onsdag 22 oktober 2014

Anteckningar från filmen

Atombomb
Början på nytid Partiklar bomb,regnar ner
Maries dotter Irene,skapa radio,skjuta på ämnen så dom blir tyngre
1620 år tills radioaktiviteten är helt borta

tisdag 21 oktober 2014

ordlista (14/10) V.42

radioaktivitet  - Radioaktiv strålning kommer från atomkärnor som inte är helt stabila och kan sönderfalla och det är då det skickas ut strålning


alfastrålning - är när det skickas ut 2 protoner och 2 neutroner går ifrån en atom. Denna strålning är inte farlig utan man kan skydda sig med själv av ett papper


gammastrålning är den farligaste strålningen det är ljuspartiklar som skickas i vägg man måste skydda sig med bly för att vara säker.




betastrålning - det är 1 protoner och 1 neutroner som görs om till en elektron och för att vara säker måste man skydda sig med glass(plexiglas).




polonium -  Det är en grundämmne som skickar ut alfastrålning. Detta gjorde så att man fick nya möjlig heter att studera människans kropp. Det heter Polinium för att Marie saknade sitt hemland som är Polen

Pierre & Marie Curie -  Detta är ett gift par som kom på dom två grundämnena "polonium och Radium" Marie vad den första som fick nobel priset hos tjejerna vilket är stort.  Marie dog utav radioaktivitet vilket inte är så bra, hon visste inte att det var farligt och hon jobba med det varje dag. 






Becquerel - Det var han som upptäckte det först. Detta var 1896. 


alfapartikel -det är när 2 protoner och 2 neutroner går ifrån ett ämne

bakgrundsstrålning - är en strålning som finns överallt men som inte är farlig.


Rodon  (86 p 86 n)skickar ut alfastrålning och  då blir det ett nytt ämne Polonium 
det är p som bestämmer  vilket ämne det är.


betapartikel -  det är 1 protoner och 1 neutroner som görs om till en elektron som går ut ur ett ämne




detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - det är en maskin som mäter ifall det finns strålning vilket är en väldigt bra maskin. En radioaktivitet strålning kan svärta fotografiska och det är så man kan räkna ut det. 
Det var Henri Becquerel som upptäckte det och därför heter det Bq






No ordlista (21/10) V.43



Vad är halveringstid?

Det är hur många veckor,år eller dagar det tar för ett radioaktiv ämna att få bort sin strålning och ändra sig till ett annat ämne. Det delar alltid sig i mitten. Exempel radon 222 tar det bara 4 dagar att delas vilket menas med att detta ämne inte kommer att finnas så länge medan uran 238 som det tar 
 4 500 000 000 år tills det delar på sig alltså kommer det ta väldigt lång tid för detta ämne att dela på sig



Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positiv och användbart?

Nästan alla hus har Brandvarnare och i en brandvarnare så finns det en radioaktiv ämne som vet när det finns rökpartiklar vilket om det finns gör av sig ett pipande ljud.  
   Radioaktiva ämnen finns också i medicinen,det kan sjuda mot cancer bakterier så att det inte sprider sig i hela kroppen vilket är bra. 

Det finns också Kol 14 metoden. Vi har 3 olika kol sorter Kol 12,Kol 13 och Kol 14. Kol 14 är radioaktiv och man vet att det tar 5700 år tills det halveras vilket är en stor fördel för att det ger oss möjligheten att kunna räkna ut hur gammal en person är. Vi får i oss kol från maten vi äter exempel växter. Och det får upp koldioxid från fotosyntesen. Och det är därför man kan  räkna ut hur gamla vi är 




onsdag 1 oktober 2014

CBRN-krigföring


c 

 VX är en nervgas som är väldigt farlig. Om man får 10-tal milligram så dör man inom 15 min. En Brittisk man upptäckte den under 1950 talet. Det blev en stor sak inom Det kala kriget. Det blev ett billigt kärnvapen men det är svårt att tillverka så då kan inte Terrorister använda det vilket var bra.
    Sarin upptänktes 1938 i Tyskland, Saruin är bra på det sätt man det går bort efter ett tag så att soldaterna kan fortsätta jobba/kriga. Väldigt billigt och användes mycket hos fattiga länder istället för kärnvapen.   Man får inte så stora biverkningar man exempel dålig syn, illamående, kräkning, huvudvärk fast det tar 1 år att bli helt återställd vilket är dåligt. (I värsta fall kan det sitta i 3 år). Sarin är tyngre än luft så det sänker sig till lägre ytor, Exempel källare i hus eller på marken.  Sarin gas användes i kriget mellan Iran och Irak. Det var 5 000 personer som dog. Det användes också i tunnelbanan i Tokyo då 12 personer dog och 1 300 personer skadades. Shoko Asahara var skaparen av händelsen med Tokyo. 1990 börja gruppen göra Sarin gas och 1994 så hade dom släppt ut Sarin gas i Matsumoto, det var 8 personer som dog.



