyfiken på att testa göra.  Efter ett tags funderande över hur jag skulle göra dessa volangerna så känndes det som om det skulle ta väldigt lång tid att få toppen att se ut om jag vill. Det var även många i klassen som gjorde toppar så jag ville vara lite unik och göra något annat.




En klänning 


Jag ändra mig ganska fort så jag ville ha ett mer praktiskt plagg. Därför började jag sedan design på en maxiklänning. Detta då jag mest använder mig utav klänningar och kjolar till vardags. Jag har själv många klänningar i chiffong och det är för att det är ett väldigt bra tyg speciellt på sommaren, Men även för att  chifffong material ser elegant och lyxigt ut. Jag tycker även att klänningen får en fin form och ett fint fall när det är chiffongmaterial tillskillnad ifrån bommullstyg. Chiffong består utav silke och rayon.Efter som chiffong inehåller silke så får man inte tvätta med högre än 30 -40 grader. En viktig sak att tänka på är att man inte ska använda sig utav sköljsmedel.





Min svarta Maxi cardigan 


Jag valde att göra en svart maxi cardigan för att jag gillar att använda sådana. Jag tycker att dom är enkla att stayla och passar på alla. Det kan både se uppklätt och vardagligt.
 Jag använde mig utav chiffong tyg vilket jag har gjort förut med en kjol. Jag valde chiffong tyg till cardiganen för att det är sommar snart och chiffong är tunt och enkelt så man kan slänga den öven typ en klänning. Det är även transparenet vilket jag tycker är fint och det ser mer uppklätt ut.
Jag valde just en cardigan för på sommaren har j
ag ofta klänningar och efter som det oftast blåser i sverige behöver man något över och då kommer en cardigan bra till hands. Cardiganen är inte bara praktisk utan väldigt fin också.






Cardigan i olika mönster 


Jag målade även min Cardigan i tre mönster för att hitta den jag gilla mest. Detta var kul och man var tvungen  att vara kreativ för att hitta några mönster som passa en. Jag ville egentligen ha en cardigan med ett coolt mönster på så att den inte bara är en färgad men efter att jag kolla i våra kataloger där vi ska beställa ifrån fick jag nöja mig med dessa. Detta är ett exempel på ett mönster jag gärna skulle villa ha







































Jag fick först ta mått på längden av minna armar och från axeln ner till knäna för att se vilken storlek jag behöver. Detta då jag ville ha en lång cardigan då det är modernt och fint
När jag har hittat rätt storlek fick jag hitta en mall som liknar min model. Detta var svårt och ingen modell föll mig i smaken då jag letade efter en modell på en cardigan som var lång och öppen, samt inte har knappar.

Efter en stund funderande så valde jag att ta en jackas modell. Detta då den påminde om min cardigan och jag tänkte att jag kunde göra om den, så att jag kunde designa min cardigan utifrån min orginalskiss. Det fanns dock nackdelar med  jackmodellen. Detta då den inte hade den formen som jag ville ha. Jag var ute efter en form som inte var figursydd med inte heller oversize utan något mittimellan. En form som framhäver min egen form men som inte sitter åt så mycket. Jackmodellen hade en ganska löst sittande form vilket jag verkligen inte ville ha och det är för att det är en jacka, en jacka har oftast tjockare matriall som tar upp mer plats men efter som jag använde mig utav ett så tunt tyg så blev den för stor .

Jag löste problemet med att den var för lös i formen genom att klippa bort ett par centimeter och därmed göra den figursydd.  När jag hade ritat av model i rätt storlek fick jag klippa ut den. För att kunna klippa ut tyget från modellen måste man först lägga till sömsmål och det gör man för att när man syr så kommer man annars att sy på tyget man behöver och cardiganen kan bli för liten.

Det var extra svårt med detta tyget för att det rör på sig väldigt mycket och eftersom det är så tunt så ser man inte linjerna man målar bra. Detta leder till att man kan klippa fel och  cardiganen blir mindre i storleken.

Jag kände att jag ville utmana mig själv lite och därmed lägga till ytttligare ett moment på min cardigan. Jag skulle  göra fickor.Jag ville ha enkla stora fickor på sidorna för att det både är praktiskt och fint.  Jag har aldrig tidigare gjort fickor så det blev en någonting nytt för mig.

Därefter fick jag prov sy för att mitt tyg är så tunt och rör sig mycket kan det vara svårt att sy. Jag träna och fick känslan för det snabbt.  Det som kändes annorlunda ifrån de andra tygerna som jag i de tidigare terminerna använt var att det inte var lika stabilt och det var enkelt att sy fel och svårt att åtgärda. Jag syde inte med en vanlig symaskin utan använde mig utav en speciell. Denna maskin består utav 4 trådar och var extra bra för mig efter som mitt tyg hela tiden..... och ifall man använder sig utav denna så klipps det bort och kanterna blir fina och raka.

Jag börja sy på sidorna men det uppkom ett problem. När jag sydde blev det inte som det brukar.  någon hade använt den efter mig så var pedalen uppe och det kolla jag inte utan börja sy. Det blev fel och jag var tvungen att klippa bort en bit och sy om igen. Det är synd eftersom det påverkar min cardigans storlek och jag har lärt att jag alltid ska kolla pedalen.
Jag har inte hinnit sy på armarna en utan hoppas att jag hinner det nästa vecka och blir klar innan vi slutar annars får jag ta med den hem och göra klart.