Källor: Kemiska vapen,Sarin,VXShoko Asahara,www.ne.se






Biologisk vapen är vapen som är baserade på levande organismer. Mjältbrand kan bara skada  däggdjur plus oss människor. Man kan använda antibiotika för mjältbrand ifall man upptäcket det tidigt. Det menas med att man stoppar in levande organismer för att hålla speciella organismer bort.
Mjältbrand till hör det allmänfarliga smittorna,vilket menas med att om man blir sjuk så MÅSTE men gå till en smittskyddsinstitutet eller bli testad för att mjältbrand är en väldigt farlig sjukdom.Detta gör man för Sveriges/världens bästa. Mjältbrand kan komma till dig på många sätt,oftast genom huden(sår) eller genom mat. Men det vanligaste är när det kommer från såren. Då förökar sig bakterien och ger ut ett gift som orsakar vävnadsdöd och oftast så blir ett sår varigt. Ibland så svullnar det upp och kan bilda en skorpa över såret. Bakterien kan sprida sig till Lymfknutorna vilket består utan flera olika organ och deras jobb är att ta in all vätska som har kommit ut ur blodkärlen och leda det till rätt blodkärl. Och efter som dessa organ arbetar mycket med blod så kan bakterierna ta sig in och göra en blodförgiftning. Detta är den vanligaste infektion och den lättaste att bota.










källor : Sepsismjältbrand,Biologiska vapen,Lymfatiska systemet

 



n   nukleära är vapen som är Kärn laddade. 
Det är allt fler länder som börjar använda nukleära  vapen. Just nu är många rädda för att terrorister ska få tag på detta. Jag tycker att det är viktigt att vi minska antal länder som använder nukleära  vapen. Nordkorea har haft fler kärnvapen test. Just nu så tror man att Iran också gör kärnvapen. 
Ifall vi får ett kärnvapen sprängning så kan vi så strålning(radioaktiva strålningar ) vilket inte är bra och vi kan få brännskador. Radioaktiva vapen är inte så svårt att skapa men kärnvapen är väldigt svårt att skapa. nukleära  brukar kallas smutsiga bomber för att exempel terrorister kan ta en bomb och fyllda den med radioaktiva material och använda det vilket inte är bra.



Länkar:http://www.sakerhetspolitik.se/Hot-och-risker/CBRN-hot/Nukleara-stridmedel/







Fattigmansvapen?

Fattigmans vapen är biologisk vapen som är biliga.Det är oftast fattiga länder som använder det eller terrorister.Det är kemis och biologisk vapen. 





 Halabja, Irak

Den 16 mars 1988 blev dom attackerade av kemiska vapen (senapsgas). Det var flera tussen dog o detta  hände under Iran och Irak kriget.  Jag tror att dom gjorde det för att det var en ny grej just då och dom ville testa på det. Jag tycker att det var dåligt.







Tokyos tunnelbana

I Tokyos tunnelbana hände en olycka som man inte kommer att glömma. Det var en grupp som hällde Sarin gas fem olika tåg vilket fick 13 personer att dö och 1300 personer att skadas. Anledningen till att inte fler dog var för att gruppen inte renade Sarin gasen bra vilket gjorde så att inte många dog. Detta tycker jag är bra för att fler inte dog och för att dom misslyckades. Det var en grupp från 1995 som var buddhister och kristna som gjorde denna attack. Ledaren av denna grupp var  Shoko Asahara. Han blev dömd till döden. Idag är flera från denna grupp dömda till döden. 1990 börja gruppen själva skapat nervgasen Sarin. 1994 året innan attacken i Tokyo släppte dom ut saringas i Matsumoto, det var 8 personer som dog. Jag vet inte riktigt varför och jag tror inte heller att jag kommer fatta varför dom har gjort som dom gjorde. Jag skulle aldrig kunna göra något sådant och speciellt inte mot sevilla bar och vuxna.




 


Syrien, augusti 2013 


Den 21 augusti 2013 i Ghouta använde man kemiska stritsmedel. Vilket ämne det är har men ännu inte hittat men dom säger att gasattacken inte har något med inböderskriget att göra vilket jag inte tror är sant. Flera länder tror att dom har gjort det exempel USA,Sverige och Canada men det håller inte Ryssland och Iran. Man vet inte exat hur många som dog men mellan 322 - 1729  









 Kemiska vapen under första världskriget 


Man använde inte så många kemiska vapen men tårgas var en utav det första man använde det 1914 i form av bomber 
   1915 använde Tyskland 1800 vapen med tårgas i mot Ryssland, men det gick inte som dom hade tänkt sig utan kemikalierna förs till vilket blev en chock för dom. Men samma år så använde dom 168 ton utav klor mot Lagenmark poelkapelle. Det blev ett grågrönt moln vilket fick truppen att gå. Det blev massa utrymme med tyskarna kunde inte göra något vilket blev ennu  ett misslyckat försök. 




Kemiska vapen under förstavärldskriget